начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Акта за сключен граждански брак е в съпруга ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акта за сключен граждански брак е в съпруга ми

Мнениеот b0ri » 07 Дек 2007, 23:38

Оригиналът на Акта за граждански брак остана при съпруга ми след нашата раздяла. В процес на развод съм. Към исковата молба за развода съответно следва да се приложи този документ.
Отидох в Общината да поискам да ми бъде издадено копие от Акта за брак, но се оказа, че трябва да попълня 2 броя молби - една от мое име и една от името на съпруга ми, където естествено той трябва да се подпише.
Въпросът ми е: нямам ли право аз лично /самостоятелно/ да поискам копие от документа, без съпругът ми да подава молба от негово име?
Отношенията със съпруга ми са ужасни и не бих могла да го моля за подобни неща.
:(
b0ri
Младши потребител

Re: Акта за сключен граждански брак е в съпруга ми

Мнениеот donna » 07 Дек 2007, 23:50

За пръв път чувам такова чудо ,винаги единия съпруг може да поиска дубликат,тия общинари хм....няма да ги обсъждам .
Ако ви откажат единия начин е да жалите ,другия да пуснете иска без него и в самата искова молба да направите искане да ви издаат съдебно удостоверение на базата на което дасе снабдите с дубликата /звучи ми като смешка ,ама.../
donna
Старши потребител

Мнениеот b0ri » 07 Дек 2007, 23:58

Има и още един проблем, който също е много неприятен - налага ми се да платя и всички данъци на апартамента в който той живее вече 5 години след раздялата ни / апартамента е закупен по време на брака/ и тогава чак ще имам право да подам молбите за копие от Акта за брак.
И не разбирам защо аз ще трябва да му плащам данъците и таксите за смет за 4 години при положение, че изобщо ме няма там.
Всъщност ми минава една мисъл, че може и в последствие да се окаже в моя полза ако ги платя.
b0ri
Младши потребител

Мнениеот donna » 08 Дек 2007, 00:04

b0ri написа:Има и още един проблем, който също е много неприятен - налага ми се да платя и всички данъци на апартамента в който той живее вече 5 години след раздялата ни / апартамента е закупен по време на брака/ и тогава чак ще имам право да подам молбите за копие от Акта за брак.
И не разбирам защо аз ще трябва да му плащам данъците и таксите за смет за 4 години при положение, че изобщо ме няма там.
Всъщност ми минава една мисъл, че може и в последствие да се окаже в моя полза ако ги платя.

Първото е незаконосъобразно ,начина е или жалене ,ще отнеме време или да платите.
Вие ми напомняте за един отдавнашен случай където в оня момент община Х беше взела съответното мъдро решение да издава документи и извършва услуги само срещу платени местни данъци и такси и стана така ,че почина един ,човек който нямаше роднини ,а същевременно имаше задължения към общината.......крайния резултата беше ,че погребението пое съседна община :evil:

Абе вариянта със съдебното удостоверение е най удачния мисля в случая :idea:
donna
Старши потребител

Мнениеот b0ri » 08 Дек 2007, 01:17

Към настоящият момент така стоят нещата в Община Хасково. Плащаш - получаваш документ. В цялата Дирекция на ГРАОН са разлепени съобщения за това.
Благодаря за отговорите - значи първо пробвам още веднъж в Общината по метода на "Дивото прасе" и ако е безрезултатно - при адвоката ми да решаваме как да постъпим.

Радвам се че сте от Свищов - там съм завършила и този град е много специален за мен!
Поздрави по случай студентският празник - 8 декември!
Пийнете по едно и за нас в някое готино местенце / сигурно сега след 15 години има много повече такива /
:D
b0ri
Младши потребител

до donna

Мнениеот b0ri » 22 Дек 2007, 22:42

Радвам се, че до някаква степен този форум се поизчисти от спамове!

Искам да ти кажа, че получих копие на Акта за брак по метода на "Дивото прасе" :D - т.е. с настояване и нагло поведение /след като си платих данъците разбира се/. Наложи се да се боря с 2 служителки на ГРАО, които не знаеха, че имам право еднолично да поискам копие от документите за гражданско състояние. Слава Богу - шефката на отдела беше наясно с правата ми и получих копията за по-малко от 15 мин.
Мисля си обаче,че ниското ниво на компетентност на служители, които пряко обслужват гражданите е в основата на бюрокрацията в държавата ни. Не искам да си представям ситуация в която възрастен човек ще трябва да разчита на услугите им. Най-малкото което го очаква е да го изкарат леко побъркан.

Желая Весели празници на всички! :)
b0ri
Младши потребител

Назад към Семейни казуси