При Договор за гледане и издръжка, приобретатилите по договора, които са били в брак по време на склюването му, а към днешна дата вече не са в брак, но продължават да са страна по алеаторния договор-явяват ли се те солидарни длъжници към кредитора си? Ако се явяват, то кредиторът им би ли могъл да иска изпълнение на цялото задължение по този договор от когото и да е от длъжниците-съгласно чл. 122 ЗЗД?
Благодаря за мненията ВИ!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 19:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СОЛИДАРНИ ДЛЪЖНИЦИ ЛИ СА...?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: СОЛИДАРНИ ДЛЪЖНИЦИ ЛИ СА...?
Да, солидарни длъжници са и кредиторът може да търси изпълнение от който и да е от тях.
- ch3oh
- Активен потребител
Аз допускам, че приобретателят по ДГИ е бил единият от съпрузите, а не и двамата. Ако е така, то с оглед настъпилият нов юридически факт (развод), чиято последица е прекратяване на бездяловата собственост, възникнала от сделката и обособяването й в обикновена съсобственост, то по отношение на кредитора е налице съвместна пасивна процесуална легитимация за по 1/2 ид. част от имота, но не и хипотезата на чл.122 ЗЗД. Този извод би бил същият и ако приобретателите са били двамата съпрузи (имот в режим на СИО).
-
Melly - Старши потребител
А ТР 6/2011?
- ch3oh
- Активен потребител
Мисля, че не отчиташ новонастъпилият факт - разводът.
-
Ааа не съм този, който ще пропусне този факт!
Според мен гражданското състояние на длъжниците не влияе на съдържанието на задължението им по отношение на кредитора.
Според мен гражданското състояние на длъжниците не влияе на съдържанието на задължението им по отношение на кредитора.
- ch3oh
- Активен потребител
Аз пък се размислих за кредиторовия интерес, съобразен с последиците от промененото гражданско състояние на длъжниците по ДГИ.
-
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Договор за издръжка и гледане
|
|