начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Имам питане

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам питане

Мнениеот saveladi » 25 Юли 2008, 09:08

Здравейте! Случайно научих, че въпреки, че децата ми са родени в САЩ, имам право на детски надбавки в България. Децата са български граждани, пребиваваме в САЩ с работна виза. Може ли някой да ми каже какви стъпки трябва да предприема, за да получа детските?
Благодаря предварително!
saveladi
Нов потребител

Мнениеот brymm » 25 Юли 2008, 10:22

Най-добре питайте този, от когото случайно сте научили, че имате право. Аз поне, при условие, че живеете в САЩ, такова нещо не научавам.

Чл. 3. Право на семейни помощи за деца имат:
1. бременните жени - български граждани;
2. семействата на българските граждани - за децата, които отглеждат в страната;
3. семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
4. семействата на роднини, близки или приемни семейства - за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
5. бременните жени - чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юли 2008, 11:13

Пази Боже, ако в САЩ Ви се налага да разчитате на 10-15 долара на месец , детски надбавки отБългария.
sunrise
Активен потребител

Имам питане

Мнениеот saveladi » 25 Юли 2008, 11:22

Колко са детските в България е отделен въпрос, просто ме интересуваше какво казва законът по този въпрос. А след като и двамата със съпруга ми сме български граждани, независимо че врмеменно пребиваваме извън страната, би трябвало законите да важат и за нас.
saveladi
Нов потребител

Назад към Семейни казуси