начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Наследяване на задължения от деца от предишни бракове?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване на задължения от деца от предишни бракове?

Мнениеот radi1972 » 16 Окт 2013, 18:08

Здравейте,
Въпросът ми е във връзка с наследяване на задължения.Живея с партньора си от 6 години без брак.И двамата имаме по едно пълнолетно дете от предишни бракове ,и едно общо от съвместното си съжителство което е непълнолетно.Имаме желание да узаконим връзката си.И двамата имаме кредити които не съм сигурна ,че ще успеем да погасим.Въпросът ми е ако сключим брак ,преживелия съпруг наследява задълженията на другия а след това когато и двамата починат кой ще наследи задълженията?Например след моята смърт,задълженията ми наследява той,а след неговата всички задължения ли ще наследи неговото дете -неговите и моите косвено?До кое коляно се предават те и има ли срок на давност?За общото ни дете ми е ясно .Надявам се правилно да съм поставила въпроса.Предполагам доста хора са в подобна ситуация на днешно време.Благодаря на изразилите мнение.
radi1972
Младши потребител

Re: Наследяване на задължения от деца от предишни бракове?

Мнениеот borovinka » 17 Окт 2013, 13:05

Реално погледнато с брак или без, всеки от вас има по две деца, нали?

Ако нямате брак, при настъпила смърт на единия от двамата, неговото имущество (права и задължения) се наследява от низходящите му (неговите 2 деца) по равно (всяко дете по 1/2).
Ако сключите брак и настъпи смърт на един от двамата, отново неговото имущество се наследява от децата и преживелия съпруг, като съпругът има дял колкото всяко от децата (т.е. ще имате по 1/3 всеки).

Ако починалият остави само задължения, наследниците могат да направят писмен отказ от наследство в определен срок след откриването му. В този случай те не получават нищо (от активите), но и не наследяват пасивите.

Дано сте се ориентирала. Случаят ви не е чак толкова неразбираем.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот radi1972 » 19 Окт 2013, 19:08

Благодаря Ви за отговора,но идеята ми е малко по-различна.Да при смърт на единия се пада по 1/3 на преживелия и на двете деца.Да кажем че аз наследя 1/3 от неговите задължения ,но не успея да изплатя тази част .Когато и аз почина моите две деца ще наследят мен- моите задължения плюс тази част от неговото която не съм успяла да изплатя,така ли е?
radi1972
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 20 Окт 2013, 23:18

Живите наследници наследяват всичко - и активите, и пасивите към момента на смъртта на наследодателя. Не разбирам кое не ви е станало ясно. Да, при смърт на мъжа, който е ваш съпруг, вие наследявате 1/3 от дълга му, заедно с 2/3 на двете му деца. Ако и вие починете, цялото ваше имущество - права и задължения, се наследява от вашите 2 деца.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси