начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

ПУП отчуждително действие

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ПУП отчуждително действие

Мнениеот julyanvonemona » 24 Юни 2012, 08:58

Това е така, но само в отношенията между страните по правоотношението - бившият собственик на имота и държавата/общината. По отношение на всяко трето лице е приложим чл. 113 ЗС, т.е. отчуждаването все едно не е настъпило.

kalahan2008 Много разширен смисъл придавате на чл.113 ЗС. В изчерпателно изброените хипотези по чл.112 ЗС (дали поради "старост" на ЗС или по други причини ) забрана ,резулнтатът отобезщетително-отчуждителното действие на чл.16 (5) ЗУТ, да се противопоставя на трети лица до съответното му вписване отсъства! Отсъства дори и алюзия за аналогично прилагане!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 24 Юни 2012, 19:05

Много разширен смисъл придавате на чл.113 ЗС

Никак даже не разширително тълкуването на Калахан. 113 ЗС е категоричен и еднозначен.
А когато се говори за 16 ЗУТ и правомощията на Кмета, не трябва да се забравя, че освен орган на местното самоуправление и орган на държавната власт в производството по 16 ЗУТ, кмета изпълнява и нотариалните функции и за неуредените въпроси намират приложените съответните правила на ЗННД - едно от тях е, че до вписването не може да снабдява страните с препис от акта, който подлежи на вписване.
Вашето тълкуване julyanvonemona, е меродавно за времето, когато не подлежаха на вписване актове с които се придобиваха имоти и вещни права по административен ред - това вече е минало - в момента действащото ни право не познава невписани актове относно недвижими имоти и права върху тях
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Юни 2012, 04:56

Вашето тълкуване julyanvonemona, е меродавно за времето, когато не подлежаха на вписване актове с които се придобиваха имоти и вещни права по административен ред

karanedeff става въпрос за повече или по-малко вярно разбиране на даден нормативен акт. Тълкува само органа който го е издал или овластен от закон друг орган. В конкретния случай съм склонен да оттегля разбирането си изказано в предишния ми пост, но ми е необходимо известно време за узряване, защото така или иначе в изчерпателнато изброяване на чл.112 ЗС хипотезата на чл.16 ЗУТ отсъства.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 25 Юни 2012, 05:30

в изчерпателнато изброяване на чл.112 ЗС хипотезата на чл.16 ЗУТ отсъства.

Буква "а" - всички актове с които се учредява, прехвърля, изменя или прекратява .... както и актовете, с които се признават тия права.
И с оглед на тази редакция на буква "а" на чл. 112 ЗС следващите изброявания - букви "б" до "и" вече не може да се приемат за изчерпателно изброяване, а за примерно :idea:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Юни 2012, 08:55

Благодаря г-н karanedeff!
Преди години от един крупен вносител на банани чух как той ги купувалзелени от някаква брса в Пуерто Рико и ги зреел в трюмовете на корабите. Очевидно имате спаособност да зреете зелените глави, които недочитат или недоосмислят написното в закона.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация