начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Брат иска да заграби апартамент от сестра си

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Брат иска да заграби апартамент от сестра си

Мнениеот rusty » 03 Ное 2005, 22:28

Привет на всички,пиша Ви с молба да ми помогнете относно следната ситуация:
брат и сестра са наследници на апартамент при жива майка (болна от склероза).Братът иска да вземе целия апартамент и е взел нотариалния акт в себе си. Той иска да отиде да живее там и предполагаме, че така ще му е по-лесно да лиши майка ми от наследство.
Въпросът ми е има ли начин майка ми да получи целия апартамент срещу това, че гледа баба ми?
Ако не то поне може ли братът да бъде спрян и майка ми да получи своята половина от апартамента?
Благодаря Ви предварително
rusty
Нов потребител

апартамент

Мнениеот гост » 04 Ное 2005, 11:22

Зависи - в крайна сметка в нашата държава почти няма безпроблемна ситуация. По принцип братът не може да се разпореди (да продаде) апартамента, независимо дали нотариалният акт е в него или не. След като апартаментът е собственост на баба ви, единствено тя може да си го продаде, замени или да сключи договор за издръжка и гледане. Този договор включва прехвърляне на собствеността върху апартамента на някого (това може да бъде майка ви или вуйчо ви) срещу задължението този някой да полага грижи за баба ви и да й дава издръжка. Т. Е. това е една комбинация от полагане на грижи за нея (чисто физически) и даване на средства за нейното съществуване (задължително и двата типа грижи). Това е един вариант за майка ви да получи целия апартамент. Казвам по принцип по следните причини: 1. всеки наследник има право на запазена част от наследството, което значи, че и братът, и сестрата получават общо 2/3 от цялото имущество на баба ви (тези 2/3 се изчисляват от абсолютно всичко, което баба ви има като имущество, не само върху апартамента). Тази запазена част не може да бъде дарявана или завещавана (но може да бъде продавана и да се сключи по-горният договор). Което обаче не значи, че вуйчо ви не може да съди майка ви и да иска да докаже, че договорът не е за издръжка и гледане, а си е дарение (по този въпрос нека се изкажат практикуващите колеги, ако искат). 2. Вуйчо ви като нищо може да предприеме действия за сключването на договор за издръжка и гледане или покупко-продажба на апартамента, така че трябва да внимавате да не отведе баба ви при нотариус!!
Ако вуйчо ви само желае да живее при баба ви и да се грижи за нея, без да предприема нищо, той има право да получи като наследство обикновената покъщнина, а ако се занимава със земеделие и не е съответно възнаграден по друг начин - и земеделския инвентар на наследодателя (цитирам закона). Нищо повече.
Дано съм била ясна и полезна
гост

Re: апартамент

Мнениеот rusty » 04 Ное 2005, 21:15

гост написа:Зависи - в крайна сметка ......Дано съм била ясна и полезна

Много Ви благодаря за изчерпателния отговор!Помогнахте ни много в момента търсим добър адвокат.
rusty
Нов потребител

Мнениеот Гост » 05 Ное 2005, 14:53

Обърнете внимание на заболяването на баба ВИ и възможността да й се назначи настойник/ попечител! В някои случаи може и да е задължително!
Гост

Назад към Семейни казуси