начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Оспорване на бащинство след преклузивния срок

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Оспорване на бащинство след преклузивния срок

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 13:01

Здравейте,
хипотезата е следната: баща има дете на 7 години от предишен брак, на което продължава да плаща издръжка. Понастоящем е с нов брак, което естествено е без значение, но го съобщавам във връзка с фактическата обстановка.
Преклузивният по чл. 31 (1) СК срок, разбира се, е изтекъл.
Въпросът: при положение, че буквално преди дни разбира за теоретическата и с много добри шансове практическа възможност да не е баща на 7 годишното дете, съществува ли начин да се предяви ДОПУСТИМ иск за бащинство, ако и да е изтекъл преклузивния срок, тъй като става въпрос за новооткрити данни, които внасят съмнение в бащинството му.
Благодаря Ви.
Гост

Лоша работа...

Мнениеот gery » 02 Окт 2005, 13:08

На практика след като преклузивния срок е изтекъл, нищо не може да се направи. Може да се опитате да влезете в хипотезата „една година от узнаването за раждането", но ми се струва прекалено нищожен шанса това твърдение да бъде доказано в съдът. Още повече майката на детето, трябва да подкрепя бащата в евентуално такова дело и да поддържа тезата, че в действителност е пазила в тайна раждането на детето. От значение е кога е постановено и бракоразводното решение. Желателно ще е да има ДНК експертиза, тъй като както казахме срока е изтекъл и всъщност се шиканира с правото. Всичко зависи от конкретния казус и е много трудно да се вземе становище без особеностите по него, а най-важната е какво мисли майката по въпросът! Пак казвам шанса е малък, да не кажа граничи с нула...
gery
Потребител

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 13:22

gery,
за съжаление акцентът в конкретния ми казус пада най-вече върху новооткритите обстоятелства, които внасят съмнение в упражняваното вече 7 години бащинство. Иначе предварително ми е кристално ясна съдбата на предявените след срока искове.
Игра с "узнаване на раждането е невъзможна", тъй като детето е по време на брака, бащата едва ли не е присъстввал на раждането.
За мен лично недопустимостта на иска е сведена към 99.99 %, но все пак парадоксално звучи цял живот да издържаш едно дете, то да те наследи и т.н. , при положение, че научаваш, че е твърде възможно да не си му баща след изтичането на възможнич за оспорване срок.
Не знам, все пак практикувам едва от 2 години и то предимно наказателно, та рекох ако има практика, която не съм намерил, макар че едва ли......
Гост

...в конкретния случай...

Мнениеот gery » 02 Окт 2005, 14:07

Колега, в тази ситуация няма какво да направите. СК защитава интереса на детето преди всичко и стабилността в произхода. За съжаление бащата не може да предприеме каквито и да било действия. Понеже се занимавам точно с материята, категорична съм, че няма какво друго да направите. Друг е въпросът, че вашият доверител може и да е баща на детето, а може и да не е (говорим за биологичната връзка, не за документите). Ако искате направете ДНК или кръвногрупов (от около година прилагат съвременен метод с много повече маркери и е по-достоверен от преди), друг е въпросът, че истината дори и разгадана ще остави положението непроменено.
gery
Потребител

Назад към Семейни казуси