начало

Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г. Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г.

Напускане на страната на 7 годишно дете-нужни документи

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане на страната на 7 годишно дете-нужни документи

Мнениеот maya_in » 08 Мар 2012, 13:44

Моля за отговор по въпроса ми. Ситуацията е следната : Искам да напусна страната със сина си, който е на 7 години. Биологичния баща на сина ми е починал и тъй като аз нямах брак със него, при неговата смърт на мен не ми дадоха смъртен акт. Искам да уточня, че сина ми е признат и в акта му за раждане пише името на вече починалия му баща. В последствие аз като негов законен настойник изкарах препис от смъртния акт на баща му. Въпроса ми е : Смъртния акт достатъчен документ ли е за безпроблемното напускане на България и установяване в друга европейска държава или трябва и други документи, които доказват, че само аз съм настойник на детето? Надявам се на отговор и благодаря предварително.
maya_in
Нов потребител

Re: Напускане на страната на 7 годишно дете-нужни документи

Мнениеот inesgerero » 08 Мар 2012, 14:15

Здравейте,
на въпроса Ви мога да дам следния отговор, продиктуван от опита ми като помощник-нотариус:
При раждане на дете от родители, които не са в брак, ако бащата ПРИПОЗНАЕ детето /както е във Вашия случай/, в здравното заведение изискват нотариално заверена декларация от бащата, с която той удостоверява, че детето, родено от майка...еди-коя си, на еди-коя си дата...е негово дете и той го припознава с всички произтичащи от това законови последици. Предполагам, че тези декларации се представят от здравното заведение в общината. Не зная дали се съхраняват и колко време, но попитайте в общината, обяснете за какво става дума и дали могат да Ви издадат препис от тази декларация. Ако не могат, дано да Ви кажат какво да правите. Иначе при жив родител законовото положение е декларация-съгласие за извеждане на малолетно дете зад граница, но при покойник имам подозрения, че на границата може да се формализират и да решат, че смъртен акт не е достатъчен. Затова Ви препоръчвам да направите горното, за да се види /освен от акта за раждане/, че детето е дете на баща си. Звучи малко глупаво, но за всеки случай се подсигурете. Успех!
inesgerero
Младши потребител

Мнениеот maya_in » 08 Мар 2012, 22:19

Много Ви благодаря за бързия отговор. Ще послушам съвета ви и дано се сдобия с препис от тази декларация.
maya_in
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Мар 2012, 12:19

Горното е ненужно, според мен. В у-нието за раждане е записан бащата ( никъде в него не пише, че е в резултат признаване или родено в брака), което обезмисля издирване на тази декларация.

Детето е с установен произход от баща, последния е починал, ерго - у-нието и препис извлечение от смъртен акт са достатъчни.

В тази хипотеза ( смърт на родител), дори да бе родно в брак- какво? Ще се иска СР по този въпрос ли? :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот darii » 09 Мар 2012, 14:02

Смъртния акт и удостоверението за раждане на детето са Ви достатъчни, за да напуснете България. Преди да го направите се информирайте какво е нужно в страната, в която искате да се установите. Скъпичко излиза от там да изпращате тези документи за превод и заверка. По-добре е да се снабдите с тези неща преди да тръгнете.
darii
Младши потребител

Назад към Семейни казуси