начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Статут на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Статут на имот

Мнениеот Гост. » 27 Фев 2012, 10:55

За публичната държавна собственост е наистина без значение е ли актувана с АДПС, съгласна съм. Решението на МС е достатъчно. Не така стои въпроса с частната.
Не всеки морски бряг е публична собственост- правилно, само на морската плажна ивица придали този статут( има Р на КС в тази насока).

Въпросът на Петко относно запрета в чл. 51, ал.3 е уместен и съществен и ако бъде съобразен, то имотът наистина ще е погинал за собственика си ( приемам, че има КК за него).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Фев 2012, 11:20

julyanvonemona написа:... да приеме извиненията ми ...

Всъщност , не виждам за какво толкова пък има да ми се извинявате. Нали си говорим, търсим някакво решение ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Фев 2012, 11:32

poli_g написа:....
Въпросът на Петко относно запрета в чл. 51, ал.3 е уместен и съществен и ако бъде съобразен, то имотът наистина ще е погинал за собственика си ( приемам, че има КК за него).

Дори и да няма КК, чл.51 (3) посочва "кадастъра" а не КК от което поне аз мисля, че в случая са обхванати и какастралните единици от преди ЗКИР. Същевременно продължавам да поддържам, че по отношение това дали имота е погинал за собственика му, могат да бъдат противопоставени с успех и други факти извън тези посочени в кадастралните единици
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Фев 2012, 11:49

КК би могла да насочи към евентуален съсед, и да ни ориентира в основанията му. Възможно е съседният имот (вкл. липсващите 500 кв.м) да е със статут "нарушени....", със или без изяснена собственост, с влязла в сила КК или без такава.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Фев 2012, 11:59

Добре де г-н emilgrigorov дори и да има не'къф запис за "нарушена територия" това променя ли въпроса за собствеността ? По мое мнение - не!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Фев 2012, 15:23

julyanvonemona написа:... запис за "нарушена територия" това променя ли въпроса за собствеността ...

Примерно, в кадастралната карта това е също отделна категория. Ако е обособена с някакъв ИАА, тя би могла да е съсобствена между собствениците на засегнатите земи, може да е актувана за общинска примерно, знам ли. Но, ако е нарушена, то това е временно, до рекултивирането. Може да се окаже, че е въпрос на една декларация, че иска да ползва терена в този му вид, като ще пази брегоукрепителните съоръжения и ще осигурява достъп за поддържането им.
По-важното е, че от КК и ИР може да извлече кой е собственикът и основанието му. В предния си пост предполагам поне 3 различни хипотези, а не "нарушени" комулативно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 27 Фев 2012, 16:30

Според мен - отплесвате се в малко произволна посока. В първоначалния пост се твърди, че са налице кадастрални и регулачни данни за размерите и площта на имота. Презумираме и наличието на документи за собственост, съответстващи на тези данни. После - държавата направила нещо си в имота, и в резултат на това голяма част от него погинала за собственика си, превръщайки се в ИДС? Че откъде - накъде? Какво пречи на собственика да извърши брегоукрепителни мероприятия по старите си граници, рекултивирайки по този начин имота си, и възстановявайки неговата цялост в съответствие с документите си за собственост? И, наистина, какво общо има тук наличието / липсата на КК?
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Фев 2012, 16:47

goblin написа:какво общо има тук наличието / липсата на КК

До толкова, че относително лесно, по нета от сайта на агенцията, може да получи информация. Какво е и какво - не е.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 27 Фев 2012, 17:17

Оттам може да се получи картинка, която не пречи, но и не помага. Непротивопоставима е на документите за собственост - това имам предвид.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Фев 2012, 17:30

goblin написа:... Непротивопоставима е на документите за собственост - това имам предвид.

Да, така е.
Става дума да получи информация за статута на имота и за основанието за заемане. Или дали е в съда, примерно. Или някаква друга информация. Ако няма нищо, и идентификатор, възможно е да е отделена територия ( и не само от този имот, а обединяващо и части от други имоти) за някакво мероприятие, въз онова на някакъв документ за разпореждане ( или нещо за временно заемане до рекултивация) примерно, както писах по-горе.
Част от информацията е платена, но е ефтино и става лесно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 27 Фев 2012, 18:56

Да де, ясно. Пишещите в този форум все някак си са наясно за какво служи сайтът на АГКК, вероятно.
goblin
Потребител

Мнениеот petko_a » 27 Фев 2012, 19:07

Не става дума за сайтът на АГКК.
petko_a
Потребител

Мнениеот goblin » 27 Фев 2012, 19:16

Е - който трябва, знае за кой сайт става дума. Мен ме няма измежду познавачите.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Фев 2012, 20:50

Все пак хубаво е nk7702n да поясни има ли влязла КК в сила, а и да даде данни от къде са данните към 1956г. за които твърди.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Фев 2012, 21:54

julyanvonemona написа:Все пак хубаво е nk7702n да поясни има ли влязла КК в сила, а и да даде данни от къде са данните към 1956г. за които твърди.

От гледна точка на възможността за установяване на резултатите от абразивните и ерозионни процеси, доколкото това има значение за казуса, има доклад на Варненския клон на БАН за бреговата ерозия и абразия именно от 1956 г. за района, където се намира имотът. Доколкото ни интересува какви са последиците от тези процеси за имота.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2012, 21:33

До толкова до колкото БАН близо 100 години следи свлачищните процеси по Челноморското крайбрежие и си служи с геодезически измервания правени по методи и прибори - последна дума на техниката за съответното време и додолкото в поддържаните от БАН специализирани карти и кадастри е възможно да се съдържат данни за точните параметри за имота певърнал се в море и бряг тази информация е полезна. Не се знае обаче дали при изработване на КК (ако такава има) тези ведомснвени кадастри са взети под внимание съгласно чл.32 и сл. ЗКИР, с оглед на това евентуално да се определи частта от имота който е погинал или се е преобразувал огт двор в свлачище.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 28 Фев 2012, 21:43

Аз си мислех, че геозащитите в Перник, Плевен и Варна се занимават със свлачищата.
petko_a
Потребител

Мнениеот goblin » 28 Фев 2012, 21:46

Пак избихте настрани. Геозащитата, докладите на БАН, и т. н. - нямат нищо общо с проблема, който е поставен за разискване.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Фев 2012, 22:05

goblin написа:Пак избихте настрани. Геозащитата, докладите на БАН, и т. н. - нямат нищо общо с проблема, който е поставен за разискване.

+1
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Фев 2012, 22:27

Одновен проблем е какво е станало със собствеността на чичо чиито имот е засегнат, каква част е станала море ерго ИДС, каква част е бряг и дали брега е или не е ИДС . Казаното за замерванията от БАН има предвид използване на полезни за казуса данни от БАН-аджийските сведения за целия от 1927г. насам период(до колкото такива има).
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация