начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Публична продан на делбен имот

Публична продан на делбен имот

Мнениеот suspenser » 19 Фев 2025, 03:31

Здравейте всички,

въз основа на ИЛ, издаден съгласно съдебно решение за делба на жил. имот между двама съделители при равни квоти, е образувано ИД пред ЧСИ от единия от съделителите.
Вторият съделител не може да бъде уведомен за ИД на постоянния си адрес поради отсъствие в чужбина и ЧСИ му назначава особен представител, чийто хонорар образувалият ИД съделител е платил.
ЧСИ насрочва опис на имота в края на 2024, на който съделителите поради отсъствие и на двамата не присъстват.

ЧСИ възлага на вещо лице оценка на имота, като таксите се заплащат от първия съделител, образувал ИД. Вещото лице дава оценка на имота надвишаваща с 90% (т.е. почти двойно) оценката на имота, дадена в средата на 2024 г. от назначеното от съда вещо лице по време на делото за делба и вписана в ИЛ. От тук лъсват нечистите намерения на ЧСИ, който има интерес от завишена стартова продажна цена, за да му влязат повече парички в джоба, тъй-като при обективна, по-ниска оценка първият съделител би могъл да изкупи дела на втория съделител (този с назначния особен представител) и до устно наддаване между съделителите (тъй-като особеният представител не може да участва в търга), както и между останалите наддавачи не би се стигнало (даа, ЧСИ-тата нямат добра репутация, те искат да печелят на чужд гръб, ясно е като бял ден).

Понеже тези намерения на ЧСИ-то са очевидни, същият НЕ изпраща надлежно съобщение (дори и по имейл) за заключението на вещото лице до първия съделител (трябвало на място в кантората да бъде видяно, нямал време да се занимава с изпращания, и т.н., знаейки, че и първият съделител отсъства в момента, макар и временно).

В този случай ЧСИ лишава първия съделител от правото му да иска повторна оценка на имота.

С оглед нечистото поведение на ЧСИ първият съделител заявява в писмо изпратено по имейла на ЧСИ оттегляне на изпълнителния си лист и съответно прекратяване на ИД.
ЧСИ в тел. разговор с първия съделител заявява, че не можел да прекрати ИД, тъй-като особеният представител на втория съделител можел да се противопостави. Оттогава е минала около седмица и от ЧСИ няма обратна връзка - при телефонни повиквания секретарка или подобна заявява, че ЧСИ отсъства или разговаря с клиент.

Въпросите ми са:
1. Как би могло ЧСИ да бъде принуден да съобщи надлежно направената оценката на имота от вещото лице?
2. Може ли особен представител на съделител по ИД да възрази срещу оттеглянето на ИЛ, съответно прекратяване на ИД от страна на съделителя, който е завел ИД?
Не виждам правното основание в ГПК, най-малко пък в чл. 433, ал. 1, т.2, особен представител да може да се противопостави срещу искането за оттеглянето на ИЛ и съответно прекратяване на ИД от страна на взискателя.
3. Какъв полезен ход би имал първият съделител, ако ЧСИ не прекрати ИД, както е искано, бави произнасянето си и не уведомява за действията си.
Има ли срокове за обжалване действието/ бездействието на ЧСИ в случая?

Благодаря на всички за отделеното внимание.
suspenser
Младши потребител

Re: Публична продан на делбен имот

Мнениеот berto » 19 Фев 2025, 14:22

Според мен един установителен иск за факт по чл. 124 /ГПК срещу ЧСИ-то и в делото да искате експертиза за определяне на цената.
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 19 Фев 2025, 14:56

berto написа:Според мен един установителен иск за факт по чл. 124 /ГПК срещу ЧСИ-то и в делото да искате експертиза за определяне на цената.

И какво очаквате от експертизата?
Авторът пише
suspenser написа:ЧСИ възлага на вещо лице оценка на имота, като таксите се заплащат от първия съделител, образувал ИД. Вещото лице дава оценка на имота надвишаваща с 90% (т.е. почти двойно) оценката на имота, дадена в средата на 2024 г. от назначеното от съда вещо лице по време на делото за делба и вписана в ИЛ. От тук лъсват нечистите намерения на ЧСИ, който има интерес от завишена стартова продажна цена, за да му влязат повече парички в джоба, тъй-като при обективна, по-ниска оценка ...

Всяка една оценка е вярна - без значение на каква сума е - защото се базира на различни обстоятелства и личната преценка на оценителя. Кой решава, че по-ниската оценка е обективна? Стига, оценителя да е взел предвид всички обстоятелства.
Относно „нечистите намерения на ЧСИ“ - нали не очаквате, че ЧСИ ще работи „за чест и слава“?

Общоизвестен факт е, че данъчните оценки на повечето имоти в България са в пъти по-ниски от пазарните цени. Но все пак се намират и имоти, на неаткрактивни места - където почти се подаряват.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 19 Фев 2025, 15:10

Известно е,че в делбените производства оценките са по ниски от пазарните. Със сигурност този имот има стойност, която лесно можете да установите/макар и приблизително/ сами, като направите справки в Интернет по сайтовете за имоти.
А след като е поискано прекратяване , то ЧСИ е длъжен да издаде постановление за прекратяване, и да го съобщи на особения представител на другия съделител. Който пък има право на жалба, не на възражение. Ако ЧСИ не прекрати ИД, обжалвайте изнасянето на публична продан.
Оттеглянето на ИЛ по мейла на ЧСИ няма как да произведе действие, освен ако е по системата за сигурно електронно връчване, ще трябва да пуснете молба на хартия.
И след като сте водили дело за делба, толкова ли беше трудно да упълномощите адвокат по изпълнителното дело? Така щеше да има кой да получава книжата които ЧСИ Ви изпраща, а и ГПК Ви задължава ако отсъствате от страната повече от месец да посочите съдебен адрес.
dimist
Потребител

Мнениеот suspenser » 19 Фев 2025, 20:30

dimist написа:Известно е,че в делбените производства оценките са по ниски от пазарните.

В случаят е точно обратното, тъй-като особеният представител на втория съделител не може да участва в наддаването и първият съделител би могъл да откупи дела на втория по чл. 354. (1) ГПК, без да се стигне до устно наддаване между съделители или други наддавачи. Затова ЧСИ иска да си гарантира висока цена още в началото, тъй-като до устно наддаване може и да не се стигне.
dimist написа:...Със сигурност този имот има стойност, която лесно можете да установите/макар и приблизително/ сами, като направите справки в Интернет по сайтовете за имоти.

Направил съм справка в интернет - оценката на имота НЕ би могла да бъде повече от 20% спрямо съдебната от преди 6 месеца, която е вписана в ИЛ.
dimist написа:...А след като е поискано прекратяване, то ЧСИ е длъжен да издаде постановление за прекратяване, и да го съобщи на особения представител на другия съделител. Който пък има право на жалба, не на възражение.

Жалбата на особения представител пред съда ли трябва да е? Кой плаща тогава хонорара му пред съда?

dimist написа:...Ако ЧСИ не прекрати ИД, обжалвайте изнасянето на публична продан.

Ако ЧСИ не прекрати ИД, кога следва да стане това обжалване - след обявлението за изнасяне или преди това?
А има ли възможност, да се жали пред съда (мълчаливия) отказ на ЧСИ да прекрати ИД.

dimist написа:...Оттеглянето на ИЛ по мейла на ЧСИ няма как да произведе действие, освен ако е по системата за сигурно електронно връчване, ще трябва да пуснете молба на хартия.

По имейла на ЧСИ е изпратено писмо с подписа ми в pdf-файл. Така процедира(ше) и ЧСИ с мен. Мога да положа и квалифициран подпис, както правят (някои, не всички) адвокати при изпращане на документи до съда. Изпращал съм до съда жалби (pdf-файл) без квалифициран подпис и ги приемат.
Как бих могъл да достигна ЧСИ в системата за сигурно електронно връчване с квалифицирания ми подпис. Има ли линк към ЧСИ-та или подобно в тази система?

dimist написа:...И след като сте водили дело за делба, толкова ли беше трудно да упълномощите адвокат по изпълнителното дело? Така щеше да има кой да получава книжата които ЧСИ Ви изпраща, а и ГПК Ви задължава ако отсъствате от страната повече от месец да посочите съдебен адрес.

Аз отсъствам само временно, краткосрочно от адреса, но както писах, ЧСИ изпраща(ше) документи по имейла ми, а сега мълчи.
Ако ЧСИ е добросъвестен, не би трябвало да има нужда от адвокат с 5-цифрен хонорар, както в делото за делба. Тук няма правна сложност (но опит за накърняване на интереси от страна на ЧСИ в собствена изгода). Адвокат бих наел при жалба пред съда - в случай че съдът отсъди срещу ЧСИ, той възстановява ли адвокатския хонорар на жалбоподателя?
suspenser
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Фев 2025, 22:56

При делбата се издават 2 листа на съделителите, аз съм адвокат и не е мафиотски съветът ми. Всеки влачи изпълнителен лист и се надпреварва и там - еди - какво си и еди какви си капки пот и т.н. Всеки съделител си вади собствен изпълнителен лист.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот suspenser » 19 Фев 2025, 23:32

ivan_lawyer написа:При делбата се издават 2 листа на съделителите, аз съм адвокат и не е мафиотски съветът ми. Всеки влачи изпълнителен лист и се надпреварва и там - еди - какво си и еди какви си капки пот и т.н. Всеки съделител си вади собствен изпълнителен лист.

Да, така е. ИД е образувано с моя ИЛ. Другият съделител не може да бъде призован (няма интерес от ИД), респ. не е представен негов ИЛ, назначен му бе особен представител, чийто адвокатски хонорар платих.

Заявих оттегляне на моя ИЛ, по който е образувано ИД, и съответно прекратяването му, и ЧСИ се покри (действа или бездейства) без да ми изпрати надлежно съобщение за оценката на имота от вещото лице. Дори не мога да поискам повторна оценка.
suspenser
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Фев 2025, 00:26

Вземете изпълнителният лист.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот suspenser » 20 Фев 2025, 00:43

ivan_lawyer написа:Вземете изпълнителният лист.

ЧСИ би трябвало да издаде постановление за прекратяване на ИД съгласно чл. 433. (1), т.2 ГПК, но както писах още в началото, се покри, не отговаря лично вече на тел. обаждания (тъй-като ми вижда номера), а получавам отговор от секретарка или подобно, че отсъствал, говорил в момента с клиент и подобни. В кантората му има отделна стая, в която седи, и не бих могъл да нахлуя в нея. Няма ли някакъв правен начин за въздействие върху ЧСИ?
suspenser
Младши потребител

Мнениеот dimist » 20 Фев 2025, 13:24

В системата за сигурно електронно връчване, като изберете "изпрати съобщение" , от падащото меню в получател избирате "лица по ал. 1 т. 2", после пишете "ЧСИ №...." и би трябвало да ви излезе съответния ЧСИ, освен ако е пропуснал да си направи регистрация.
Заведете редовно молба за прекратяване, и ако не издаде постановление за прекратяване, може да подадете жалба до Камарата на ЧСИ.
А ако ЧСИ все пак изнесе имота на продан, не е казано, че трябва да участвате на първата, ако пазарната цена е толкова висока, проданта няма да стане, и на следващата ще падне. И не е проблема само в таксите на ЧСИ, ще трябва да внесете частта на съделителя си съобразно цената, достигната на публичната продан.
dimist
Потребител

Мнениеот suspenser » 20 Фев 2025, 19:33

dimist написа:В системата за сигурно електронно връчване, като изберете "изпрати съобщение" , от падащото меню в получател избирате "лица по ал. 1 т. 2", после пишете "ЧСИ №...." и би трябвало да ви излезе съответния ЧСИ, освен ако е пропуснал да си направи регистрация.
Заведете редовно молба за прекратяване, и ако не издаде постановление за прекратяване, може да подадете жалба до Камарата на ЧСИ.

Благодаря Ви за съвета. Изпратих съобщението (искането за прекратяване на ИД) до ЧСИ чрез Системата за сигурно електронно връчване и скоро след това получих имейл от кантората му, че го препратили до особения представител на другия съделител и чакали отговор (значи този начин на комуникация даде засега резултат :) ).

dimist написа:... А ако ЧСИ все пак изнесе имота на продан, не е казано, че трябва да участвате на първата, ако пазарната цена е толкова висока, проданта няма да стане, и на следващата ще падне.

Възможно е, но не е сигурно, тъй-като се твърди, че във връзка с въвеждане на еврото се "перат" пари. Ако не участвам, има риск да го загубя, а аз бих искал да откупя дела на другия съделител, но не тази почти двойно по-висока цена (затова поисках прекратяване на ИД).

(?) Ако все пак се стигне до продан, за да участвам в нея, следва ли да го заявя писмено пред ЧСИ и следва ли (както другите наддавачи) в плик да предложа цена (в случая за целия имот или само за частта на другия съделител) ?

dimist написа:... И не е проблема само в таксите на ЧСИ, ще трябва да внесете частта на съделителя си съобразно цената, достигната на публичната продан.

Имате предвид цената на дяла на съделителя при евентуално откупуване от моя страна ли - това не става ли в някакъв срок след приключване на проданта?
suspenser
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство