начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Функциите на съда

Дискусии на тема съдебната власт в България

Функциите на съда

Мнениеот Деси » 07 Фев 2005, 12:04

Здравейте, колеги!
Аз съм нова във форума и ми беше много интересно да проследя темите в него. Има един въпрос, който искам да обсъдя с колеги и той се отнася за функициите на съда.
Струва ми се, че понякога хората използват съда, а и другите органи на съдебната власт, за да тормозят някого.
ГПК дава толкова много възможности и за съжаление съдът понякога функционира като орган за постигане на други цели, различни от търсенето на справедливост. Няма да цитирам конкретни примери, но ще ми е интересно да "чуя" вашето мнение по въпроса.
Деси

Re: Функциите на съда

Мнениеот jurist_vratza » 07 Фев 2005, 12:55

За съжаление е именно така, както казвате колежке. А още по-лошото е, че в много случай дори тези, които имат наистина нужда от защита на своите права съдът не им дава нищо, или го постигат много много късно. А имаше една фраза, използвана от английските адвокати, която не се сещам точно да цитирам, но смисъла й е, че закъснялата справедливост е равнозначно на липса на справедливост, или нещо подобно.
jurist_vratza
Младши потребител

Мнениеот Мина » 07 Фев 2005, 13:48

Колеги, темата е много интересна и ви препоръчвам, ако имате конкретни предложения за промяна в гражданския процес, да се възползвате от анкетната карта на Министерство на правосъдието. Ето и линка:

http://www.mjeli.government.bg/Docs/anketa%20GPK.doc
Мина

Мнениеот Abu Talib » 07 Фев 2005, 15:23

Основната функция на съда си остава репресивната. И така е от край време. Днес само се баламосваме, че основата е защитната.Али бализми са това на ента степен. Съдът е като тоягата-където я насочиш, натам удря.
Abu Talib

Мнениеот advokat_ » 07 Фев 2005, 15:32

Мисля че има доста какво да се измени в изпълнителното производство, макар че чакаме Закона за частното изпълнение. И в него обаче не се предвижда задължение за деклариране от длъжника на притежавано от него имущество или нещо от този род, неизъплнението на което задължение ако е обвързано и с по-сериозна наказателна отговорност мисля че може да има известен ефект за по-бързото събиране на вземанията от длъжниците, които в настоящия момент имат доста възможности дълги години да не си изплащат задълженията. Имам предвид даже и търговски дружества, и то изцяло или с преобладаващо държавно участие в капитала. За физическите лица - длъжници направо не ми се говори.
advokat_

Мнениеот dessy71 » 10 Фев 2005, 22:39

Колеги, наистина темата е интересна, но аз по-скоро говорих за това как понякога съм принудена да изсмуквам от пръстите си състави по НК, за да сезирам този или онзи орган, само и само да задоволя претенциите на някой. А по този начин тормозя някой, който си е свършил добре работата.
А за изпълнителния процес просто и десет форума няма да ни стигнат
dessy71
Младши потребител

Мнениеот enigma » 11 Фев 2005, 01:20

Деси,

Вие журналистка ли сте .... .... или просто студент по психология! Тука конкретни данни няма до получите, така че се разкарайте!
enigma

Мнениеот i_ca » 21 Фев 2005, 18:05

Щом си ги смучите от пръстите, значи няма такива състави.
Интересен е обаче стремежът Ви непременно да "задоволите претнециите на някой".
А съдът е съд!
Той прилага закона (такъв какъвто е), а когато не го прави добре "пИчелите право на жалба".
Колкото и да не ви харесва т.н. бавнота, в БГ тя е съвсем нормална и доста по - бърза от дурги държави в ЕС.
i_ca

Назад към Съдебна власт