начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Един баща който е в чужбина и иска да отглежда детето .

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Един баща който е в чужбина и иска да отглежда детето .

Мнениеот tati781 » 08 Яну 2013, 04:03

Ще обясня накратко какъв е моят случай . С настоящата ми съпруга ( само на хартия ) сме разделени от 04.02.2011г. от тогава съм в чужбина . На 15.02.2011г. тя ми съобщи ,че не иска повече да живеем заедно . След няколко месеца спорове по скайп и телефона стигнахме до решение , че повече няма да съжителстваме . Но имаме едно дете момче на 11 години ( в момента ) което беше в България при нея . През следващите летни месеци започнахме да обсъждаме ( доколкото беше възможно ) той да дойде да живее при мен ( в чужбина ) да учи тук понеже стандарта на живот е по добър и ще има по добър старт в живота. И както и да е дойде прекрасния ден в който нашето дете пристигна при мен . Всичко беше прекрасно . Записах го на училище , направих му здравен картон и всичко необходимо за живота му тук . Но дойде време за лятната ваканция и както се бяхме разбрали с майка му той се прибра за ваканцията при нея , и от там започнаха мъките . Тя ми заяви че детето е български гражданин и трябва да учи и живее в България и няма да го пусне да се върне . И както трябва да се действа в тази ситуация ( според мен ) се консултирах с адвокат тук ( забравих да спомена , че с нея нямаме развод ) как бих могъл по законен ред да го взема пак да си живее с мен , адвоката ме посъветва да заведа дело за попечителство и ако съда се произнесе той ще бъде отново при мен ( само да кажа че тук делото за попечителство може да се гледа от съда и без родителите да имат развод ) . Така и направих подадох документи за започване на такова дело , но поради бавната процедура по изпращането на призовката до майката и нейното връщане тук още не е започнало делото . А междувременно тя е започнала дело в България , но по пътя на логиката и нейната призовка ще пристигне също така бавно . И да си дойдем на въпроса : Искам да попитам българския съд дали ще се съобрази ли с решението ( ако то е в моя полза ) синът ми да остане да живее с мен. Благодаря предварително .
tati781
Нов потребител

Re: Един баща който е в чужбина и иска да отглежда детето .

Мнениеот sunrise » 08 Яну 2013, 09:34

Здравейте!
Не става ясно от написаното от Вас дали постоянното Ви местожителство е в страна от ЕС или не.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tati781 » 08 Яну 2013, 14:00

Здравейте! Благодаря Ви за отделеното време и бързия отговор! Съжалявам за пропуска който съм направил!Да държавата е в европейския съюз и майката също има регистрация тук,но вече не живее тук.Детето както споменах учи тук една учебна година и има документ за завършването и тук.
tati781
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Яну 2013, 09:48

Погледнете това:http://ec.europa.eu/civiljustice/parental_resp/parental_resp_ec_bg.htm.
Особено е важно, къде е живяло детето преди завеждане на делото, поне шест месеца с оглед определяне на компетентността на всеки един от съдилищата.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси