начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Заличаване ипотека от 1975 г. през 2013 г. АБСУРД!!!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заличаване ипотека от 1975 г. през 2013 г. АБСУРД!!!

Мнениеот tinchevd » 12 Окт 2013, 10:07

Стотици хиляди български семейства са закупили през СЕДЕМДЕСЕТТЕ години на миналия век панелни жилища със заем от ЕДИНСТВЕНАТА тогава банка - ДСК. Заемите отдавна са изплатени, хората са покойници, апартаментите принадлежат на техните наследници и естествено те с пълни права се разпореждат с имотите на своите родители. Такъв е конкретният ми случай - днес, 2013 г. продавам наследственото жилище, закупено през 1975 г. със заем от ДСК срещу ипотека от родителите ми. Заемът е изплатен преди ТРИДЕСЕТ години, но днес за да извърша сделката трябва да ПЛАЩАМ на банка ДСК и Агенция вписвания над 60 лв за един НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН лист хартия озаглавен "заличаване на ипотека".
След като в тази държава има приета АБСОЛЮТНА давност за всякакви задължения на гражданите от 10 /десет/ години питам защо продължава рекета над гражданите от страна на банка ДСК. Получила си е парите, не е премахнала ипотеките и сега разкатава хората по ЕДИН месец и срещу много пари чак сега освобождава имотите от тази "тежест". Моля дайте добър адвокат за да се преборим за премахване на това робство от поредния монополист.
tinchevd
Нов потребител

Re: Заличаване ипотека от 1975 г. през 2013 г. АБСУРД!!!

Мнениеот bird_of_paradise » 12 Окт 2013, 10:55

В този конкретен случай изобщо не ви е нужно "съдействието" на банката. :)
Вярно е, че ипотеките по ЗДСК ( отм.) не са заличени и си стоят, но е въпрос единствено на една молба по чл. 22 от ПВ и ДТ ( 10лв. ) до съдията при съответната АВ.( преди няколко години на цял вход правих такова нещо).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 12 Окт 2013, 11:40

bird_of_paradise написа:В този конкретен случай изобщо не ви е нужно "съдействието" на банката. :)
Вярно е, че ипотеките по ЗДСК ( отм.) не са заличени и си стоят, но е въпрос единствено на една молба по чл. 22 от ПВ и ДТ ( 10лв. ) до съдията при съответната АВ.( преди няколко години на цял вход правих такова нещо).

Почти напълно съгласен. Таксата, не е задължително да е 10лв. Определя се по Тарифата на АВ.

п.п. Относно монополиста, нито една банка не 'поема' таксите за вписване и заличаване на ипотеки :idea:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот tinchevd » 12 Окт 2013, 11:46

Да, но първо тръгнах от АВписв. Там (в архива) ми извадиха срещу 7 лв. копие от ипотеката и ми дадоха указание да отида в ДСК на Калоян. Веднага се отправих в салона на Имотния регистър в АВписв., за да пия вода още веднъж от източника и да ми потвърдят, че НЯМА друг начин за заличаване на ипокетата. Още даже не знаех, че ще струва 55 лв в ДСК. Уплаших се само за времето, което ще се загуби. Една любезна служителка отново провери в регистъра на архива и установи, че след като не е заличена ипотеката друг начин няма. И така нататък. Освен това, в ДСК ми отказаха плащане за услугата с кредитна карта от друга банка, а ми препоръчаха да изтегля от банкомата им срещу 4 лв удръжки, което е нормално, но след като предоставят услуги всякакви, за които не си подготвен с 55 лева в джоба, би трябвало в 21 век да мога да платя с действаща кредитна карта!
Срокът е 10 раб. дни за получаване в ДСК на Молба-Съгласие от АВписв. Ако се спазва!
Това не отменя разходите в АВписв. за удостоверението за тежести, тъй като с тези действия се заличава само ипотеката от 1975 г.!
Може би преди години е било слещу 10 лева, но сега не е! Ако са ме подвели, пак моля за адвокат, тъй като съм сигурен , че този нонсенс е атакуем.
tinchevd
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 12 Окт 2013, 12:15

Не заемам ничия позиция. Питали сте 'лелка' от АВ. Все едно, секретарката в съда да Ви докладва дело. Все още, какво и как се вписва в т.нар. имотен регистър зависи от съдията по вписванията. Та , при изтичане на 10г. от вписването на ипотеката, тя може да бъде заличена от всеки с интерес, без изричното съгласие на кредитора. Това правило има едно изключение, :arrow: когато кредитор е държавата. Таксата събирана от АВ е половината от таксата платена за вписване на ипотеката. Преобладава мнение сред съдиите по вписванията от нуждата за нотариална заверка на подписа върху молбата.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 12 Окт 2013, 12:22

n_ikito написа:.... Таксата, не е задължително да е 10лв. Определя се по Тарифата на АВ.

Е, може и 5лв. да съм плащала- не помня, това е въпрос.... технически, както казвам ( можех да съм по-конкретна, но молбите не са пред мен, а на друг компютър).
n_ikito написа:Таксата събирана от АВ е половината от таксата платена за вписване на ипотеката.

Да, но трябва да се отчете деноминацията и нещата ще заспят на минималната такса. Според мен платих по 10 лв., за всяка ипотека, не помня, за да нямам спор за дреболии. Без нот. заверка на подпис, а само с адвокатско пълномощно.

Не разбирам цялото това негодувание- това е работа, която не е свършена от наследодателите ви, ерго- не са си охранили интересите навреме. Свършете я вие, при това сте изключително облекчен, и продавайте.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 14 Окт 2013, 10:53

n_ikito написа:при изтичане на 10г. от вписването на ипотеката, тя може да бъде заличена от всеки с интерес, без изричното съгласие на кредитора. Това правило има едно изключение, когато кредитор е държавата.

Ето го изключението
Указ на Президиума на НС за запазване учредените в полза на държавата ипотеки без подновяване

Член единствен. Ипотеките в полза на Държавата, без оглед на това в чия полза са учредени първоначално,
запазват действието си, без да бъдат подновявани.

Изпълнението на настоящият Указ се възлага на Министъра на финансите.

Издаден в София на 6 юли 1953 г. под № 245 и подпечатан с Държавния печат.

Председател на Президиума на Народното събрание
Георги дамянов
Секретар
Минчо Минчев

Обнародван ИЗВЕСТИЯ бр. 55 от 10 юли 1953 г.

Друг е въпроса Банка ДСК като правоприемник на ДСК дали може да се ползва от тази привелигия и след като са изминали 10 години от вписване на ипотека, когато ДСК си беше просто Държавна спестовна каса. Моето мнение е, че не - дейността на Банка ДСК след приватизацията вече се регулира от ЗКИ и не мога да се съглася, че този Указ след преобарзуването й е приложим.
Така че щом за минали 10 години от приемане на Закон за преобразуване на ДСК от 15 април 1998 г., който влиза в сила на 30 април 1998 г., ДСК е преобразувана в търговска банка, и както каза колегата - чл. 22 ПВ и толкова - таксата най често ще е 10 лв.
П.П. След справка всъщност се оказва, че държавната гаранция отпада едва през 2002 год., а от 2003 става изцяло собственост на ОТП груп - но все едно - за всички стари ипотеки десетте години са изтекли.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Ипотека