начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Наследство от отдавна починал родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство от отдавна починал родител

Мнениеот svesmile » 22 Апр 2013, 10:52

Здравейте,

На съпруга ми майката и бащата са се развели преди много време, били са в лоши отношения и не са поддържали връзка. Бащата живее в семейната селска къща. Той има брат, несемеен и сестра, семейна с деца.

Преди около 10 години бащата на съпруга ми почина. В къщата остана да живее само несемейният брат. По негласно споразумение съпругът ми не е изявявал претенции към къщата като единствен наследник на баща си, за да не притеснява чичо си по някакъв начин, с когото са в добри отношения и го оставя да стопанисва имота и да живее там. Сестрата също не проявява интерес /засега/ към имота.

Съпругът ми не е вадил удостоверение за наследници.

Как сега, след 10 години давност, да провери води ли се наследник на къщата?
В общината на селото ли трябва да отиде? То е в Софийска област, община Горна Малина. Или в Столична община?
Има ли давност изкарването на това удостоверение?

Ако го изкара, трябва ли да подава данъчна декларация, примерно за 1/6 от имота и да плаща данък за тази част?
Ще трябва ли и със задна дата от смъртта на бащата, да се плати този данък?

Благодаря за отговорите.
svesmile
Младши потребител

Re: Наследство от отдавна починал родител

Мнениеот svesmile » 22 Апр 2013, 12:42

На първата част от въпросите намерих отговор - в кметството на селото + данни на наследниците ще се вади удостоверение.

Остава другата част - трябва ли да се подава данъчна декларация, дължат ли се данъци, включая със задна дата от смъртта на бащата?
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 22 Апр 2013, 13:26

Здравейте,

Относно втория Ви въпрос – следвало е съпругът Ви да подаде данъчна декларация в срок от 6 месеца от датата на смъртта на баща му (така чл. 32, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси). Неподаването на данъчна декларация в посочения срок води до административно – наказателна отговорност (глоба в размер от 10 лв. до 500 лв. - така чл. 124, ал. 1 от същия закон). Дължи се данък върху недвижимите имоти, вкл. със задна дата от смъртта на бащата, като следва да имате предвид, че давността за публични вземания е 5 години.
nmitova
Потребител

Мнениеот svesmile » 22 Апр 2013, 14:05

Благодаря много за отговора!

Има ли значение фактът, че съпругът ми не е влизал във владение на своята част от наследството, не ползва по никакъв начин къщата?
Също така къщата се стопанисва и обитава на 100% от чичо му - брат на починалия баща.

В този случай данъците за имота от кого се плащат?

Питам, понеже имаме друг казус - баща ми почина, като наследници на апартамента оставаме майка ми, и двете със сестра ми. Апартаментът е семеен на родителите ми. Следователно със сестра ми си делим по 1/6 от него, майка ми останалата част. Казали й, че със сестра ми също трябва да подадем данъчни декларации и да плащаме данък за тази 1/6? Така ли е?
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nikol52100 » 22 Апр 2013, 15:14

nmitova написа: Казали й, че със сестра ми също трябва да подадем данъчни декларации
Не е необходимо и трите да подавате декларации. Достатъчно е една от вас да подаде декларация, в която се описват всеки от наследниците каква част от имота притежава. Майка Ви има 4/6, а Вие със сестра Ви по 1/6.
nmitova написа:и да плащаме данък за тази 1/6? Така ли е?
Да, така е.
nikol52100
Потребител

Мнениеот svesmile » 22 Апр 2013, 16:25

Много благодаря, nikol52100!

