- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
РЕФОРМА В ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА.
|
|
Та, като се говори за реформа в прокуратурата, сега се случват интересни неща. Пример- прокурорът по досега действуващия НПк имаше право да извършва отделни следствени действия. Сега ще има право да извършва всички. Като се забрани, евентуално връщането на дела за допълнително разследване и дознателите му занесат насипните материали ще следва да си ги извършва сам.Ако пък се приеме безумното тълкувание- процесуално-следствени действия извън срок не се вземат предвид при постановяване на присъдата нещата съвсем ще зациклят.Защото има райони с огромна натовареност. Това тотална амнистия ли ще бъде? Тогава може би някой ще реагира на "реформите". Впоследствие, естествено...
- Гост
Спокойно, има светлина в тунела. Според съобщение от медиите за проект на ВСС са отпуснати 1.2 млн.евро. Съвместно с немски и испански експерти, българските т.нар.такива ще следва в рамките на две години да изработят проект за създаване система и процедури за наказания на магистратите, а също и за кадровия подбор. Ще падне двугодишно международно мислене, все пак. Може да не могат да създадат система, за да работим, но поне ще могат да ни наказват по европейски. Аз и преди предложих - за по-евтино и бързо, да ни бесят директно. Но това е някак твърде балканско. Не знам дали ще се възприеме.
- круела
Разследващи прокурори- всъщност идеята не е лоша. Никак. Нека да разследват. Това рязко ще улесни и оптимизира наблюдаването. Може да се научат как става на практика и колко е трудно дори човек да призовеш от провинцията, пишеш, чакаш, не идва, пак пишеш, пак чакаш, не го водят и така. Но в срок!!!Задължително.Нищо, че дори свидетелството за съдимост идва след месец-два. Поне едно е сигурно, като не могат да връщат, но следва да вършат, ще имат по-малко забележки към себе си. лошото е, че под една мишница много дини, ама всички сме така.
- Гост
круела написа: Според съобщение от медиите за проект на ВСС са отпуснати 1.2 млн.евро. Съвместно с немски и испански експерти, българските т.нар.такива ще следва в рамките на две години да изработят проект за създаване система и процедури за наказания на магистратите
Свидетел съм на дълго международно мислене по отношение на чистата канцеларщина - формат на папките на делата. Похарчиха се пари - въведоха се в няколко пилотни съдилища. Нова сигнатура, номерата се виждат от километър, красота. Да, ама парите са само за папки. Тия новите папки, не могат да се редят в нашите налични шкафове, защото в Америка шкафовете са с друга конструкция. Като ги сложиш в нашите шкафове - нито сигнатура, нито номер се вижда.
Хубаво, ама по-горният съд не е пилотен и папките са си от старите. Няма как първоинстанционното дело да се зашие към папката на въззивното (нали знаете, че се шие с губерка?). Като не може както трябва - зашива се както може В резултат - като стигне в третата инстанция, която си работи със стари папки, зашиването е такова, че четенето на делото е сходно с нареждането на кубчето на Рубик.
- Гостенка
Anonymous написа:Разследващи прокурори- всъщност идеята не е лоша. Никак. Нека да разследват. Това рязко ще улесни и оптимизира наблюдаването. Може да се научат как става на практика и колко е трудно дори човек да призовеш от провинцията, пишеш, чакаш, не идва, пак пишеш, пак чакаш, не го водят и така. Но в срок!!!Задължително.Нищо, че дори свидетелството за съдимост идва след месец-два. Поне едно е сигурно, като не могат да връщат, но следва да вършат, ще имат по-малко забележки към себе си. лошото е, че под една мишница много дини, ама всички сме така.
1.По въпроса за разследващите прокурори: има едно нещо което се нарича "разделение на труда". Това е хубаво, добро нещо, което се практикува не само в наказателното производство, а и във всяко друго(производство). Вярвам ще се съгласите с това. Разследването от прокурора, както го предвиждат в проекта за "нов" НПК, ще УДАВИ районните прокуратури в дела. Първо, това е въпрос на ЩАТ, а той няма да мръдне въобще, или, ще се увеличи за сметка на бюрократите във ВКП, АП и някои ОП. Дори и да удвоят щатовете на РП-ри ние просто няма къде да се натъпчем. Дори и да се натъпчем някак няма къде да седнем, защото, ако щете вярвайте, столът на който седя е купен със собствените ми средства - не ни отпускат пари за стол. Обикновен стол, не луксозен! И въобще, затънали сме в дребни битовизми и не ни остава много време да разследваме...
2.По въпроса за призоваването: то и в София не е никак лесно, а какво да говорим за тъпите селяни, дето като видят призовка я турят в нужника.
- HQ
HQ написа:Anonymous написа:Разследващи прокурори- всъщност идеята не е лоша. Никак. Нека да разследват. Това рязко ще улесни и оптимизира наблюдаването. Може да се научат как става на практика и колко е трудно дори човек да призовеш от провинцията, пишеш, чакаш, не идва, пак пишеш, пак чакаш, не го водят и така. Но в срок!!!Задължително.Нищо, че дори свидетелството за съдимост идва след месец-два. Поне едно е сигурно, като не могат да връщат, но следва да вършат, ще имат по-малко забележки към себе си. лошото е, че под една мишница много дини, ама всички сме така.
1.По въпроса за разследващите прокурори: има едно нещо което се нарича "разделение на труда". Това е хубаво, добро нещо, което се практикува не само в наказателното производство, а и във всяко друго(производство). Вярвам ще се съгласите с това. Разследването от прокурора, както го предвиждат в проекта за "нов" НПК, ще УДАВИ районните прокуратури в дела. Първо, това е въпрос на ЩАТ, а той няма да мръдне въобще, или, ще се увеличи за сметка на бюрократите във ВКП, АП и някои ОП. Дори и да удвоят щатовете на РП-ри ние просто няма къде да се натъпчем. Дори и да се натъпчем някак няма къде да седнем, защото, ако щете вярвайте, столът на който седя е купен със собствените ми средства - не ни отпускат пари за стол. Обикновен стол, не луксозен! И въобще, затънали сме в дребни битовизми и не ни остава много време да разследваме...
2.По въпроса за призоваването: то и в София не е никак лесно, а какво да говорим за тъпите селяни, дето като видят призовка я турят в нужника.
Като, едно обикновенно ченге съм абсолютно съгласен с един нормален прокурор! В службата си купих не само стола, но и всяка седмица си купувам листи за принтера,мастило за същия,карирани листи, пълнители за химикалите, неотдавна "принудих" приятел да купи нов монитор, да не говорим колко пъти зареждам гориво в служебен автомобил от джоба си и т.н. Но съм един от хората, лягащи си вечер, чувствайки се доволни, че са видели ВИДЕЛИ със собствените си очи, колко е приятно изненадан един пострадал/потърпевш/, че държавата в наше лице си есвършила работата. От опит знам, че повечето сме така. Хайде стига сме я делили тази работа, нека всеки си свърши неговата част!
- Гост
Настоящите български народни избранници са редки малоумници, каквито трудно можеш да срещнеш. Сигурно хубаво звучи "разследващ прокурор",но това са просто думи и нищо повече! Преди време изразих позиция относно следствието и работата на разследващите и не съм я променил и днес - разследването е най-трудната работа в правораздаването и е единствената,която е занаят! И на този занаят не може да те научи нито един прокурор! Защото едно е да напишеш обвинителен акт от пет страници в уютния кабинет или да напишеш мотиви,а съвсем друго е да гизнеш под дъжда и да правиш оглед на труп,да разпитваш дегенерати и да сдъвчеш цялата информация,която в последствие да поднесеш като сервитьор на прокурора! Който смята,че работата на прокурора представлява особена трудност,явно си няма никаква представа за естеството на работата на държавния обвинител - по-лесна от нея в системата на правораздаването няма! И въпреки,че разследването е най-сложната,творческа и трудоемка работа, дознателите в МВР са обикновени полицаи,подчинени на още по-обикновени кретени-началници и работещи за мизерни възнаграждения /да не говорим за благини като годишни премии и пари за дрехи/. Пълна загадка е как управниците смятат,че правораздаването ще бъде работещо,когато основното звено от него - разследващите органи - получават по-малки заплати,работят при по-лоши условия,а да не говорим за техния статут! Политиците твърдят,че следователите недоволстват от евентуално преминаване в МВР,защото щели да получават по-малко!?!?!? Ами,естествено е да са недоволни,просто защото и следователи,и дознатели са наясно,че работата,която вършат е също толкова отговорна и важна,както тази на прокурора и съдията! Жалки инидивиди ни управляват и това си е!
- прокурор
Поздравявам Ви господин Прокурор за всичко което казахте.Знаете ли как началниците в МВР наричат работата на дознателите и следователите-"вторична дейност" т.ст.нещо маловажно и незначително.Аз лично съм чувал как началника на полицията в града в който работя се обръща кам дознателите/и то в деня на юриста/.Предавам дословно:"Вие сте излишните хора в МВР".
Много неща трябва да се променят ,многооо.
- дознател
Адмирации.
прокурор написа:Настоящите български народни избранници са редки малоумници, каквито трудно можеш да срещнеш. Сигурно хубаво звучи "разследващ прокурор",но това са просто думи и нищо повече! Преди време изразих позиция относно следствието и работата на разследващите и не съм я променил и днес - разследването е най-трудната работа в правораздаването и е единствената,която е занаят! И на този занаят не може да те научи нито един прокурор! Защото едно е да напишеш обвинителен акт от пет страници в уютния кабинет или да напишеш мотиви,а съвсем друго е да гизнеш под дъжда и да правиш оглед на труп,да разпитваш дегенерати и да сдъвчеш цялата информация,която в последствие да поднесеш като сервитьор на прокурора! Който смята,че работата на прокурора представлява особена трудност,явно си няма никаква представа за естеството на работата на държавния обвинител - по-лесна от нея в системата на правораздаването няма! И въпреки,че разследването е най-сложната,творческа и трудоемка работа, дознателите в МВР са обикновени полицаи,подчинени на още по-обикновени кретени-началници и работещи за мизерни възнаграждения /да не говорим за благини като годишни премии и пари за дрехи/. Пълна загадка е как управниците смятат,че правораздаването ще бъде работещо,когато основното звено от него - разследващите органи - получават по-малки заплати,работят при по-лоши условия,а да не говорим за техния статут! Политиците твърдят,че следователите недоволстват от евентуално преминаване в МВР,защото щели да получават по-малко!?!?!? Ами,естествено е да са недоволни,просто защото и следователи,и дознатели са наясно,че работата,която вършат е също толкова отговорна и важна,както тази на прокурора и съдията! Жалки инидивиди ни управляват и това си е!
Искрено ви поздравявам за тези думи. Ако действително сте прокурор, просто ми се иска да ви стисна ръката. Явно сте от онези кадри, които не се делят самоцелно на "господари и роби". Явно познавате и онази- черната страна на работата, дето малко хора знаят как става на практика. И колко трудно, тежко и неблагодарно. А за това, какви хора ни управляват, мисля, че за всички работещи в областта на правото изобщо то е видно. Нещата стават все по-зле. Достатъчно се поупражниха. Не следва ли да питат хората как ще работят. новият НПК например буквално "закопава" районните и градските прокуратури. Какъв избор ще имат тези хора. нямат право да връщат за допълнително разследване-ще следва да извършват сами действията. няма щат, условия за работа. Как работещ в СРП ще призовава обвиняем от Видин, напр. за да му предяви обвинение? Ами ако се приеме, че следствени действия извън срок не се зачитат при постановяване на присъдата, как ще се изчистят районите с огромна натовареност от стари дела, при положение, че същите не могат да се върнат за допълнително разследване, за да се санира срока? Ами съдът да не е консервна фабрика, че да му дават "стахановски" срокове за насрочване на делата. То дори няма и къде...За разследващите да не говорим. И следователи и дознатели работят при плачевни условия. а вече никой не знае кой кой е...
- Круела
помощ!!!
Тъжен ден за българската демокрация. Гласуват НПК. Отново. "Новия". Дупе да ни е яко и на разследващи, и на прокурори и на съдии. Как ще се работи...Всички ли са луди, или само аз така виждам нещата?!!
- Гост
дознател написа:Поздравявам Ви господин Прокурор за всичко което казахте.Знаете ли как началниците в МВР наричат работата на дознателите и следователите-"вторична дейност" т.ст.нещо маловажно и незначително.Аз лично съм чувал как началника на полицията в града в който работя се обръща кам дознателите/и то в деня на юриста/.Предавам дословно:"Вие сте излишните хора в МВР".
Вярно. Затова мястото на разследването не е в МВР.Много хубаво сте го казали, колега-дознател.
- Гост
|
|