начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Строеж в/у имот публ. държ. соб-ст от орган на чуждо прав-во

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строеж в/у имот публ. държ. соб-ст от орган на чуждо прав-во

Мнениеот frezist » 25 Фев 2012, 22:58

Здравейте колеги!
Видял съм се вече в чудо. От 96-та съм практикуващ юрист в държавни и общински ведомства, но сега ме изненадаха мощно със следния казус:
Задокеански правителствен орган силно желае да строи в един наш имот с АДС публична и построеното да си остане публ. държ. соб-ст. Е нещо трябва да се направи и се очаква от мен да генерирам работеща схема. Не искат да ни даряват средствата, та да го правиме ние, ами те щели да плащат на строителя и да участват при избора му. Не можем да им отстъпим суперфиция поради ограниченията на ЗДСоб. Не можем и поръчка по ЗоП да спретнем понеже не сме финансово обезпечени. Какво бихте казали за договор в полза на трето лице (ние) между янките и строителя с оглед разпоредбите на ЗУТ?
Благодаря Ви предварително!
frezist
Младши потребител

Re: Строеж в/у имот публ. държ. соб-ст от орган на чуждо пра

Мнениеот wladi » 25 Фев 2012, 23:18

Независимо, че ЗУТ изисква участието на инвеститора - собственика, в случая предлагания договор в полза на трето лице ще свърши уреждането взаимоотношенията Инвеститор - Строител.
Поради изискването за участие в процеса на стр. на собственика, ще трябва да има договор за дарителството и представител на надарения, който да го представлява при оформянето на стр.документация, до изграждането предмета на дарението.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот frezist » 26 Фев 2012, 00:25

Благодаря ти wladi за реакцията! Не съм сигурен обаче, че ще се стигне до дарение, янките са непреклонни. И аз си задавам многократно въпроса под каква форма ще участваме в строителния процес, като сме собственици, пък не сме страна в договора за строителство. Нещо в този курс бяха договорите на бившето цзфд, което беше възложител по ЗОП, а бенефициета си беше собственик по смисъла на ЗУТ и подписваше протоколите по време на строителството.
frezist
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Фев 2012, 17:49

Това е шибан казус! Разбира се цигански шмекерии могат да се правят всякакви, но това не изчиства нещата от към гледна точка на закона!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 26 Фев 2012, 20:03

В този случай ясно се вижда липсата на понятието "инвеститор" по ЗУТ, то беше механично заместено с "възложител", който е собственикът (по ЗТСУ пък имаше отъждествяване на инвеститор със собственик). Нормално е да има и такъв участник в строителството, който инвестира средства в строителството (защо не и банка или наемател!) без да е собственик на имота и без да има претенции за собственост върху строежа, който би трябвало да има права и задължения, произтичащи от самия закон. Когато субектите са частни, тази липса може да се оформи в договор между страните. Ама при държавна собственост- не знам...
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Фев 2012, 22:17

Какъв инвеститор по ЗУТ като публичната държавна собственост може да се превърне в частна такава само с Решение на МС и то единствено за ограничен кръг имоти! Няма как да възникне "инвеститора по ЗУТ"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Фев 2012, 22:29

Щом е публична собственост, защо не опитате със съответната доза публичност. Писмо до Външно, придружено с малко шум във медиите, и последващ медиен контрол. Основният проблем засега е в ЗОП и изборът на проектанти , надзор, доставчици и изпълнител, според мен.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Фев 2012, 22:47

Проблемът е в ЗДС, emilgrigorov!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Фев 2012, 22:51

nk7702n
Ти пък си била мнго добричка
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Фев 2012, 23:00

julyanvonemona написа:nk7702n
Ти пък си била мнго добричка

Защо? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Фев 2012, 23:10

Просто така г чувствам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Фев 2012, 23:14

Става дума за правителствено учреждение на янките. По силата на какво ще се обръща към една община, че и ще изявява претенции. През Външно, оределено. А , за да се поддържа тонуса, малко медии :D По този ред проблемът със ЗДС е решим. Защо ли ми се струва, че основният проблем е в ЗОП :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Фев 2012, 23:23

Става дума за правителствено учреждение на янките.

Тия янки, тия янки - много яки бе? :D :D :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 26 Фев 2012, 23:58

frezist написа:Здравейте колеги!
Видял съм се вече в чудо. От 96-та съм практикуващ юрист в държавни и общински ведомства, но сега ме изненадаха мощно със следния казус:
Задокеански правителствен орган силно желае да строи в един наш имот с АДС публична и построеното да си остане публ. държ. соб-ст. Е нещо трябва да се направи и се очаква от мен да генерирам работеща схема. Не искат да ни даряват средствата, та да го правиме ние, ами те щели да плащат на строителя и да участват при избора му. Не можем да им отстъпим суперфиция поради ограниченията на ЗДСоб. Не можем и поръчка по ЗоП да спретнем понеже не сме финансово обезпечени. Какво бихте казали за договор в полза на трето лице (ние) между янките и строителя с оглед разпоредбите на ЗУТ?
Благодаря Ви предварително!

Колега, моят съвет е да бягате далеч от тази "сделка", дори и с цената да напуснете ведомството, без да изчаквате да ви връчат Заповед за прекратяване на ТПО.

П.П. Оформилата се раздумка е част от форумното общуване. Често това е продиктувано от потребности разни... :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Фев 2012, 09:40

от потребности разни...

А защо не?...
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот frezist » 27 Фев 2012, 11:57

Благодаря, Melly но няма как да го направя, аз практически съм на "голлинията" в служебно отношение, а номера с напускането вече съм го играл (заради един значителен държавен проект) и едвам се върнах после на работа. А има фактори като деца, кредити и прочие които не ме мотивират към оттегляне, пък съм и на "попрището жизнено в средата" и се чувствам в силата си като профедионалист. Иначе съм Ви много благодарен на всички съфорумци за проявения интерес и колегиално отношение:))
frezist
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Фев 2012, 16:45

frezist написа:..... но няма как да го направя, аз практически съм на "голлинията" в служебно отношение ....

Не остава нищо друго, frezist, освен да си отваряш очите на шестнадесет.
Не е като да нямаш полезни ходове, де. Само трябва да се стъпва на пръсти.

П.П. "Казаното отлита, написаното остава...." :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация