начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Шофиране с временно отнета книжка ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Шофиране с временно отнета книжка ?

Мнениеот gnivanov » 16 Юни 2020, 14:41

Здравейте, на 03.06.2020 при пътуване ме спряха за проверка и се оказа, че имам 2 неплатени глоби, в резултат на което ми отнеха книжката както и малкия талон, също така годишния технически преглед беше изтекал преди 10 дни. Въпреки това продължих, защото имах важно пътуване планирано 1 месец по-рано. Трябваше да ходя на лекар до Варна.
На следващия ден ме спряха отново, вече нямаше какво да ми вземат, затова ми взеха и регистрационните номера. Наложи се да връщам колата с платформа :x
Като се върнах платих си глобите и ми върнаха книжката, но с колата нещата не изглеждат добре. Казаха че трябва да чакам наказателно постановление и ще имам административно наказание и няма да мога да регистрирам колата половин година.
Искам да попитам някой знае ли наказанието за шофиране с временно отнета книжка? А за отнет малък талон? Чух че било много сериозно, можело да те съдят. Вярно ли е че те третират така сякаш никога не си имал книжка ?
Не е справедливо само защото не съм успял да платя глобите да се отнасят така сякаш съм карал пиян или сякаш съм блъснал някого. Мога ли да обжалвам нещо като излезе НП ?
Сега мога да карам, но не и моята кола. Отделно че плащам застаховка, винетка, данъка платих и всичко напразно.
gnivanov
Нов потребител

Re: Шофиране с временно отнета книжка ?

Мнениеот doondie » 18 Юни 2020, 10:47

Доста неприятна ситуация, и то основно заради полицейщината в страната.

Катаджиите не ти ли дадоха възможност да си платиш глобите на място? А онлайн не можа ли да ги платиш по-късно през деня?

Как така си продължил, след като са ти взели книжката? Какво ги е спирало да те догонят 100 м по-надолу и да свалят номерата на момента, вместо "случайно" на следващия ден при "рутинна проверка", разбирай без абсолютно никаква причина, да свалят номерата на автомобила? Която мярка е хипер нещастна, впрочем, понеже нищо не ти пречи да ползваш друг автомобил. Колата не е виновна, че не си имал книжка и т.н.

Би могъл да обжалваш в съда дерегистрацията на МПС-то, но по всяка вероятност ще се разочароваш от бездушието на съдиите. Ти не си имал и преглед, което допълнително усложнява ситуацията, но не е фатално, ако Съдът реши, че репресията срещу теб е неоснователна. Това че са ти взели книжката поради неплатени глоби, не значи, че си неправоспособен водач или такъв, който застрашава останалите участници в движението. Още повече че глобите трябва да са пратени на НАП вече, така че катаджиите следва да спрат с рекета си. Реално за едно и също нещо те наказват 2-3 пъти.

Никой няма да те съди за това. Ще те глобят 100-300 лв (чл. 177, ал. 1, т. 2 от ЗДвП) и ще дерегистрират колата за 6-12 месеца (чл. 171, т. 2а, б. "а" от ЗДвП). Ако размерът е определен над минимума, имаш всички основания да обжалваш. Самото наказание обаче най-вероятно няма да го отменят, защото законът е написан така, че могат да правят, каквото си искат.

Заповедда за отнема на книжката още същия ден ли е издадена?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Назад към Административно право