А за другото питане - че съпругът ми не ползва неговата част от имота, а той се ползва от друг човек на 100% - кой дължи данъците - пак ли така си остава - съпругът ми дължи данък и глоба дори със задна дата? :roll:
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 23 Апр 2013, 10:17

Здравейте,

относно въпроса Ви за данъка - данъчно задължени лица са собствениците на облагаемите с данък недвижими имоти. При учредено вещно право на ползване данъчно задължено лице е ползвателят. Във Вашия случай, доколкото се разбира от въпроса, няма учредено вещно право на ползване по съответния ред и форма, поради което данъчно задължено лице е съпругът Ви.
nmitova
Потребител

Мнениеот nikol52100 » 23 Апр 2013, 10:29

Не става ясно тази къща чия е била - на родителите на съпруга Ви или само на баща му и неговите брат и сестра. Съпругът Ви има ли братя и/или сестри? Това е от значение, за да се определи каква част от къщата е наследил съпругът Ви. В случай, че има и други съсобственици, проверете в общината дали някой от тях е подал вече декларация.
Данъкът се дължи съразмерно на частта, която всеки от съсобствениците притежава.
nikol52100
Потребител

Мнениеот nikol52100 » 23 Апр 2013, 10:58

svesmile написа:Има ли значение фактът, че съпругът ми не е влизал във владение на своята част от наследството, не ползва по никакъв начин къщата?
Също така къщата се стопанисва и обитава на 100% от чичо му - брат на починалия баща.
Да, има значение, и то не е във Ваша полза. Имат значение намеренията на чичо му.
nikol52100
Потребител

Мнениеот svesmile » 23 Апр 2013, 11:10

Благодаря отново. :)

Къщата е семейният дом на родителите на съпруга ми. Имат три деца - двама сина, една дъщеря.
Дядото почива отдавна.

В къщата остават да живеят бабата и двамата сина. /Бащата на съпруга ми след развода с майката на съпруга ми се връща на село, преди това са живели в София/.
Имат сестра, която живее в София.

Бащата на съпруга ми почива. После бабата почива.
Къщата се стопанисва и обитава изцяло от другия брат - чичо на съпруга ми.
Сестрата продължава да си живее в София.

Съпругът ми има природен брат от втория съпруг на майка си.

Съпругът ми смяташе да не предявява претенции към своята част, докато чичото живее в къщата - поради добрите им отношения, да не го притеснява по някакъв начин... :roll: Вероятно е било грешка да не се запише като наследник, но и навремето не сме се сетили, сега изглежда ще дължи доста данъци и лихви... :?
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 23 Апр 2013, 11:48

Относно данъците и лихвите - след като чичото живее в къщата, би следвало да е получавал съобщения от данъчната служба на адреса на къщата, за дължимите данъци и такси за имота. Препоръчвам първо съпругът Ви да провери това, като разговаря с чичо си, и след това да предприема подаването на данъчни декларации в местната данъчна служба.
nmitova
Потребител

Мнениеот svesmile » 23 Апр 2013, 12:44

nmitova написа:Относно данъците и лихвите - след като чичото живее в къщата, би следвало да е получавал съобщения от данъчната служба на адреса на къщата, за дължимите данъци и такси за имота. Препоръчвам първо съпругът Ви да провери това, като разговаря с чичо си, и след това да предприема подаването на данъчни декларации в местната данъчна служба.

Тоест, ако чичото е плащал данъци за къщата, съпругът ми не дължи такива със задна дата?

А само евентуална глоба, че не е извадил удостоверение за наследници и не се е декларирал като наследник?
svesmile
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 24 Апр 2013, 11:45

Ако чичото е плащал данъка върху недвижимите имоти и такса "смет" за всички години за целия имот- да, съпругът Ви не дължи заплащане на данък и такса към общината.
По другия въпрос - вижте по-горе, цитирам отново - "следвало е съпругът Ви да подаде данъчна декларация в срок от 6 месеца от датата на смъртта на баща му (така чл. 32, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси). Неподаването на данъчна декларация в посочения срок води до административно – наказателна отговорност (глоба в размер от 10 лв. до 500 лв. - така чл. 124, ал. 1 от същия закон)."
Няма глоба за това, че не е искано издаването на удостоверение за наследници.
nmitova
Потребител

Назад към Семейни казуси