начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

чл.24 ал.5 СК и делба

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.24 ал.5 СК и делба

Мнениеот ivan2 » 05 Мар 2013, 15:12

Колеги, моля за коментара Ви по следния казус:

По време на фактическа раздяла единият съпруг се разпорежда без съгласието на другия съпруг с вещи, които са СИО и са на значителна стойност. Разпореждането е възмездно за една част от вещите, а за другите - не е известно дали е възмездно или е безвъзмездно. В първия случай третото лице - купувач, не е знаел за липсата на съгласие, и не е могъл да знае, защото всъщност въобще не го е интересувало съпругът има ли съпруга /жена/, или няма, и съответно дали тя е съгласна или не. Просто е броил парите.
След извършване на разпоредителната сделка с вещите, които са продадени, те са погинали, т.е. не е възможно връщането им. Подарените вещи все още съществуват.

Сега те вече са разведени, и почвам делба от съпругата срещу съпруга.

Въпроса ми е по отношение на тези вещи дали могат и дали трябва да бъдат включени в делбата, или трябва с отделен иск да ги претендирам. Съответно, аз трябва да търся пазарната равностойност на погиналите вещи. А тези, които са подарени и все още съществуват, проблема е че не се знае дали са продадени или подарени, защото съпругът ги е дал на баща си - вероятно са подарени, но се опасявам, ако тръгна да оспорвам по тоя ред, да заявят че са продадени. Ето защо искам равностойността им, и те да бъдат в едно дело с вещите, за които със сигурност знаем, че са продадени.

Това което ме спира да включа погиналите вещи в делбата е, че всъщност те не съществуват. Съпругът е прибрал някакви пари от тях, но те са значително по-малко от пазарната стойност на вещите. Та въпроса ми е дали мога в делбата да искам половината от тяхната пазарна стойност в пари.

Моля за коментар.
ivan2
Потребител

Re: чл.24 ал.5 СК и делба

Мнениеот adv_zlatanov » 05 Мар 2013, 16:04

ако съпругът се яви с приличен адвокат, тежко Ви ...
http://www.youtube.com/watch?v=CIFY2gyYg28

...kein Zivilist, kein Jurist ...
adv_zlatanov
Младши потребител

Назад към Семейни казуси