начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

заличаване на законова ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заличаване на законова ипотека

Мнениеот kate_g » 10 Сеп 2013, 21:22

През май 2012 изплатих предсрочно изцяло ипотечен заем, като платих и 50 лв на банката такса за заличаване на ипотеката. През август 2013 проверих в службата по вписванията, но ипотеката не е заличена. От банката започнаха да ми искат да им вадя скица на имота от кадастъра и прочее.
Какъв е редът за заличаване на законова ипотека и как да постъпя?
Във форума виждам само коментари за заличаване на договорна ипотека и разни 10 годишни давности, но явно аз не съм този случай.
kate_g
Нов потребител

Re: заличаване на законова ипотека

Мнениеот n_ikito » 10 Сеп 2013, 21:57

kate_g написа:Във форума виждам само коментари за заличаване на договорна ипотека и разни 10 годишни давности, но явно аз не съм този случай.

Законната ипотека се заличава по същия начин, както и договорната. Съгласие с нотариална заверка от кредитора, такса. Това е в общия случай.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот kate_g » 11 Сеп 2013, 02:10

В този форум е по-рано е даден следният отговор за заличаване на ипотека , цитирам:
"Договорна ли е ипотеката или законова?
Ако е договорна:
Процедурата е следната /с малки различия в отделните банки/:
- подавате молба /по образец/ до банката да бъде заличена ипотеката.
- кредитния съвет дава вътрешно нареждане до юрисконсулта да изготви молбата за заличаване на ипотека;
- внасяте таксата по сметката на нотариуса, който ще завери подписа на молбата;
- внасяте таксата по сметката на службата по вписванията;
- подписа на упълномощеното лице от банката /обикновено е управителя на клона/ се заверява нотариално и нотариусът придвижва молбата до службата по вписванията;
Вие в последствие можете да си поискате от Службата по вписвания Удостоверение за тежести върху имота. Така ще се убедите че ипотеката е заличена. Няма „да си вадите” нов нотариален акт. "

Сякаш има разлика между двете ипотеки и нищо не отговарят за законовата ипотека. И къде тук се иска скица от кадастъра, която моята банка иска да извадя?
kate_g
Нов потребител

Мнениеот windlove » 12 Сеп 2013, 10:58

Когато сте вписвали ипотеката как е бил описан имота - по документ за собственост или и по данни от кадастъра?
Освен на юриста на банката да му е хрумнало, да описва имота и по двете в молбата за заличаване, но не разбирам защо би му трябвало.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот yullli » 12 Сеп 2013, 11:13

Едва ли е приумица на юриста на Банката, вероято е такова изискването на съдиите по вписванията в съответната служба. Ако искате да се сигурна, най-добре проверете в службата по вписванията(по местонахождението на имота), дали имат такова изскване... не че имат основание за това
yullli
Младши потребител

Мнениеот kate_g » 14 Сеп 2013, 20:34

Законовата ипотека беше вписана при покупката на имота през 2005 г и тогава не се вземаше скица от кадастъра, а от общината. Понеже не ми се разправя повече, отидох в кадастъра в областния град и си поръчах скици - оказаха се 2 - за парцела и за къщата (60 лв) и ще ги занеса на банката, да видим какво още ще измислят.
kate_g
Нов потребител

Мнениеот kate_g » 10 Ное 2013, 12:46

Искам само да информирам интересуващите се, какво се случи по-нататък при заличаването. След около 20 дена получих писмената молба-съгласие за заличаване на ипотеката от банката, но ме пратиха при нотариус за да му платя аз таксата за заверка на подписа - още 60 лв. (Тази такса според мен зависи за каква сума става въпрос при заличаването). След това с всички документи - в службата по вписванията - още 11 лв и всичко приключи. просто банката не направи нищо, освен да напише тази молба - съгласие (за което си взе 50 лв) и всичкото останало тичане го оставят на клиента, просто защото той е заинтересованият. Те не се интересуват има ли вписана ипотека или тя е заличена, важното е да си върнете заема.
Успех на всички останали по трънливия път на взаимоотношенията с банките кредиторки, за мен си казвам - никога вече ипотечни кредити.
kate_g
Нов потребител

Назад към Ипотека