начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Искам да препише апартамента на дъщеря ми преди развода

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искам да препише апартамента на дъщеря ми преди развода

Мнениеот trepetlika » 08 Юни 2013, 11:54

Здравейте!
Казуса е следния: Женени сме от 15 години, имаме дъщеря на същата възраст. От 10 години сме разделени, но нямаме развод. Той има ново семейство, дете и от няколко години иска да се разведем, но аз все намирам причина да отлагам. Жилището, в което живеем е на родителите му. Те имат още 4 апартамента и къща. Истината е, че апартамента, в който живея с дъщеря си е най-големия от всичките, на хубаво място. На негово име той няма нищо, освен колата, която аз карам. Та аз държа да препише апартамента на дъщеря ми или по-скоро родителите му, но той отказва-щял да й препише друг, който е на половината на този и в отдалечен квартал. Аз отказах и му казах, че няма да му дам съгласие за развод, докато не видя черно на бяло, че точно този апартамент е преписан. Сега е в размисъл. Обаче ме е страх, че накрая може да пусне молба за развод по исков ред и да ни остави в жилището за още три години, след което да ни изгони. Аз имам наследствен апартамент в малък град. Може ли съда да реши, че трябва да напусна семейното жилище и да ида в моя си апартамент? И мога ли по някакъв начин да използвам факта, че той има жена и дете без да сме разведени? Заяви ми, че щом не искам това, което ми предлага може и нищо да не получа накрая. Възможно ли е?
trepetlika
Нов потребител

Re: Искам да препише апартамента на дъщеря ми преди развода

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Юни 2013, 12:07

Абсолютно възможно. Танцувате по твърде тънък лед :idea: .
Новото семейство, родените от фактическото му съжителство с друга жена деца можете да ползвате само, за да обосновете вината му за дълбокото и непоправимо разстройство на брака, но имущество от тази игра няма да получите.
trepetlika написа: Обаче ме е страх, че накрая може да пусне молба за развод по исков ред и да ни остави в жилището за още три години, след което да ни изгони.

Ако родителите му са живи, а разбирам от написаното, че са - дори и за три години няма да ви присъдят ползването му, а само за една ( чл. 56, ал.3 от СК).
Съгласието ви за развод е неотносимо- депозира ли молба ще бъде постановено прекратяване на брака.

п.п. съвсем уместен ник, впрочем.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот trepetlika » 08 Юни 2013, 12:46

Благодаря за отговора!
А има ли вариант съда да реши, че си имам жилище(както писах вече, в друг град) и изобщо да не ме остави да живея в това на родителите му?
Май накрая все пак ще приема предложението, да не вземе накрая нищо да не остави на дъщеря ни и съвсем да я обезнаследи :oops:
Сетих се и нещо друго, преди десетина години имаше фирма и на името на фирмата купи апартамент за офис. Скоро обаче закри фирмата. Та след като я е закрил, имотът на него ли остава и мога ли да имам претенции, като такъв придобит по време на брака.
Ох, цялата история е безумна, но при толкова имоти, които притежва семейството му, все си мисля, че този апартамент не им е толкова важен и накрая ще го оставят на детето.
trepetlika
Нов потребител

Мнениеот n6391 » 08 Юни 2013, 17:03

Надявам се, че сте чували израза: "По-добре врабче в ръцете, отколкото орел в небето." Най-добре за Вас и за детето Ви е да се съгласите на варианта, който предлага съпругът Ви. Все пак не забравяйте, че нямате общо имущество - т.е. нещо, което при развод да остане във Ваш дял. Щом все пак е съгласен да предостави на детето си макар и по-малко жилище, това показва, че не е безотговорен. А ако се разведете, жилището, в което сте сега може да ви бъде предоставено, но за не повече от една година. По-добре подсигурете детето си още сега. Не се знае след време как ще се развият нещата.
n6391
Потребител

Назад към Семейни казуси