начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Подялба на имот след развод , моля за помощ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на имот след развод , моля за помощ

Мнениеот strong » 21 Фев 2013, 14:32

Здравейте! Моля за помощ! Съпругът ми наследи апартамента в който живеем след смъртта на баща си. Той и брат му са наследниците. Въпросът ми е може ли след развод , той да ме изгони от жилището с децата или имам право на дял от апартамента , след като го е наследил по време на брака? Благодаря Ви!
strong
Нов потребител

Re: Подялба на имот след развод , моля за помощ

Мнениеот Standbay » 21 Фев 2013, 19:39

strong написа:Въпросът ми е може ли след развод , той да ме изгони от жилището

Разведени ли сте вече или все още сте в процес на развод, или тепърва възнамеряваш да се развеждаш :?:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот strong » 22 Фев 2013, 13:18

Само възнамерявам да се развеждам. Просто искам да знам какви са ми правата и как да постъпя , ако ми каже да си тръгвам. Имаме малки деца и не работя , това ме притеснява....
strong
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Фев 2013, 13:39

Наследник не сте и по тази причина нямате право на дял от имота ( освен ако не излезе някакъв договор за издръжка и гледане, за какъвто не споменавате).
При развод имате нормативно регламентирано право на ползване на същия за една година време- чл. 56, ал.3 от СК ( интерес провокира срока в конкретната хипотеза- дали е приложима ал.2 или ал.3 от чл. 56, защото имота не е изцяло лична собственост на съпруга, а същия е съсобственик с друг наследник. Не ми е известно ВКС да се е произнесъл по начин различен, макар да има място за спор- дали до навършване на пълнолетие или само за една година).
Преди време портокал бе пуснала такава тема- там защитих категорично годишен срок, но изтече време, а съдебната практика е динамична. Интересен въпрос, на който няма категоричен отговор.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси