начало

Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г. Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г.

Развод с грък

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод с грък

Мнениеот kaliana » 06 Мар 2012, 12:29

Омъжена съм за грък от 2006. Не живеем заедно, нямаме общ дом, нито кола, нито деца. Има само една земя в Гърция, която той купува преди брака, но по време на брака я продава и със същите пари купува друга. Искаме да се разведем.
1. Земята смята ли се за имот, придобит по време на брака или е трансформация на лични средства за които не мога да имам претенции?
2. Мога ли да искам издръжка от него и дали въобще имам право на такава. Някъде бях чела, че ако съм социално слаба, мога да получавам някаква издръжка 3 години, но аз не се водя социално слаба. От друга страна заради него спрях да работя и пропуснах много възможности.
3.Дали аз да подам документи за развод от България или по-добре той да го направи от Гърция. Кое законодателство е по-благоприятно за мен. Женени сме в Гърция, но бракът е признат и в България в законовия срок.

Благодаря предварително за отговорите или за насочването към адвокат във Варна, който би могъл да ме посъветва.
kaliana
Нов потребител

Re: Развод с грък

Мнениеот thekukurigu » 06 Мар 2012, 13:21

Извинявай,че така нахлувам в темата ти,но какъв е законовия срок за регистрация на брак в Бг?
thekukurigu
Нов потребител

Мнениеот boiko_62 » 06 Мар 2012, 13:37

във връзка с регистрацията на брак сключен в чужбина срокът е 3 месеца
необходими документи: Акт за раждане
Копие от брачното ви свидетелство - заверено в страната в която е сключен брака ви от заклет преводач в посолството и печат на посолството за достоверност. Заявителят изготвя и подписва молба за извършване на регистрацията на брака.
Регистрирането на гражданския брак в България се извършва в общината по местоживеене на един от съпрузите
boiko_62
Потребител

Мнениеот thekukurigu » 06 Мар 2012, 14:23

3 месеца!!! :shock: Това не го знаех,а какво става,ако този срок е изпуснат? :(
Акта за раждане на двамата ли?Това също ми е невъзможно да взема...
thekukurigu
Нов потребител

Мнениеот kaliana » 07 Мар 2012, 10:32

Моят съвет е да се обадите в Общината (отдел Гражданско състояние), където живеете и да ги питате какво точно Ви е необходимо. Не беше толкова сложно, но за някои държави се изисква печат апостил на брачното свидетелство за да бъде признато в България. Не беше необходим акта за раждане на съпруга ми. Само някаква молба по образец имаше, лична карта и брачното свидетелство преведено и легализирано. Беше сравнително лесно и ми направиха колкото копия си поисках срещу минимално заплащане. По мое време (2006) Законът за гражданската регистрация предвиждаше 6-месечен срок за вписване в общината в България на граждански брак, сключен в чужбина.

П.П. Когато чаках на опашка за признаване на брака, имаше една адвокатка, която каза: "Съветвам Ви да не го признавате, защото процедурата по развод с чужденец е много сложна":) Малко съжалявам, че не я послушах.
kaliana
Нов потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 12:48

Къде е сключен гражданският брак?
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот thekukurigu » 07 Мар 2012, 13:02

janetastoimenova, мен ли питаш?В Кипър е сключен брака .
thekukurigu
Нов потребител

Мнениеот kaliana » 07 Мар 2012, 13:39

моят е сключен в Гърция, остров Хиос
kaliana
Нов потребител

Мнениеот kaliana » 18 Мар 2012, 00:34

Уважаеми посетители на форума,

Няма ли никой тук, който да даде някакво становище по въпроса или да ме насочи към подходящ адвокат? гледам, че темата е видяна 170 пъти и ще се радвам ако някой реагира.

Благодаря!
kaliana
Нов потребител

Мнениеот kuma_lisa » 18 Мар 2012, 23:57

Здравейте kaliana, сестра ми премина през развод с грък и тъй като аз носех някои документи до адвоката й знам, че искаха някои от тях да са преведени и легализирани. Ако желаете пишете ми на [email protected], ще помогна с каквото мога :)
kuma_lisa
Младши потребител

Назад към Семейни казуси