начало

Съдът премахна такси за адвокати на Столичната община – препятстват правото на защита Съдът премахна такси за адвокати на Столичната община – препятстват правото на защита

Препоръчайте добър адвокат по трудово право.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Препоръчайте добър адвокат по трудово право.

Мнениеот elin1234 » 16 Дек 2024, 15:46

Здравейте,
Препоръчайте ми добър адвокат по трудово право.
Съкратиха ме и на другият ден пуснаха обява, че си търсят човек за освободеното място и със сигурност ще си назначат нов.
А има ли значение това аз от къде съм, седалището на фирмата къде е и адвоката от къде ще бъде?

Благодаря предварително!
elin1234
Нов потребител

Re: Препоръчайте добър адвокат по трудово право.

Мнениеот guest1 » 16 Дек 2024, 20:59

elin1234 написа:Здравейте,
Съкратиха ме и на другият ден пуснаха обява, че си търсят човек за освободеното място и със сигурност ще си назначат нов.
А има ли значение това аз от къде съм, седалището на фирмата къде е и адвоката от къде ще бъде?

Здравейте.
Не мога да препоръчам адвокат, но по принцип:
Човек не се съкращава - съкращава се щат, пълно или частично. След съкращението - има 6 месечен срок, през който не може да се назначава нов работник/служител на същата или подобна позиция.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 16 Дек 2024, 21:22

Благодаря предварително!

Здравейте,

От кой град сте, за да ви насоча към колега ?
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот elin1234 » 17 Дек 2024, 01:16

guest1 написа:

Здравейте.
Не мога да препоръчам адвокат, но по принцип:
Човек не се съкращава - съкращава се щат, пълно или частично. След съкращението - има 6 месечен срок, през който не може да се назначава нов работник/служител на същата или подобна позиция.

Добре де извинявам се, че не се изразих правилно, но съм сигурен, че всички са ме разбрали...
Всичко е точно така както сте го написали, благодаря за уточнението.
Нали за това търся адвокат - уж съкратиха щата, а ще назначават друг. И със сигурност няма да чакат 6 месеца, защото вече са си намерили човек. Не знам само дали е вече назначен или ще изчакат да изтече срока от 2 месеца в който имам право да им заведа дело.

monteskio написа:

Благодаря предварително!

Здравейте,

От кой град сте, за да ви насоча към колега ?

Аз вече попитах, но има ли значение това аз от къде съм, седалището на фирмата къде е и адвоката от къде ще бъде? Може би във връзка с това къде евентуално ще бъде заведено делото или...?
Трябва ли да е от моят град? За мен е по-важно да е като питбул и като ги захапе да им откъсне месо.
elin1234
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 17 Дек 2024, 11:38

elin1234 написа:Аз вече попитах, но има ли значение това аз от къде съм, седалището на фирмата къде е и адвоката от къде ще бъде? Може би във връзка с това къде евентуално ще бъде заведено делото или...?
Трябва ли да е от моят град?

Първия пост беше по принцип - колкото за установяване на комуникация.
А на този въпрос - има варианти:
    1. По принцип компетентен е съдът според постоянния адрес или седалището на работодателя - чл. 103 от ГПК. Ако фирмата се намира в Софиь, а вие инцидентно работите на друго място - ще се обърнете към СРС.
    2, Иск може да се предяви и по мястото, където обичайно се полага труд - чл. 114. Ако управлението на фирмата е в София, но вие постоянно работите в „изнесен офис“ във варна - ще се обърнете към Варненския районен съд.
    3, Когато става дума за българи работещи в чужбина, български работодатели в чужбина - тогава е само СРС.
    4. Когато са чуждестранни лица или смесени предприятия, работещи в България - зависи от договореното.

Колкото до адвоката - няма никакво значение къде се намира, стига да поеме защитата. В повечето случаи се избягват големи пътувания, по чисто практични съображения.

elin1234 написа:Нали за това търся адвокат - уж съкратиха щата, а ще назначават друг. И със сигурност няма да чакат 6 месеца, защото вече са си намерили човек. Не знам само дали е вече назначен или ще изчакат да изтече срока от 2 месеца в който имам право да им заведа дело.

По този въпрос може да се обърнете и към Инспекция по труда.
Последна промяна guest1 на 17 Дек 2024, 12:06, променена общо 1 път

guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 17 Дек 2024, 12:01

Здравейте, elin1234!

Ако са ви прекратили договора на основание чл. 328, ал. 1, т.2 от Кодекса на труда, то едва ли ще можете да ги осъдите, защото сте имал предизвестие, в което сте могъл да си намерите работа. Може евентуално за някоя брутна заплата да се борите, но ако е чл. 328, т. 2, и това може би няма да стане. Съкращаване, уволнение и прекратяване на трудов договор са три различни неща.

Поздрави!
berto
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Дек 2024, 16:05

berto написа:Здравейте, elin1234!

Ако са ви прекратили договора на основание чл. 328, ал. 1, т.2 от Кодекса на труда, то едва ли ще можете да ги осъдите, защото сте имал предизвестие, в което сте могъл да си намерите работа. Може евентуално за някоя брутна заплата да се борите, но ако е чл. 328, т. 2, и това може би няма да стане. Съкращаване, уволнение и прекратяване на трудов договор са три различни неща.

Поздрави!

Не съм много съгласен. Какво значение има, че е имало предизвестие? А ако договорът е прекратен с неспазено предизвестие и платено обезщетение по чл. 220 КТ?
А ако не е извършен подбор /чл. 329 КТ/ или подборът не е осъществен законосъобразно?
В конкретния случай е възможно да има злоупотреба с права от страна на работодателя /чл. 8 КТ/, но това може да се установи само след разговор с уволнения служител. На основание чл. 8, ал. 2 КТ доказване на недобросъвестност на работодателя е в тежест на работника/служителя, но не е невъзможно, особено ако в кратък период след уволнението поради съкращаване на щата е открита нова щатна бройка за същата или сходна длъжност.
п.п. Това с адвоката - питбул не ми харесва. Какво значение има, ако е "питбул", но дори не се е сетил да се позове на недобросъвестност на работодателя в исковата молба? След това вече ще е късно...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот elin1234 » 17 Дек 2024, 17:06

guest1 написа:
elin1234 написа:Аз вече попитах, но има ли значение това аз от къде съм, седалището на фирмата къде е и адвоката от къде ще бъде? Може би във връзка с това къде евентуално ще бъде заведено делото или...?
Трябва ли да е от моят град?

Първия пост беше по принцип - колкото за установяване на комуникация.
А на този въпрос - има варианти:
    1. По принцип компетентен е съдът според постоянния адрес или седалището на работодателя - чл. 103 от ГПК. Ако фирмата се намира в Софиь, а вие инцидентно работите на друго място - ще се обърнете към СРС.
    2, Иск може да се предяви и по мястото, където обичайно се полага труд - чл. 114. Ако управлението на фирмата е в София, но вие постоянно работите в „изнесен офис“ във варна - ще се обърнете към Варненския районен съд.
    3, Когато става дума за българи работещи в чужбина, български работодатели в чужбина - тогава е само СРС.
    4. Когато са чуждестранни лица или смесени предприятия, работещи в България - зависи от договореното.

Колкото до адвоката - няма никакво значение къде се намира, стига да поеме защитата. В повечето случаи се избягват големи пътувания, по чисто практични съображения.

elin1234 написа:Нали за това търся адвокат - уж съкратиха щата, а ще назначават друг. И със сигурност няма да чакат 6 месеца, защото вече са си намерили човек. Не знам само дали е вече назначен или ще изчакат да изтече срока от 2 месеца в който имам право да им заведа дело.

По този въпрос може да се обърнете и към Инспекция по труда.

Благодаря за разяснението, сега вече ми е ясно.
Фирмата е софийска и няма изнесени офиси в страната. Аз обслужвах част от Северна България, но местоработата ми според договора беше в софийският офис, въпреки че не живея там и много рядко се налагаше да ходя.
В такъв случай може би най-добре ще е адвоката да е от София.

А относно инспекцията по труда не разбрах мисълта Ви.

kalahan2008 написа:п.п. Това с адвоката - питбул не ми харесва. Какво значение има, ако е "питбул", но дори не се е сетил да се позове на недобросъвестност на работодателя в исковата молба? След това вече ще е късно...

Извинявам се, ако е прозвучало грубо.
Исках да кажа да има желание да се бори, не само знания и опит - "спортна злоба" да кажем.
elin1234
Нов потребител

Мнениеот berto » 17 Дек 2024, 17:43

kalahan2008, имайки предвид казаното от автора на поста, че работодателят има офиси в страната, най-вероятно има добри ТРЗ-та, които са вързали гащите на работодателя.

Ако има обезщетение по чл. 220, значи добре.

Иначе за подбора - той е по преценка на работодателя.

А колкото до чл. 8 от Кодекса, това са си общи приказки.
berto
Потребител

Мнениеот dimist » 17 Дек 2024, 18:25

Добре е, когато някой пита по трудово правни въпроси, да посочи правното основание, което е посочено в съответната заповед
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 17 Дек 2024, 19:19

berto написа:kalahan2008, имайки предвид казаното от автора на поста, че работодателят има офиси в страната, най-вероятно има добри ТРЗ-та, които са вързали гащите на работодателя.

Ако има обезщетение по чл. 220, значи добре.

Иначе за подбора - той е по преценка на работодателя.

А колкото до чл. 8 от Кодекса, това са си общи приказки.

Къде има офиси работодателя има отношение към подсъдността! Но както е казал питащия - явно няма.
Многото служители ТРЗ, HR или Личен състав още нищо не означават. Никога не е късно да станеш за резил.
А подбора ... При пълно закриване на щата не е необходим, но при частично е задължителен. Доказва се по същия начин, както при т. 5 - "липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата"

guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Дек 2024, 20:45

berto написа:Иначе за подбора - той е по преценка на работодателя.

При съкращаване на щата в много случаи е задължителен, не е само по преценка на работодателя.
berto написа: А колкото до чл. 8 от Кодекса, това са си общи приказки.

С това не съм съгласен.
Злоупотребата с правото на уволнение от страна на работодателя се изразява в упражняването му в противоречие с неговото предназначение /да прекрати трудовоправната връзка поради настъпване на предвидените в закона основания/, с цел да се увреди работникът като страна по трудовото правоотношение, тоест единственото желание на работодателя е, ползвайки се от законово допустимо средство, да постигне една-единствена цел - да прекрати договора с конкретен служител. Отличителен белег е неговата субективна страна – намерението на работодателя да вреди. Целта на работодателя не би могла да бъде постигната по друг начин, респективно резултатът би се забавил, оскъпил или би предполагал сбъдване и на друго условие, което работодателят не желае или не може да изпълни. Злоупотребата с право е упражняване на правото в противоречие с неговото предназначение, противопоставяне на духа и буквата на закона /Решение № 130 от 14.07.2016 г. по гр.д. № 150/2016 г. на ВКС, IV г.о.; Решение № 507 от 08.07.2010 г. по гр. д. № 978/2009 г. на ВКС, IV г. о., Решение № 71 от 24.07.2013 г. на ВКС по гр. д. № 284/2012 г., IV г. о., ГК; Решение № 192 от 14.06.2013 г. на ВКС по гр. д. № 680/2012 г., IV г. о., ГК; Решение № 192 от 04.11.2016г. по гр. дело № 674/2016г. на ВКС, ІІІ г.о. Решение № 8 от 28.01.2010 г. на ВКС по гр. д. № 598/2009 г., III г. о., ГК/; Решение № 248 от 23.04.2010 г. по гр.д. № 254/2009 г. на ВКС, IV г.о. и Решение № 345 от 06.03.2014 г. по гр.д. № 3868/2013 г. на ВКС, IV г.о., Решение № 137 от 23.06.2016 г. по гр. д. № 5734/2015 г. на ВКС, III г.о.; Решение № 118 от 11.05.2016 г. по гр.д. № 5696/2015 г. на ВКС, III г.о., и др./
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот hristev » 18 Дек 2024, 11:07

В допълнение на колегата Калахан ...

https://lex.bg/laws/ldoc/-552844799

Тази наредба по мое мнение е безумна, но уви - действа и към настоящия момент. Също и с нея следва работодателят да се съобрази.

95% от работодателите или не правят подбор, или не се съобразявят с нея, или и двете.
hristev
Потребител

Мнениеот elin1234 » 18 Дек 2024, 12:10

В крайна сметка, след разясненията внесени от някой от Вас стигаме до там, че търсим контакт с адвокат вещ в трудовото право и практикуващ в София.
elin1234
Нов потребител

Назад към Трудово право