начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

за правото на съдия-изпълнител да "пипа"издръжката на децата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

за правото на съдия-изпълнител да "пипа"издръжката на децата

Мнениеот zupi1970 » 19 Сеп 2010, 09:30

При прекратяване на брака ми -м.август,2004 г.родителските права бяха дадени на мен.Години наред-до м.май,2008г бащата не плащаше присъдената издръжка.Заведох дело,търсейки правата на децата си.Излезе решение на Районен съд-гр.Разград,постановяващо задълженията на ответника.Вследствие на което вече комуникирах със съдия-изпълнител.Не бих могла да опиша изумлението си,когато преди 1г.,проверявайки дали е приведена издръжката,се установи,че държавният съдия-изпълнител Димитър Василев удържа таксите си по ИД за издръжка от превода на издръжката,получавана от децата ми,тъй като сумата-110 лв.за двете деца,се превежда от работодателят на бащата по сметка на РС.Потърсих среща за изясняване на случващото се.Обяснено ми беше,че тази сума-80 лв.ще се удържа от сумата,получавана от децата през 6м.,тъй като реалният длъжник нямал доходи .Не видях документ,вкарващ в рамки точната дължима такса,нито уведомяващ ме за предприетите действия.Съдия Василев ме посъветва да проуча лично каква собственост има бащата към днешна дата,за да се предприемат действия . Всичко това е в ущърб на интересите на децата.Кой пази законово правата им?И,кой контролира действията или бездействията на съдия-изпълнителя?
zupi1970
Нов потребител

Re: за правото на съдия-изпълнител да "пипа"издръжката на децата

Мнениеот marinov » 19 Сеп 2010, 12:41

Съдебния изпълнител в случая е постъпил напълно законосъобразно. Държавна такса се събира за образуване на изпълнително дело и за всяко едно действие на съдебния изпълнител във връзка със събирането на дълга. Пример за образуване на дело - 20 лв., пълно проучване на имуществото на длъжника 50 лв., 15 лв запор и т.н . Тези такси следваше да заплатите вие, но закона в случая е направил компромис и като взискател по издръжка ви е освободил от заплащането на такава предварително. Това не означава, че такива не се дължат - държавата така да се каже е платила вместо вас, и сега след като са постъпили суми от длъжника дължимите такси следва да и бъдат възтановени на държавата. И да уточня СИ не събира "своите" такси, а тези на държавата. Ако съдебния изпълнител не постъпи по този начин при една проверка може да бъде задължен да внесе тия такси от джоба си и да бъде глобен с глоба до 3 кратния размер на невнесената такса. Нали не очаквате СИ да плаща вместо вас? Ако не постъпват редовно суми - потърсете неплатената издръжка от държавата по реда на НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПРИСЪДЕНА ИЗДРЪЖКА
marinov
Потребител

Мнениеот zupi1970 » 24 Сеп 2010, 12:29

Благодаря за изразеното мнение!Но не смятам,че е коректно.Може би Вие също сте СИ?Така звучите.Какво имам впредвид?Пояснявам веднага.Конкретиката на въпроса ми явно Ви е убягнала.Ще го задам отново.Защо не бях уведомена за предприетите действия за удържане на сумите?Защо не получих отговор,колко точно лева е дължимото.До момента са удържани 240 лв. До кога ще продължава това.Искам да чуя и да прочета черно на бяло-"Г-жо,сумата,която дължите за такси по заведено от Вас ИД е 1000 лв.Ще се удържат на период от 6м. по 80 лв.до изчистване на дължимото."Примерно.Дали сега обясних точно?
zupi1970
Нов потребител

Мнениеот ludi » 26 Сеп 2010, 06:57

Доколкото виждам всичко сте разбрали и не е нужно да ви пишат каквито и да е било писма/ДСИ няма такова задължение, прочитети си тарифата за д.т. на съдилищата/. Единственото което не сте разбрали, е че таксата не я дължите вие, а бившият ви съпруг. Поискайте от ДСИ с едно дъпълнително писмо до длъжника или работодателя да изиска на 6 м. да внасят по 80 лева допълнително за държ.такса. Поискайте и пълно проучване/не дължите такси/ и при установяване на имущество да се наложат обезпечителни мерки. ДСИ не ви е враг, а тъкмо обратното, използвайте правомощията му вместо да се конфронтирате с него.
ludi
Потребител

Мнениеот zupi1970 » 30 Сеп 2010, 11:45

Благодаря,че сте отделили време на моя проблем.Ще опитам отново да проведа разговор с ДСИ.
zupi1970
Нов потребител

Назад към Семейни казуси