начало

Доживотен затвор без замяна за тройния убиец от Лозен Доживотен затвор без замяна за тройния убиец от Лозен

наследствен имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследствен имот

Мнениеот misamanda » 12 Мар 2012, 17:59

Съпругът на починалата ми сестра има ли дял от апартамента придобит по наследство от мен и сестра ми преди брака при положение, не нямат деца. И ако има - какъв ?
misamanda
Нов потребител

Re: наследствен имот

Мнениеот REVOLUTION » 12 Мар 2012, 18:22

Да съпругът е законен наследник на наследствения дял на съпругата си.
ЗН
Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот misamanda » 12 Мар 2012, 19:03

Благодаря за бързия отговор. Простете невежеството ми, но какво е възходящи и низходящи? Не ми стана ясно каква е частта, която трябва да получи съпруга. От 1/2 апартамент какъв е неговия дял - половината, 2/3, или 1/3?
misamanda
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Мар 2012, 19:23

Низходящи-деца , внуци и така нататък по права линия.
Възходящи-родители , баба и дядовци и така нататък по права линия.
Съответно се броят и степени , който зависят от броя на раждания между родните, но това не ви интересува в казуса.

Не знам точно какъв е кръгът от наследници , но ако предположим че сте само Вие и съпругът , то 1/2 на сестра Ви се наследява така:

Вариант 1 , ако бракът е продължил повече от 10г.-съпругът получава 2/3 от 1/2 , а Вие съответно 1/3 от 1/2.
Вариант 2 , ако наследството се е отрило преди да са навършени 10 години от сключване на брака имате равни дялове по 1/2 от 1/2.

Смятате дробите и готово.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот misamanda » 13 Мар 2012, 10:54

Благодаря! А как стои въпросът с паричните депозити и семейните имущества на починалата. Имам ли някакъв дял и какъв?
misamanda
Нов потребител

Назад към Семейни казуси