начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

попечителство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

попечителство

Мнениеот katiaprokopieva » 07 Авг 2008, 15:45

Вижте,може би не съм се изразила правилно.Не искам да отнемам правата на бащата,но все пак дъщря ми е ощи кърмаче на 2,5месеца и не смятам,че е редно да я изнася от дома без мое знание и разрешение.Колкото до това защо съм разрешила да я припознае,тя все пак му е дъщеря.Интересува ме дали има начин преди да се стигне до съдебна инстанция, поне докато е малка това да става с мое съгласие
Последна промяна katiaprokopieva на 08 Авг 2008, 12:21, променена общо 1 път
katiaprokopieva
Нов потребител

Re: попечителство

Мнениеот donna » 07 Авг 2008, 15:48

katiaprokopieva написа:Здравеите,аз съм 28 годишна и се интересувам от пълно попечителство над детето ми.Не съм омъжена,но бившият ми приятел с когото живеех призна детето и сега иска да я взима без мое съгласие.Какъв е законовият ред да взема пълно попечителство и при положение,че пред държавата аз се водя самотен родител,той въобще има ли някакви права.Моля помогнете ми с информация за неговият статут и има ли права над дъщеря ми

Попечител се назначава на непълнолетно дете ,чиито родители са починали .
Той е баща и има права като такъв ,като искате да си уредите отношенията поискайте съда да определи режима на лични контакти !
donna
Старши потребител

Мнениеот brymm » 07 Авг 2008, 15:54

1. Къде точно пред държавата се "водите" самотен родител, да питам?
Че тая мантра "ВОДЯ се самотна майка" всички я повтарят, а никой не иска да ми каже къде се извършва воденето. ;-)
2. Той въобще има някакви права. Пълните права на родител.
3. Ако имате с него спорове относно упражняването на родителските права (попечителство е друго, а "пълно попечителство" няма), можете да поискате от съда да ги реши. Например да определи при кого да живее детето и какъв да бъде режимът на лични отношения с другия (също както се прави при развод).
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот sunrise » 07 Авг 2008, 16:04

Дори да Ви присъдят родителските права, той ще има право на лични контакти с детето.
Ако искахте само Вие да имате права, защо се съгласихте с признаването, а не го оспорихте.
А и не мисля ,че се водите самотен родител, след като детето има установен произход от бащата.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот brymm » 07 Авг 2008, 16:12

Ако искахте само Вие да имате права, защо се съгласихте с признаването, а не го оспорихте.

Колега, не пускайте мухи, че може да последва въпрос "а мога ли да го оспоря сега?". ;-)
Оспорва се, когато майката твърди, че припозналото лице не е биологичният баща, не когато тя не отрича този факт, а само желае да има "пълни права" върху детето. И дори при оспорване бащата си има начин да установи бащинството си.

Питащата или да се разбере с таткото, или да заведе дело, за да възложи съдът упражняването на родителските права на нея, а на бащата да му определи режим на лични контакти.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот sunrise » 07 Авг 2008, 16:19

Колега, просто казвам,ч е е имала такава възможност, ако не е съгласна ,че той е бащата.
А явно идеята е бащата да няма изобщо контакти с детето.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси