начало

Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г. Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г.

Какво става ако напуснеш и не ти платят?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво става ако напуснеш и не ти платят?

Мнениеот Галина » 20 Яну 2005, 15:19

Имам следните питанния:
Ако си напуснал работа с едномесечно предизвестие както е според договора ти и след това работодателят ти се е покрил и не иска да ти плати последната заплата и не приема обажданията ти нито те допуска до офиса какво се прави в подобни случай?Към кого или коя служба трябва да се обърнеш?Ама може ли да се използва това че не си се разписвал в кннигата за получени заплати то 3мес макар да си получавал пари?И въобще как могат да бъдат наказвани нелоялните работодатели?
Галина

Re: Какво става ако напуснеш и не ти платят?

Мнениеот donna » 20 Яну 2005, 16:59

съгласно чл.128 т.3 от КТ работодателя при поискване е длъжен да ви издаде извлечение от ведомостите за заплатите за неизплатените ви трудови възнаграждения ,след като при вас нещата стоят така ,че не можете да се свържете с него напишете му една телеграма с известие за получаване и му дайте срок да ви ги представи ,ако не го направи ,пишете жалба до Инспекцията по труда , на базата на тия извлечения можете да поискате съда да ви издаде изпълнителен лист

другата възможност е да заведете дело ,освободена сте от държавна такса ,решението ПОДЛЕЖИ НА предварително изпълнение чл.238 от ГПК
donna
Старши потребител

Мнениеот еla » 20 Яну 2005, 20:27

А вие имате ли заповед за прекратяване на трудовото правоотношение? Там трябва да са вписани дължимите ви суми (неизплатени заплати, обезщетения, платен отпуск)
еla

Мнениеот donna » 20 Яну 2005, 20:29

не е задължително да се вписват ,при нас ги вписват ,но е рядкост
donna
Старши потребител

Мнениеот работник » 20 Яну 2005, 21:03

Нищо реално не може да направите при нашто правосъдие, тои иначе отдавна да ви е платил. Както ви обясниха "пише тук, пише там, за наивниците дето искат да четат". Един колега каза, че ще прасне мутрата на шефа и така си получи парите. А бе вие не знаете ли че живеете в БГ, или си мислите още че тук има нещо като правосъдие.
работник

Мнениеот еla » 20 Яну 2005, 21:06

Не съм много съгласна с Работник, защото, ако на Галина всички документи по трудовия договор и неговото прекратяване са редовни, няма как дане плати...може би малко по-късно, но ще си понесе разноските за това.
еla

Мнениеот donna » 21 Яну 2005, 00:02

и аз мисля че трябва да си търси правата ,все пак това е заплата
а за галина ,ако нямаш пари за адвокат обърни се към някой синдикат те могат да те представляват
donna
Старши потребител

Мнениеот Anastassia Terzieva » 21 Яну 2005, 00:32

Първо провери дали можеш да докажеш предизвистието което си отправила към работодателя... да не се обърне всичко това против тебе - писмено ли е, как ще докажеш че той го е приел?
Тогава едва ли си очаквала такива проблеми и може да има пропуски от твоя страна.
Anastassia Terzieva

Мнениеот мая » 21 Яну 2005, 02:35

Абслюно съм сигурна 4е опита да си получиш парите ще ти донесе само неприятности и в един момент ще съжаляваш ,,,имай предвид че работодателите по принцип са много находчиви в такива ситуации и все ще намерят начин да ти го върнат тъпкано,
мая

Мнениеот донна2 » 21 Яну 2005, 08:11

абсолютно не съм съгласна с МАЯ ,жената която пита има право да си получи парите има и начин ,а това че е обикновен служител не е казано ,че няма достойнство и всекий може да си прави каквото си ще
донна2

Назад към Трудово право