начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Хипотезата "Терминатор" в контекста на ТР 1/ 2014 на ВАС

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Хипотезата "Терминатор" в контекста на ТР 1/ 2014 на ВАС

Мнениеот ribarova » 25 Авг 2014, 20:48

Здравейте, колеги,

Дали част от мотивите в ТР 1/2014г. на ВАС предизвикват у вас същото неприятно усещане, каквото се загнезди у мен след прочита им? Ето и причината: в същото се казва: "Относно формата на електронния фиш следва да се приемат за задължителни само посочените в чл. 189, ал. 4, изр. 2 ЗДвП реквизити, поради което в електронния фиш не следва да се изписва името на издателя му и негов подпис,а само териториалната структура на МВР, на чиято територия е извършено нарушението" Т.е. според ВАС липсата на изрично посочено "компетентно" длъжностно лице в ЕФ се явява несъществен порок и не е самостоятелно основание за оспорване... Убеждението ми обаче е противоположно! Та нима целият наличен състав на ОД МВР (следователи, дознатели, полицаи и даже технически персонал) е съставил ЕФ и квалифицирал деянието на нарушителя? Или вече сме в хипотезата на Страшния съд, пресъздадена от филма терминатор, и вече МАШИНИТЕ квалифицират деянията ни и ни налагат административни наказания??? ...

А мен до сега ме учеха, че размерът на наказанието се индивидуализира от административно-наказващия орган, който е изрично овластен да действа от името на държавата, а това овластяване произтича от нормативен акт... Ето ново 20 - стационарните устройства също са "овластени" и "компетентни" да ме наказват!

В допълнение ще отправя и една лична констатация. След справка в Интернет установих, че в редица европейски държави (Франция, Италия, Испания и т.н.) в ЕФ е посочен изрично актосъставителят, съответната дирекция на пътен контрол ( вкл. адрес ,телефон и даже ел. страница в Интернет), данни за използваното техническо средство (вкл. дата на последен техн. преглед и калибровка), подробно и обстоятелствено описание на мястото на нарушение, срокове и начини за плащане и/или изразяване на възражение срещу наложената глоба и прочие. Нормотворецът у нас обаче е преценил, че не е нужно да се изписва дори адресът на наказващия орган...! (видях какво представлява нашенски ЕФ !)

Ето защо ПОТРЕСЪТ ми е пълен!

С интерес бих чула тези в подкрепа или не на това да има или няма упоменаване на длъжностно лице, издало ЕФ в ЕФ. (ЗА и ПРОТИВ анонимността на "властническите актове с установителни и санкционни функции", каквито са ЕФ.) сякаш и седебната практика е още колеблива в тези казуси, защото се намират съдии, които считат делегираната компетентност на длъжностните лица за някак важна и съществена при налагане на наказание.
ribarova
Младши потребител

Re: Хипотезата "Терминатор" в контекста на ТР 1/ 2014 на ВАС

Мнениеот iva_sh » 17 Сеп 2014, 21:56

Ами ВАС /както и всеки друг съд/ може само да прилага закона такъв, какъвто е! Дори и да имаме вътрешна съпротива срещу сегашната редакция на чл.189 от ЗДвП, няма как всеки да внася нещо към този текст, основавайки се на своята представа за законност. Друг е въпроса за мотивите в конкертното решение, но пък и то си е задължителна съдебна практика. И какво ще се промени, ако преди мобилна камера се постави табела за Радар? Впрочем, наскоро имаше някакво решение на съд /не помня точно кой/, че заснемането на публични места не нарушава лични права. Има страни в които плащането на глоба е нещо, което не поражда чак такава съпротива - вероятно има сериозни стимули при бързо плащане или последици при неплащане. А може и глобите да са поносими. У нас обаче всеки търси начин да му се отмени глобата от съда или ако НП/ЕФ е влязъл в сила се протака максимално плащането, за да се погаси по давност.
iva_sh
Потребител

Мнениеот ribarova » 23 Сеп 2014, 21:10

Ива, благодаря, че изобщо се включи в темата :) (никой друг не го прави).
С коментара си обаче не оспорвам "буквата" на закона, а по-скоро целях да провокирам и други гледни точки относно това, доколкото СМИСЪЛЪТ и целта на закона изобщо имат "приложение" в казуса "ел.фиш". Не случайно отбелязвам, че в други държави ел. фиш не е изпринтен бял лист хартия, формат А4, а е спец. бланка съдържаща редица реквизити, вкл. издател 9т.е. конкретен служител) и АДРЕС на издателя, указания как да се обжалва и пред кого и прочие... Никой не бяга от плащането на глобата. Напротив - частният казус, който провокира интереса ми, е вече "уреден "- глобата платена в срок. НО аз , все още студентка по право, се чудя - наказателната отговорност е лична (вкл. административнонаказателната),ама и наказващите органи не са колективни и анонимни, нали? (или....?) . Та нали зад всеки наказателен акт стои ЛИЦЕ, което е компетентно и с делегирано правомощие да квалифицира едно деяние като съставомерно и съответно наложи дължимото наказание. Аз пък не "схващам" защо при ел, фишове ,при които нарушението е установено със СТАЦИОНАРНО (а не мобилно) авт. средство НЕ трябва да фигурира ЛИЦЕ, което в изпълнение на служ. си задължения е прегледало показанията на устройството и е квалифицирало деянието! Не че в съд. заседание това лице не се посочва - напротив, наказ. орган и това казва, ако го питаш...но пък с оглед правото на защита на наказаното лице, това посочване не следва да се случва във фаза съд. производство... А може би и греша... Но законът не е само "БУКВА"!
ribarova
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 23 Сеп 2014, 22:02

Много правилно разсъждавате, но следва да имате предвид, че тука все пак е България - а тука всичко е възможно. Закон и законност са само понятия, на практика в болшинството от случаите - без съдържание. С това се сблъскваме всеки ден. Някои го осъзнаваме, но други продължават да смятат, че сме демократична правова държава. Пълна измама.
neutralen
Активен потребител

Назад към Административно право