начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

Приложение на чл.505

Приложение на чл.505

Мнениеот svetlasv » 23 Яну 2014, 12:24

Много моля, осветлете ме в кой момент от търг за публична продан на жилище СИО, аз като съделител мога да заявя желание да закупя жилището по най-високата предложена цена? От прочетеното в ГПК разбрах, че "при съставяне на протокола" в деня на търга, но не не ми стана ясно дали непосредствено след отварянето на пликовете с предложенията или трябва да се изчакат и устните предложения. А може би трябва не устно , а писмено. Ако някой има представа как действа съдия изпълнител Сия Халаджова в такива случаи, ще ми бъде полезно да сподели тук
Моля помогнете ми търга е на 14 февруари.
С уважение Св. Иванова
svetlasv
Младши потребител

Re: Приложение на чл.505

Мнениеот borovinka » 23 Яну 2014, 12:26

Трябва да изчакате и устните наддавания (на практика наддавате устно). Записва се в протокола и ако няма възражения или по-високи предложения, възлагат го на вас като съпруг-недлъжник. Записва се в протокола. Говорете си с ЧСИ дали иска предварителна писмена молба, че сте готов/а/ да изкупите дела на съпруга при най-висока наддавателна цена. Задължително се явете на търга с упълномощен от вас адвокат - всичко става.
Парите трябва да се внесат до 3 дни обаче. Ако ги имате, защо не погасите дълга?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот svetlasv » 27 Яну 2014, 16:42

Не знам дали съм съпруг недлъжник. При нас стана публичната продан, защото не поиска да се споразумеем и поиска с публична продан да се продава. Не сме длъжници към трето лице или банка.
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот svetlasv » 27 Яну 2014, 17:14

Като помислих по това писмено да заявя желанието си за покупка по най-високата цена, това значи, че предварително без дори да подозирам кой какво е наддал аз да заявя своето желание. Може ли така?
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот pbp_bg » 03 Фев 2014, 21:10

В ал. 2 на чл. 505 ГПК е развита хипотезата на предимство при възлагане, т.е. след отваряне на писмените наддавателни предложения и евентуално последвалите устни предложения, следва да заявите пред съдебния изпълнител, че желаете да закупите имота на най-високата предложена цена. Няма лошо предварително да уведомите СИ за това си желание. Уточнете предварително часа и залата, в която ще се извърши проданта, за да не изпуснете отварянето на предложенията. В чл. 505 ГПК няма посочен срок за внасяне на цената, поради което разполагате с общия за всеки купувач едноседмичен срок за внасяне на цената.
По-интересен е въпросът за приложението на ал. 1 от този член. До приключване на проданта можете да внесете сумата, посочена в обявлението. По този начин си гарантирате, че потенциални /или подставени/ купувачи няма да Ви надигнат цената. Уточнете предварително със СИ дали в тази хипотеза ще Ви издаде Постановление за възлагане /ще ми е любопитно да чуя мнението по-опитни колеги по този процесуален въпрос/.
При всички положения следва да се консултирате с адвокат или ЧСИ.
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот svetlasv » 13 Фев 2014, 19:11

Питах ЧСИ мога ли да внеса сумата по първоначалната цена преди търга и да не се стига до търг, но ми отговори, че няма как да стане. Ние сме съделители. Няма длъжник и съпруг недлъжник. Знам ли как се тълкуват тези казуси!
svetlasv
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство