начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Жалба за издръжка в прокуратурата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жалба за издръжка в прокуратурата

Мнениеот izabella_p » 21 Яну 2013, 16:48

Здравейте,

Имам присъдена издръжка от 10 години, през които бащата никога не е плащал лично, а съм получавала издръжка от общината. Миналата година установиха, че има дружествени дялове и парцел на негово име и преустановиха. Подадох жалба в РП за неплатената издръжка през март м.г. Разпределиха жалбата на раследващ полицай и до сега нищо. Викали бащата на разпит доброволно, но той не се явил. Сега се очаква да го доведат принудително. Доколкото знам ще му дадат срок да плати доброволно и след това ще го дадат на съд. Въпросът ми е какъв ще изходът от съдебно дело и как аз да получа старата издръжка, ако той не плати. В хода на проверката се установи, че няма доходи и имущество. Освен това се интересувам няма ли законов срок за уреждане на тези жалби в прокуратурата?
izabella_p
Нов потребител

Re: Жалба за издръжка в прокуратурата

Мнениеот borovinka » 21 Яну 2013, 18:38

Въпросът ми е какъв ще изходът от съдебно дело и как аз да получа старата издръжка, ако той не плати.
Изходът от съдебното дело не можем да предполагаме какъв ще е, при условие, че съдебно дело все още не е образувано и не се знае дали ще се образува.
При първо провинение от този тип (неплащане на издръжка), обвиняемият има право да се ползва от специална норма в Наказателния кодекс, която гласи, че може да се освободи от наказателна отговорност, ако плати преди приключване на делото всичко, което дължи до момента. Нормата го ползва само веднъж.

В хода на проверката се установи, че няма доходи и имущество.

или
установиха, че има дружествени дялове и парцел на негово име

Кое от двете е вярното? За коя проверка говорите, която е установила, че няма доходи и имущество?

Освен това се интересувам няма ли законов срок за уреждане на тези жалби в прокуратурата?

Има, да, но срокът може да бъде продължаван неколкократно, като вероятно това е и причината да се бавите от м.март 2012 до сега. Вероятно бащата не е в България и не можете да го намерите на адрес за призоваване, м?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот izabella_p » 21 Яну 2013, 19:08

Общината ползва сведение от проверка на изпълнителна служба, че има имот на негово име и въз основа на това спря изплащането на издръжката. Впоследствие РП по повод жалбата установи, че не притежава нищо.
Бащата е в България. Разбрах, че са го чакали да дойде доброволно, но обяснил, че няма средства. Сега чакам да го доведат на разпит принудително, но това се бави вече 2 месеца.
izabella_p
Нов потребител

Мнениеот nikol52100 » 22 Яну 2013, 15:14

Вероятно, докато сте се бавили с жалби в прокуратурата, бащата се е разпоредил с притежаваното от него имущество. Трябвало е веднага да поискате от СИ - възбрана на имота и запор на др. дял.
nikol52100
Потребител

Мнениеот borovinka » 22 Яну 2013, 18:53

Вероятно да. Но дали е така само пишещата може да ни каже. Интересно, ако е имало разпореждане с това имущество, пишещата дали е пуснала молба до ДСИ да наложи запор/възбрана по делото веднага щом се е установило, че бащата има имущество и издръжката от община е била спряна.

Иначе срокът за разследване от органите на изпълнителната власт е 3 месеца, като при важни причини може да се удължава с още 3 месеца и след това с още 1 и още 1 и т.н. месеци (зависи колко му трябват на дознателя, за да си изготви мнение и да го предаде в прокуратурата, а оттам насетне за самия прокурор има отделни срокове).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот izabella_p » 22 Яну 2013, 19:58

да, пуснах молба до ДСИ. Отговориха ми с писмо да конкретизирам искането си. Обясниха ми, че са проверили имотите на лицето, както и наследствените имоти на майка му. Да дам трите имена и ЕГН на бившия си свекър, за да проверят дали парцелът е наследство от него. Аз естествено и да съм ги знаела след 10 години от развода нищо не можах да отговоря и дотам с възбраната. Общината се е позовала на подадена от него молба да му бъде обложен с данък този имот през някоя си година.
izabella_p
Нов потребител

Мнениеот deyan_gerchev » 23 Яну 2013, 01:31

Същността на това което всъщност Ви интересува, не е дали ще осъдят бащата или не, а дали ще получите парите от издръжката. Смея да предполагам, че подаването на Сигнали по чл. 183 от НК има една единствена цел - плащане. Като оставим настрана въпроса, че при тълкуване на ал.2 вр. ал.1 на чл. 183 НК следва, че при невиновно настъпила невъзможност за плащане, лицето просто не е наказателноотговорно по чл. 183 НК. Т.е. ако не плаща, защото няма имущество не е налице престъпление и няма да му повдигнат обвинение. А дори обвинението да обоснове хипотезата на чл. 183, ал.2 или ал.1 НК, то деецът най-вероятно ще бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба - в минимален размер от 1000 лв. Т.е. благодарение на правната си активност ще осигурите още един конкурентен кредитор на длъжника си в лицето на държавата.
Но да се върнем на основния въпрос - как ще свърши делото и кога за Вас е без значение - осъдителна присъда не означава плащане на издръжка.
Това което следва да направите е да представите в ДСИС данни, че лицето се е разпоредило с установеното имущество и да ви се поднови издръжката, която Ви изплаща Общината. Това е реалистичния вариант в тази ситуация.
Правото е неефективен заместител на съвестта.
deyan_gerchev
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 24 Яну 2013, 11:05

izabella_p написа:да, пуснах молба до ДСИ. Отговориха ми с писмо да конкретизирам искането си. Обясниха ми, че са проверили имотите на лицето, както и наследствените имоти на майка му. Да дам трите имена и ЕГН на бившия си свекър, за да проверят дали парцелът е наследство от него. Аз естествено и да съм ги знаела след 10 години от развода нищо не можах да отговоря и дотам с възбраната. Общината се е позовала на подадена от него молба да му бъде обложен с данък този имот през някоя си година.

По написаното от вас съдя, че не сте се сетили да отидете при адвокат, който да провери ситуацията и да задвижи нещата, така че да не изпускате сроковете, нали? Изходът от ситуацията в момента можеше да е друг.

И само за справка, ДСИ имат служебен достъп до база данни "Население", така че да ви карат да давате имена и ЕГН-та на свекъра ви е несъстоятелно - по имена и ЕГН на съпруга ви може да се види кои са всичките му роднини.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот nikol52100 » 24 Яну 2013, 13:46

borovinka написа:И само за справка, ДСИ имат служебен достъп до база данни "Население", така че да ви карат да давате имена и ЕГН-та на свекъра ви е несъстоятелно - по имена и ЕГН на съпруга ви може да се види кои са всичките му роднини.

+1
nikol52100
Потребител

Мнениеот izabella_p » 29 Яну 2013, 13:51

оказа се, че ДСИ са дали на общината справка за друго лице със същите имена. Как мога да си взема парите от Общината със задна дата?
izabella_p
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 29 Яну 2013, 13:58

Госпожо, с питане по форума няма да стане. :!: Вземете всички налични у вас документи и със случая бегом при адвокат. Не взимат милиони, още повече, че случаят ви не е за да си го мотаете сама.
Трябва да се направят минимум 3 (три) справки в три различни ведомства и да се изготвят още куп документи + молба и сама си преценете доколко ви е важна издръжката и дали ще се справите сама.
Времето в случая никак не работи във ваша полза. :!:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси