начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Мнениеот sarbijanac » 23 Май 2010, 16:28

velikova_ написа:Колега, не е така.Аз си взех от първия път изпита, без да имам някакви връзки.Просто реших казусите.Докато се оправдавате по този начин нищо няма да постигнете.Сядате, учите и отивате - като не стане има следващ път.А това какви оценки сте имали от следването има значение за тогава.Сега имат значение знанията ви към момента.

Правилно.Като ходих на адвокатския изпит имах около 3 години прекъсване след завършване .и каквото бях прочел за изпита това е.Вярно,че през 2006 изпита беше по-лесен отколкото сега.Но все пак трябва да се опитва
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот street » 23 Май 2010, 16:38

Колежке :)
1.Не се оправдвам
2.Завършил съм 2004г.
3.Имам стаж 2 години по наказателно право - демек дознател.
4.Почти всички от колегите ми от ВУЗ-а станаха адвокати и знам точно как ;)
5.Напълно съм наясно със системата било то адвокатска колегия , правосъдна или в полиция ;)
6.Освен да съм учил, аз съм "преучил" , имам и висше икономика освен право.
7.Всички знаем ,как се уреждат тея неща , аз трева не паса , знаем как старите кучета - адвокати не желаят конкуренция. Защото именно те измислиха тоя изпит. С казуси тип "главоблъсканица" , за които при нормални условия, ще ти трябва най-малко 1 ден да го осмислиш и да вземеш правилно решение ;)
8.Това с четенето много моля-колко пъти ще ме изпитват? Професионалист се става не само с четене - нужна е практика.
9.А това с изпита си е направо - чиста проба условие за корупция.
10.Няма да казвам , но с ушите си съм чувал колко се иска за ........ другото го оставям на Вашето въображение.

И това ,че Вие сте взели изпита - мога да Ви кажа ,че просто сте имала късмет , явно тогава е имало освободено местенце от връзкари ;) Или сте били в колегия при по-малък град ;) където не се натискат много хора.

И за да ме разберете грешно, не искам да звучи като нападка горното, но след като не ме познавате , защо си мислите ,че ме мързи да уча или не съм учил достатъчно, а директно ме поучавате?

И накрая ще ви кажа , че изпита ,през който съм минал за дознатели е в пъти по-тежък, отколкото за изпита адвокат, но там никой не се натиска особено много нали ;). Разбираемо - много работа - малко пари ;).Защото за едно дело Вие примерно ще вземете от порядъка на едни 1000 лева, а аз съм водил по 40 дела на месец за скромната сума от 800 лева ;). Ето тук е разликата и причината за наплива към двете институции. Да не казвам ,че познавам колеги адвокати, които за вземали хонорари по 2000 лева за дело по 343б , ал.1 от НК. Е после ми кажете, че няма предпоставка за корупция или за "наши хора"
А за опита просто не искам да споря , защото за 2 години съм водил толкова много различни дела , колкото един адвокат с 5 годишен опит не е виждал.
А да не говоря ,че са ми идвали пишман адвокати уж, с опит и стаж, и не знаят НПК.
Така ,че това с изпитите е пълна ....... според мен.

Всичко написано до тук, не е с цел да се заяждам, просто ви отговарям , защото все пак индиректно ме квалифицирахте , като човек, който едва ли не мърмори, мързи го да учи за изпита и само се оправдава ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот street » 23 Май 2010, 16:44

П.С.
Няма да ви отговарям, на последавщите предполагаемо противоречиви мнения ,защото явно неискате или неможете да разберете това , което ви написах ;). А и не ми се спори, с човек ,който е готов да напада , без доводи, аз моите доводи си ги имам , имам си примерите в живота ;) .Никога не пиша празни приказки или неща в които не съм сигурен.

Успех! :)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Май 2010, 18:29

street написа:Колежке :)
1.Не се оправдвам
2.Завършил съм 2004г.
3.Имам стаж 2 години по наказателно право - демек дознател.
4.Почти всички от колегите ми от ВУЗ-а станаха адвокати и знам точно как ;)
5.Напълно съм наясно със системата било то адвокатска колегия , правосъдна или в полиция ;)
6.Освен да съм учил, аз съм "преучил" , имам и висше икономика освен право.
7.Всички знаем ,как се уреждат тея неща , аз трева не паса , знаем как старите кучета - адвокати не желаят конкуренция. Защото именно те измислиха тоя изпит. С казуси тип "главоблъсканица" , за които при нормални условия, ще ти трябва най-малко 1 ден да го осмислиш и да вземеш правилно решение ;)
8.Това с четенето много моля-колко пъти ще ме изпитват? Професионалист се става не само с четене - нужна е практика.
9.А това с изпита си е направо - чиста проба условие за корупция.
10.Няма да казвам , но с ушите си съм чувал колко се иска за ........ другото го оставям на Вашето въображение.

И това ,че Вие сте взели изпита - мога да Ви кажа ,че просто сте имала късмет , явно тогава е имало освободено местенце от връзкари ;) Или сте били в колегия при по-малък град ;) където не се натискат много хора.

И за да ме разберете грешно, не искам да звучи като нападка горното, но след като не ме познавате , защо си мислите ,че ме мързи да уча или не съм учил достатъчно, а директно ме поучавате?

И накрая ще ви кажа , че изпита ,през който съм минал за дознатели е в пъти по-тежък, отколкото за изпита адвокат, но там никой не се натиска особено много нали ;). Разбираемо - много работа - малко пари ;).Защото за едно дело Вие примерно ще вземете от порядъка на едни 1000 лева, а аз съм водил по 40 дела на месец за скромната сума от 800 лева ;). Ето тук е разликата и причината за наплива към двете институции. Да не казвам ,че познавам колеги адвокати, които за вземали хонорари по 2000 лева за дело по 343б , ал.1 от НК. Е после ми кажете, че няма предпоставка за корупция или за "наши хора"
А за опита просто не искам да споря , защото за 2 години съм водил толкова много различни дела , колкото един адвокат с 5 годишен опит не е виждал.
А да не говоря ,че са ми идвали пишман адвокати уж, с опит и стаж, и не знаят НПК.
Така ,че това с изпитите е пълна ....... според мен.

Всичко написано до тук, не е с цел да се заяждам, просто ви отговарям , защото все пак индиректно ме квалифицирахте , като човек, който едва ли не мърмори, мързи го да учи за изпита и само се оправдава ;)

Добре колега,няма пречка пак да кандидатствате.Ако успеете честито,ако не-има и други изпити наесен.
Преди време аз пък исках да ставам дознател.Някой се обади и не успях.И станах адвокат,за което не съжалявам и стократно съм по-доволен.Понякога човек не си знае късмета просто.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот street » 23 Май 2010, 19:31

Така е колега :) просто човек не знае какво печели ,когато губи нещо :). Смятам че при теб добре се е получило :).
Да ти кажа, чесно не си изгубил много :) и по добре, че така е станало. Изкараш ли повечко години като дознател - трудно ще стане адвокат от теб :), просто системата така ти промива мозъка, без да се усетиш че.... :).Ама, аз навреме се усетих ;) .Иначе опита, увереността и прозорливостта, които придобиваш от там са голям плюс за в бъдеще. То е все едно да се научиш да караш колело - не се забравя :)
Пуснал съм на няколко места документи за юрисконсулт, надявам се да стане и да понаправя още 3 години, ако ли пък не :) ще пробвам и аз :) . Е от проба глава не боли само трябва да се поизръся някой лев ;), дано въпреки всичко което знам, че е така да имам късмет :).
А лично според мен 70% от нещата в живота, които ни се случват да чист късмет или случайност, другите 30% зависят от нас.
Ще си пробвам на есен 30 - те процента може би :)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Май 2010, 19:59

street написа:Пуснал съм на няколко места документи за юрисконсулт, надявам се да стане и да понаправя още 3 години, ако ли пък не :) ще пробвам и аз :) . Е от проба глава не боли само трябва да се поизръся някой лев ;), дано въпреки всичко което знам, че е така да имам късмет :).
А лично според мен 70% от нещата в живота, които ни се случват да чист късмет или случайност, другите 30% зависят от нас.
Ще си пробвам на есен 30 - те процента може би :)

Юрисконсулт също не е лошо.Даже в някои фирми са доста добре заплатени.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот velikova_ » 23 Май 2010, 20:26

Аз казах според мен как са нещата.Познавам колеги, които също мислят,че изпита е корумпиран.Аз го взех Ноемрви миналата година и смея да твърдя,че после чух, че тези които сме ги взели сме си платили.Затова и не вярвам на такива неща.Така или иначе не работя като адвокат, поне засега...А че опита е по ценен от теорията, спор няма.Пожелавам Ви успех!!!
velikova_
Потребител

Мнениеот 717171 » 29 Май 2010, 19:19

Извинете, колега Великова, след като сте се явили през ноември 2009 може ли да пуснете казусите и въпросите от теста?
благодаря Ви!
717171
Нов потребител

Мнениеот velikova_ » 31 Май 2010, 10:55

В тази тема са обсъждани както казусите, така и въпросите и отговорите на теста.Дано Ви бъде от полза :)

viewtopic.php?f=10&t=35660&st=0&sk=t&sd=a
velikova_
Потребител

Мнениеот didi197475 » 07 Юни 2010, 18:48

На страницата на ВАС вече излезе списъка с кандидатите за тазгодишния юнски изпит за адвокати и младши адвокати. Явно доста хора няма да ходят на съдийския изпит. :roll: И сме доста желаещи :shock:

http://www.vas.bg/Default.aspx?id=7&news=102
didi197475
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 07 Юни 2010, 19:23

didi197475 написа:На страницата на ВАС вече излезе списъка с кандидатите за тазгодишния юнски изпит за адвокати и младши адвокати. Явно доста хора няма да ходят на съдийския изпит. :roll: И сме доста желаещи :shock:

http://www.vas.bg/Default.aspx?id=7&news=102

Мдаа.Много желаещи.А цедките и ситата за тая година как са ? :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот didi197475 » 07 Юни 2010, 20:34

А всъщност така като се позагледах видях имената на хора, които са се записали и на съдийския изпит, интересно кой ли ще посетят в крайна сметка и дали няма да се явят и на двата :D :D :D
didi197475
Младши потребител

Мнениеот amonev » 08 Юни 2010, 09:22

Ще се явят, ако са близнаци :mrgreen:
amonev
Младши потребител

Мнениеот nescafe » 28 Юни 2010, 10:38

ето един важен казус: Поради подозренията на Радко Атанасов Щерев, че съпругата му Радосвета Коларова Щерева има интимна връзка със свой колега, в дома им често избухвали скандали. На 26.03.1999 г. сутринта двамата отново се скарали и този път Щерева заявила на съпруга си, че ако продължава да я тормози, ще подаде молба за развод. Това силно ядосало Щерев, но тъй като закъснявал за работа, обещал на съпругата си да продължат разговора си, като се върне, и излязъл. В обедната почивка, заедно с двама свои колеги, Щерев посетил кафене „Бони", където възнамерявал да обядва. Изненадал се, когато в заведението заварил съпругата си в компанията на три лица. Вместо да си вземе обяд, Щерев поръчал на два пъти по 100 мл водка, и насърчен от употребеното количество алкохол, се приближил до съпругата си и пред всички посетители й нанесъл удар с длан в областта на лицето, а после и хванал за ръката в областта над лакътя и я извел навън. Продължил да я дърпа към дома им, въпреки виковете на съпругата и молбите й да я пусне. Точно пред сградата на полицейското управление, пред което минавал пътят им, Щерев пуснал ръката на съпругата си, за да не бъдат забелязани действията му от страна на органите на реда. Използвайки това, Щерева побягнала, влязла в сградата на полицейското управление и подала оплакване срещу съпруга си пред дежурния полицай. Помолила го да я придружи до службата й, но когато двамата излезли от сградата, Щерев си отишъл. Междувременно последният отишъл отново в кафене „Бони", където употребил още 200 мл водка и заявил на колегите си, че ще отсъства до края на деня. След това се върнал в дома си, взел няколко метра електрически кабел, оголил краищата от двете му страни, завързал единия му край за металната дръжка на бравата на входната врата на апартамента, а другият включил в електрическата мрежа. По този начин дръжката на бравата на входната врата била под електрическо напрежение от 220 волта. След това затворил външната врата с помощта на гумени ръкавици и отишъл в друго заведение. Когато Щерева се върнала у дома си след края на работния ден и пъхнала ключа в ключалката на външната врата, почувствала, че по бравата протича електрически ток и веднага пуснала ключа. Изплашена, тя отишла у съседката си Фани Хранова, като я уведомила, че в бравата протича електрически ток. Последната й дала вълнен терлик, с който Щерева хванала дръжката на бравата, а с помощта на друга кърпа хванала повторно металния ключ и отключила. Влизайки в дома си, Щерева видяла самоделно направената от съпруга й електрическа инсталация и изключила кабела от контакта. Веднага след това уведомила органите на реда и Щерев бил задържан. Назначената и изготвена в хода на досъдебното производство техническа експертиза установила, че площадката пред входната врата на жилището на сем. Щереви е направена от циментова и каменна настилка с фуги между тях, запълнени със земя. При хващане на металната дръжка с ръка се получавала верига, по която протичал електрически ток от 220 волта, опасен за човешкия живот. Вещите лица дали заключение, че в конкретния случай смъртта на Щерева не настъпила, тъй като тя не била хванала дръжката с гола ръка, площадката пред входната врата не била достатъчно влажна, а обувките й били с гумени подметки.
nescafe
Младши потребител

Мнениеот alexander2005 » 29 Юни 2010, 14:02

Колеги, при положение че се впиша като мл.адвокат, дали е възможно да правя и пазарни оценки на машини и съоръжения /имам сертификат от Камара на независимите оценителите в Б-я/ или това ще е в противоречие с принципа за несъвместимост от Етичния кодекс на адвоката?
Независимия оценител е също свободна професия....
alexander2005
Младши потребител

Мнениеот milaplamen » 19 Сеп 2010, 07:29

Аз също ще се явявам на този изпит,на ноемврийската сесия.Не знам за какво става на въпрос - дали се взима със знания или по друг начин, но мисля, че малко четене няма да навреди, въпреки че въобще не ми се чете вече.Иначе смятам, че практиката е много по-полезна, но след като сме ограничени по този начин до достъп до професията...Дано да се стигне до практика вече, че ми омръзна да се готвя постоянно за изпити - не че не съм ги взимала досега, но ми липсва предишния ентусиазъм, макар че и работа ми предложиха.
milaplamen
Нов потребител

Мнениеот milaplamen » 19 Сеп 2010, 07:34

а що се отнася до Щерева - това си е жив късмет нейното, иначе ми прилича на опит за убийство, ама то и без да си юрист ще се сетиш
milaplamen
Нов потребител

Мнениеот da345 » 21 Сеп 2010, 19:33

Към явявали се на изпита!
Интересува ме как протича изпита, каква е вероятността при решен тест и казус /със знания/ да те скъсат на устен?
da345
Младши потребител

Мнениеот sisi_78910 » 22 Сеп 2010, 18:18

Възможността е минимална. Най-трудни са теста и казусите.
sisi_78910
Младши потребител

Мнениеот igli4ka66 » 22 Сеп 2010, 20:06

da345 написа:Към явявали се на изпита!
Интересува ме как протича изпита, каква е вероятността при решен тест и казус /със знания/ да те скъсат на устен?

Вероятността да те скъсат на устния изпит клони към 0...Трябва да кажеш нещо,сериозно рушащо основите на установения правов ред,за да го направят.Теста се минава лесно-със знания.А казуса е най-голямото препятствие-може да се каже,че ще Ви е нужен малко късмет за него!
Това е според моите виждания-аз издържах изпита Ноември миналата година. :D :D :D
Успех и на Вас! :D :D :D
igli4ka66
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити