начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Семейното право част от гражданското право ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Семейното право част от гражданското право ли е?

Мнениеот Станкев » 31 Авг 2005, 11:36

Знам, че мненията по този въпрос са различни, но все пак моля изложете аргументи в подкрепа на едната или на другата теза по този въпрос.
Научната специалност се казва "Гражданско и семейно право" - т.е. явно, по-голямата част от учените-юристи считат, че семейното право НЕ Е част от гражданското!
Вие какво мислите?
Станкев

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 11:48

ima li zna4enie??????????????
Гост

Мнениеот Станкев » 31 Авг 2005, 12:03

Има!
Станкев

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 12:12

za kvo?
Гост

Мнениеот Изида » 31 Авг 2005, 13:16

когато бях студентка помня, че и тогава това беше спорен въпрос в юридическата наука, върху основата на който различните светила в правото пишеха и пишеха трудове. както и да..
аз мисля, че не е част. за това, че е гражданскоправна дисциплина, спор няма, но аз мисля, че си отделен дял на правото.
но както колегата вметна, значението и никакво.
Изида

Мнениеот neznaiko » 31 Авг 2005, 14:17

V parvite stranitsi na u4ebnika na profesor d-r Liliana Nenova e nai-ubeditelnoto zashtitena tezata 4e semeinoto pravo e otdelen klon na pravoto.
Ina4e vaprosa vinagi e bil sporen.Tolkova star e tozi spor kolkoto spora za koe e parvi4noto(kokoshkata ili iatseto)
neznaiko

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 14:24

Всички са луди!
Гост

Мнениеот silvia » 31 Авг 2005, 17:20

Семейното право е самостоятелен правен отрасъл, а основният ми аргумент е следният:
Правилата на общата част от гражданското право са в по-голямата си част неприложими към семейноправните отношения, като започнем от тяхното възникване, съдържание, до тяхното прекратяване, унищожаване и пр. Нещо повече семейното право е създало специални правни институти, сериозно отклоняващи се от тези на ГП. Вземете например семейната имуществена общност.
silvia
Младши потребител

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 17:21

ЗЗД не се ли прилага субсидиарно?
Както и останалите граждански закони?
Ами ако има законова празнота в семейното право какво се прави тогава?
Гост

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 17:41

Много ми е интересно как ще приложите ЗЗД към едно семейно правоотношение? Какво ще начислявате лихви при изпълнение след падежа? :)
Гост

Мнениеот verity63 » 31 Авг 2005, 22:41

silvia написа:Семейното право е самостоятелен правен отрасъл, а основният ми аргумент е следният:
Правилата на общата част от гражданското право са в по-голямата си част неприложими към семейноправните отношения, като започнем от тяхното възникване, съдържание, до тяхното прекратяване, унищожаване и пр. Нещо повече семейното право е създало специални правни институти, сериозно отклоняващи се от тези на ГП. Вземете например семейната имуществена общност.

Силвия, СИО е съпружеска имуществена общност. :?
verity63
Младши потребител

Мнениеот silvia » 01 Сеп 2005, 09:26

Да, така е :D
silvia
Младши потребител

Мнениеот Гост » 01 Сеп 2005, 09:42

verity63 написа:
silvia написа:Семейното право е самостоятелен правен отрасъл, а основният ми аргумент е следният:

Силвия, СИО е съпружеска имуществена общност. :?

pravilno-greska
Гост

Мнениеот Ха ха Ха » 01 Сеп 2005, 09:57

Семейното право е самостоятелен клон на правото, поради спецификата на регулираните от него отношения. Колегата по- горе е прав в някаква степен като споменава СИО, но и нейният режим е уреден по специфичен начин. Следователно особените разпоредби за СИО изключват приложението на общите от гражданското право. По принцип не виждам как ще се попълват празноти в семейното право чрез субсидиарно приложение на гражданските закони, най- малкото поради факта, че семейните правоотношения са предимно неимуществени.
Но разбира се спорове всякакви!
Ха ха Ха

Мнениеот sui » 01 Сеп 2005, 12:24

Според мен разбира се,че има разлика между гражданското и семейното право.Ите толкова си приличат колкото една ,даречем,лека кола и двигателя и или волана вътре.,макар колата да е една и съща.И обратното-така се иразличават.Разбирам,че обяснението е елементарно,но и въпроса е елементарен. :lol:
sui

Мнениеот Гост » 11 Сеп 2005, 13:08

ако беше част от гражданското право щяхме да прилагаме 357 и сл. ЗЗД.
Гост

Мнениеот Гост » 11 Сеп 2005, 17:04

малеееееееее
Гост

Мнениеот *** » 12 Сеп 2005, 18:40

Цялата тази тема е една безсмислица и чесане на езици. Какво значение има част ли е от гражданското право, не е ли част. Може ли да се прилагат институти от облигационното, вещното и т.н. право в семейното и т.н.
АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ? НЯМАТЕ ЛИ СИ ПО СМИСЛЕНА РАБОТА?
Не е ли близо до ума, че гр. право обхваща и семейното и облигационното и вещното и наследственото и личното право?
Спрете да се излагате и не пишете повече по тази тема.

Мнениеот nedkov » 14 Сеп 2005, 15:56

Без да изказвам мнението си, което ще стане ясно, поставям следните въпроси:
По коя норма от семейния кодекс ще унищожите сделка, например завещание или прехвърляне на личен имот, ако съпругът Ви , Ви е принудил да го направите със зареден пистолет.
Горското право отделен отрасъл ли е на правото - има отделен закон за горите, в него има и гражданскоправни и административноправни и административнонаказателноправни разпоредби , а и гората е много специфична вещ, ползването на която може съществено да засегне обществения интерес, например ако си я изсечете? Има ли отрасъл банково право или право на свинеугоителя?
Разпоредбите на наказателния кодекс не само от раздела за престъпления против семейството, а всички престъпления извършени между съпрузи част от отрасъла наказателно право ли са или от "отрасъла" семейно право?
Все пак и малко теоретико-практични размисли. Въпросът с правните отрасли би следвало да е въпрос от системата на правото. Целта на системата на правото е да улесни юристите да се движат от общото към конкретното - като се каже право, да се знае, че то се състои от няколко отрасъла, те от подотрасли и т.н. за да му помогне в изучаването и практикуването на правото. За съжаление научните спорове водят до точно обратното - всеки иска да направи дисциплината , която преподава отрасъл на правото с цел създаване на съответната катедра и се водят безсмислени спорове, които не само не помагат, а пречат на юристите по най-бързия и лесен начин да се ориентират в правото като система. Когато бъде запитан някой юрист , от колко основни части се състои правото, той се сеща за няколко отрасъла и веднага се сеща, че голяма част бяха спорни. Междувпрочем това показват и компютърните системи за правна информация, които не ползват правните отрасли като систематизатор на материята или поне не така както се преподават в университета.
nedkov
Младши потребител

Мнениеот Гост » 14 Сеп 2005, 16:06

На отговорилия с ник - три звездички ще му кажа че е много прост!
ако темата не му харесва - защо участва и той в "чесането на езици"?
И освен това няма такова понятие като лично право!
Лично право е правото на всеки да прави каквото си иска и в този смисъл, пожелавам ви да станете юристи, които се занимават със "Гражданско и семейно право" :lol:
Гост

Следваща

Назад към Семейни казуси