начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

проучване на съседни имоти

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проучване на съседни имоти

Мнениеот lexter » 18 Фев 2012, 17:56

Здравейте! Налага ми се да проуча един съседен имот и се чудя откъде да започна.
Интересува ме да разбера какво може да се строи в този имот, с каква височина и т.н. характеристики. Не разполагам с документи на имота, а само с извадка от кадастралния регистър на НИ, където е посочен идентификатор, начин на трайно ползване (Незастроен имот за курортно-рекреационен обект).
Интуитивно се насочвам към това да запитам в общината дали могат да ми предоставят информация (вероятно извадка от ПУП, ако има такъв), а ако не - по реда на ЗДОИ. И въобще всякаква документация и информация, която е публично достъпна ще е от полза, за да си изясня какво възнамеряват и е позволено да строят съседите :)
Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно и желае да сподели опит, ще съм благодарен.
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Re: проучване на съседни имоти

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 10:30

Ако разбирате от планове ,колкото и равнодушни да са общинарските чиновници можете да зададете подходящи въпроси и ще разберете всичко в съответната община. Цялата тази информация е публична!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 10:41

lexter написа:Здравейте! Налага ми се да проуча един съседен имот и се чудя откъде да започна.
Интересува ме да разбера какво може да се строи в този имот, с каква височина и т.н. характеристики. Не разполагам с документи на имота, а само с извадка от кадастралния регистър на НИ, където е посочен идентификатор, начин на трайно ползване (Незастроен имот за курортно-рекреационен обект).
Интуитивно се насочвам към това да запитам в общината дали могат да ми предоставят информация (вероятно извадка от ПУП, ако има такъв), а ако не - по реда на ЗДОИ. И въобще всякаква документация и информация, която е публично достъпна ще е от полза, за да си изясня какво възнамеряват и е позволено да строят съседите :)
Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно и желае да сподели опит, ще съм благодарен.

А Вашият интерес към имота на съседите от какво е породен? От любознателност, нездраво любопитство, или благородна завист. Или , може би , просто имате желание да си закупите имота ?

Защото, съвсем спокойно, можете да попитате самите собственици :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 10:52

Защото, съвсем спокойно, можете да попитате самите собственици

И това е решение, макар че не можеш да бъдеш сигурен нито в компетентността, нито в искренността на съседите!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 11:02

Да де, така е. Но ако подбудите са, каквито интуитивно предполагам, че са, тогава бих постъпил, както melly каза в една друга тема: " чек аз да бЕгам бързо от тука" :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 11:16

В личната си политика, винаги съзнателно съм се стремял да ингнурирам интуитивните (мой и чужди) подбуди!
Просто априори приемам, че всеки иска да има някаква преднина пред другия и от тук нататък построявам всичките си хипотези.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Фев 2012, 11:34

lexter написа:Здравейте! Налага ми се да проуча един съседен имот и се чудя откъде да започна.

Всъщност, няма никаква пречка да си направите справка за имота в съответната община, даже е за предпочитане преди закупуване на даден имот човек да е наясно какво може да строи в него и изобщо какви са предвижданията на ОУП за този имот. Понякога юристите срещат в практиката случаи, в които хората закупуват имоти и сгради, без да са проучили предварително нещата и след това обвиняват адвокатите, че не можели да строят нещо - си, че им изниквали проблеми от страна на общината и всякакви изненади.
П.П. Информацията, която е публична, би следвало да се предоставя свободно и без ограничение на гражданите. За извадка от ПУП се съмнявам, че ще можете да си вземете без пълномощно от собственика, но справка и информация никой не би следвало да Ви отказва. Ако не Ви е проблем, можете да поговорите и със собственика относно това, което Ви интересува.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexter » 19 Фев 2012, 11:48

благодаря на писалите! Не искам да строя или купувам имота, а да разбера до колко законно могат да си строят съседите и в какви строителни параметри да застрояват.
обмислям варианта да се иска виза за проектиране по 140, ал. 2 зут за собствения имот и така се надявам, че ще излезе за съседите какво биха могли да построят.
А и си мисля, че ако получат разрешение за строеж, бих могъл да се снабдя с копие от него и с инвестиционния им проект.
Относно това да попитам самите съседи - оттам е целият проблем, иначе нямаше да си правя гимнастиката ;)
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 12:01

Ясно. Зима, скука, либидо, все неща от значение.
По проектите и Разрешението за строеж не сте страна, въпреки, че РС-то е публично достъпно и може да го прочетете. По устройствените планове сте страна и може, легитимирайки се с документа си за собственост, да поискате както официална извадка от тези планове, така и целите планове, и актовете по тях. Дори и от междинните документи по същите.
За да ви ги разгадае някой, най-добре си платете на архитект за по-просторна консултация. Ще Ви спести доста време и безхаберни емоции и лутане.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация