начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

брак с американски гражданин

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

брак с американски гражданин

Мнениеот helena6330 » 12 Юни 2016, 13:18

Здрвейте,
преди почти една година сключих брак с американски гражданин в САЩ. Взехме решение да живеем в България и сега се опитвам да се ориентирам какви са стъпките за легализация на брака ни и придобиване на гражданство. Ще съм ви много благодарна ми дадете насоки или ми препоръчате специалист, чийто юридически услуги сте ползвали и са Ви били от помощ.
До колкото успях да се ориентирам е необходимо да легализирам брака ни, след което на база на него да подадем молба за постоянно пребиваване. В някои теми видях не особено обнадеждаващи коментари относно придобиването на българско гражданство, че не е никак лесно...
Необходимо ли е и той да е в страната при легализацията на брака?
Какви други документи трябва да подадем, когато той пристигне в страната, които да са основание за удовлетворяването на молбата ни?
Предварително благодаря на коментиралите!
helena6330
Нов потребител

Re: брак с американски гражданин

Мнениеот jhoro » 12 Юни 2016, 15:44

Легализацията ... но не на брака Ви, а на документа за брак се прави в държавата на издаване. В България само се регистрира.
Регистриране в Република България на граждански брак на български граждани, сключен в чужбина
Гражданите могат да предоставят и направо в съответната българска община легализирания акт за сключен граждански брак, със заверен превод на български език, извършен от българското дипломатическо или консулско представителство, или от фирма за преводи, имаща договор с МВнР на България.
Ако документът е издаден в държава, с която България няма сключен договор за правна помощ, в който изрично да се предвижда освобождаване от легализация, документът се легализира (снабдява) със заверка "Апостил", съгласно Хагска конвенция №12 или с печат на МВнР на съответната държава, удостоверен впоследствие от българското дипломатическо или консулско представителство в тази държава.

Тоест - по време на легализацията Вие ще сте в САЩ.

По отношение на установяването в България - стъпките са:
1. Издаване на виза вид “D” по чл.15 ал.1 от ЗЧРБ.
Чл. 15. Виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до 6 месеца и с право на пребиваване до 180 дни се издава на чужденец, който желае да се установи продължително или постоянно в Република България.

2. Кандидатстване за разрешение за продължително пребиваване на основание
Чл. 24. (1) Разрешение за продължително пребиваване могат да получат чужденци, които притежават виза по чл. 15, ал. 1 и:
18. са членове на семейството на български гражданин по чл. 2, ал. 6;
Чл. 2. (6) Членове на семейството на български гражданин са лицата, които живеят с него в едно домакинство и са:
1. съпруг;

Общо взето - това е обстоятелствена проверка и .. (ще ме извиняват адвокатите) ролята посредника не е съществена.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот helena6330 » 12 Юни 2016, 18:15

Благодаря за отговора.
По време на регистрацията аз ще съм тук, а той в САЩ.
Аз също бях на мнение, че процедурата е формална, но поради липсата на опит и подвеждаща информация в интернет се притесних, че макар да имаме брак е силно възможно той да не получи гражданство и това ме притесни.
Към момента ще регистрирам брака и веднъж щом той е тук преди изтичането на 3 мес. срок ще подадем молба за пребиваване. Надявам се опасенията да бъдат неоснователни, з-тото процедурата не е евтина и един евентуален отказ би бил много неприятен :lol:
helena6330
Нов потребител

Мнениеот suzi_661 » 04 Юни 2018, 10:51

Здравейте!Американска гражданка с виза за 3 месечен престой в България не се връща в Америка,а вече 1 г и 3 месеца пребивава незаконно в България Какви са вариантите за узаконяване на престоя и Без вариант -връщане в Америка ,защото момичето иска да остане в България и да се омъжи тук Моля ,насочете ме!
suzi_661
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 04 Юни 2018, 18:30

Пуска въдици в сайтове за запознанства и по кръчмите и хваща правилната риба.
thebeast
Потребител

Назад към Гражданство