начало

Елена Каракашева подаде оставка като зам. главен прокурор Елена Каракашева подаде оставка като зам. главен прокурор

Правилник за вътрешния трудов ред

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правилник за вътрешния трудов ред

Мнениеот martynyy » 18 Ное 2011, 12:09

Здравейте, току що ми връчина новия ПВТР и силно ме притесни една нова точка от него. Тъй, като не съм юрист и нямям представа от трудово законодателство, моля някой да ме каже: имат ли правно основание,дали не е в разрез с правата на човек, и ако неспазиш изискването имат ли право да те съдят?
Ето и точката:
чл.27 С оглед на това, че при изпълнение на трудовия си договор работника/служителя получава достъп до информация, представляваща производствена и/или търговска тайна за дружествата от икономическата група, и като се има впредвид, че:
- пройзводствена и търговска тайна е всякаква информация относно лицата, с които дружеството влиза в търговски отношения, условията, сроковете и възнагражденията по тези търговски сделки, включително и бизнеспартньорите, с които се провеждат преговори и консултации; търговска информация са и всякакви данни, свързани с определянето, начисляването и получаваните трудови възнаграждения в дружеството.
- Опазване на производствената тайна представлява неразпостраняване на информация по т. 2 устно, писмено, по електронна поща, на магнитен носител или по всякакъв друг начин на лица, различни от тези в дружеството.
-Създаденият /създадените по време на работа от служителя продукти са фирмена собственост на „.......................”.
т.4 Служетеля/работника не може без съгласие на дружеството да извършва за своя или чужда сметка конкурентна дейност. Служетеля/работника се задължава в тригодишен срок, считано от прекратяване на трудовия договор, ДА НЕ ВЛИЗА В ТРУДОВИ И ПОДОБНИ НА ТЯХ ПРАВООТНОШЕНИЯ С РАБОТОДАТЕЛИ ИЗПЪЛНЯВАЩИ КОНКОРЕНТНА НА Ф-МА "........." ДЕЙНОСТ.

Благодаря предварително!
Последна промяна martynyy на 23 Ное 2011, 17:58, променена общо 1 път
martynyy
Нов потребител

Re: Правилник за вътрешния трудов ред

Мнениеот contrario » 18 Ное 2011, 15:25

Не разбирам какво точно ви притеснява в посочените изисквания.
contrario
Младши потребител

Re: Правилник за вътрешния трудов ред

Мнениеот martynyy » 21 Ное 2011, 15:56

Незнам дали споменах, но сме строително ф-ма. И притеснението ми е относно, това че работници, като- шофьори, шлицьори, тех. ръководители и т.н., нямат право да започнат работа в друга конкурентна фирма. Реално това са длъжности, които ако не в строителния бранш то тогава, каде да се практикуват? И по този ПВТР излиза, че хората трябва да не практикуват специалноста си 3 години след прекратяването на ТД.
martynyy
Нов потребител

Назад към Трудово право