начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отпадане на ипотека на единичен апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпадане на ипотека на единичен апартамент

Мнениеот didisimeonova » 30 Ное 2013, 10:39

Здравейте!
Предстой ни закупуване на жилище в нов блок и сме наясно, че при построяването му инвеститорът е ипотекирал имота. От агенцията за недвижими имоти ни убеждават, че след като закупим имота, то ипотеката на собственика ще отпадне и ще получим съответните документи за целта.
Та въпроса ми е възможно ли е изобщо такава ситуация - да отпадне ипотеката на единичен закупен апартамент, а да остане на останалите, или трябва да сме притеснени от евентуален бъдещ проблем.
Много ви благодаря предварително!
Поздрави!
didisimeonova
Нов потребител

Re: Отпадане на ипотека на единичен апартамент

Мнениеот ch3oh » 30 Ное 2013, 11:39

Колко пари платихте на агенцията за недвижими имоти?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот didisimeonova » 30 Ное 2013, 11:46

Все още не сме нищо, но се плаща % от сумата на имота при евентуална сделка, солиден при това.
didisimeonova
Нов потребител

Мнениеот ch3oh » 30 Ное 2013, 11:53

Значи, въпросът Ви е точно за платена консултация при адвокат.
Моля, да ми спестите нравоучението, как форумите са за взаимопомощ. Бих Ви отговорил, но искам да "пестнете" тук документ, подписан от агенцията, с който тя се отказва от комисионната си.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот didisimeonova » 30 Ное 2013, 12:02

Разбира се, че всяка услуга се заплаща, но това не означава, че човек не може да попита и във форум. С адвокат консултация ще има. Интересно ми е дали някой от личния си опит е попадал на такова нещо, а не си търся тук още някой, който да желае финансиране. Агенциите, че не си вършат работата и работят за продавача, това е друга тема, но в случая няма как да се заобиколят.
Благодаря!
didisimeonova
Нов потребител

Мнениеот ch3oh » 30 Ное 2013, 12:17

Въпросът е за уважение към труда на хората от моята професия, а не за финансиране.Не случайно използвам измислен ник. Не сте ме финансирала, и ще продължавам да не разчитам на Вас. Дразнещото е, че хора като Вас /за съжаление е по-голямата част/, с готовност дават хиляди евра на АНИ, само защото са им посочили апартамент, но стане ли въпрос за адвокатска консултация, която е в рамките на по-малко от стотина лева започват с андрешковщините /както би се изразил един форумец, който отдавна се е отказал да влиза тук/.

P.S. АНИ работят единствено за комисионната си. Дали продавачът е собственик, има ли вписани ипотеки и искови молби, как е изпълнено строителството и други подобни са проблеми между продавача и купувача. За тях АНИ не носи отговорност. Не се сещам за друга тяхна отговорност, освен да "пипнат" комисионната.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 30 Ное 2013, 12:25

didisimeonova написа:Здравейте!
Предстой ни закупуване на жилище в нов блок и сме наясно, че при построяването му инвеститорът е ипотекирал имота. От агенцията за недвижими имоти ни убеждават, че след като закупим имота, то ипотеката на собственика ще отпадне и ще получим съответните документи за целта.
Та въпроса ми е възможно ли е изобщо такава ситуация - да отпадне ипотеката на единичен закупен апартамент, а да остане на останалите, или трябва да сме притеснени от евентуален бъдещ проблем.
Много ви благодаря предварително!
Поздрави!

Освен с продавачът, задължително следва да се договорите и с ипотекарния кредитор. От него зависи 'отпадането' на ипотеката. Наглед не особено сложна, ситуацията изисква намеса на компетентен юрист, който да защитава Вашите интереси в ситуацията. Нито агенцията, нито продавача или пък кредитора ще направят това...
Успех...

П.П. Агенциите продават информация...скъпо, нескъпо, хората сами отиват при тях и ....плащат. Защо се скъпят относно адвокатските услуги....не знам.
Последна промяна n_ikito на 30 Ное 2013, 12:40, променена общо 2 пъти
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот didisimeonova » 30 Ное 2013, 12:37

Благодаря за информацията. Консултация с адвокат ще има при всички случай, но си мисля, че колкото повече мнения, по-добре. Иначе от АНИ ни казаха, че при самото прехвърляне се издавало документ за отпадането на ипотеката, пък кой знае...
П.С. Уважавам професията ви, аз също работя в уважавана сфера, но това не ме възпира всекидневно да давам съвети и консултации на хора, без да чакам нещо в замяна. Въпрос на идеология предполагам.
Приятна практика.
didisimeonova
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 30 Ное 2013, 17:43

Знам че цената на такъв имот е атрактивна, но трябва да очаквате голям батак в тази сделка. Както казвате
didisimeonova написа: Интересно ми е дали някой от личния си опит е попадал на такова нещо, а не си търся тук още някой, който да желае финансиране.
точно по този път съм минал, и адвокат съм имал, който си получи добър хонорар, но не си направи труда да провери в агенцията по вписванията, и в деня на сделката се оказа, че върху имота има и друга ипотека, освен ипотеката на кредитора с който се бяхме договорили. Накрая се получава така, че имате платени какви ли не такси и хонорари, за адвокатски услуги, за изготвяне на нотариален акт, а нямате имот. Така че, съвета ми е, бягайте далеч от подобна сделка. Въобще, с АНИ в преговори не влизайте, а проверките в АВ си ги правете лично.
fbr65
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Ное 2013, 18:00

Няма нищо неточно агенцията да си вземе комисиона, то е за връзка и е посредничество. Хонорар на адвокат се плаща за съвет, консултация, а не за положени усилия, когато говорим за консултации извън процеса по водене на дело. Така се остойностява труд, но отделно има и положени усилия. Говорим относно граждански договор. Тоест търговски аспект, влагат се усилия, на практика това е.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот barakuda » 01 Дек 2013, 19:06

Не плашете човека излишно. И не е нужно да се мразят агенциите са недвижими имоти, те си имат своето място, юристите - своето. На човекът, който ще купува ипотекиран имот, му трябват основно две неща- удостоверение за тежести, което ще му извадят посредниците, от от което да види колко и към кого са ипотеките, и, в случай, че ипотеката е само една и е към банка, му трябва писмо от банката срещу каква сума и платима по коя сметка би заличила частично ипотеката върху конкретния имот.
Също така може да се види с кой нотариус работи въпросния строител и да ходи да пита при нотариуса, едва ли ще е първият случай от строежа, който се изповядва. По-спокойно, по принцип няма нищо сложно в това да се купи ипотекиран апартамент.
barakuda
Потребител

Назад към Ипотека