начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Надледство по закон

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Надледство по закон

Мнениеот magi_al » 04 Юли 2011, 15:53

Здравейте. Запознах се със СК (закон за наследството изменение от ДВ брой 60 от 1992 год) и ще ви цитирам, за да конкретизирзм въпроса си. След смъртта на съпруга ми наследници сме аз дъщеря ми, която е пълнолетна и синът ми- малолетен. Интересува ме, кой каква част получава от негов влог в банка, направен през декември 2010 год.
"Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството."

От посочения цитат не ми стана ясно дали за нашия случай важи по една трета или аз получавам 2/3 а останалата 1/3 се поделя между децата ми след като имам повече от 10 години брак със съпруга ми. Какъв е начинът за опериране с дяла на непълнолетния ми син, за да го ползвам за негови нужди и дали може да се изтегли моя дял и дяла на дъщеря ми, без да се пипа неговия дял.
Сърдечно ви благодаря! Маги Александрова
magi_al
Нов потребител

Re: Надледство по закон

Мнениеот boiko_62 » 04 Юли 2011, 16:44

трябва да се мине през съд за да пуснете молба за да можете да оперирате с парите на малолетния си син,
щом сметките са открити по време на брака, средствата по тях са СИО, т.е. вие си притежавате половината още преди смъртта на съпруга ви. В крайна сметка вие получавате 2/3 а останалата 1/3 се поделя между децата
boiko_62
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Юли 2011, 16:47

:roll: ........
Да видим какво ще отговорят колегите.

Аааа, има отговор, и като гледам доста различен от моя, и ви ползва идеално спор няма, но колегата е пропуснал параграф 4 от СК.
viewtopic.php?f=6&t=47517&p=463501#p463501
Гост.
Старши потребител

Мнениеот doroteq63 » 06 Юли 2011, 10:12

Здравейте. Казусът ми е следния. Аз и сина на починалият ми съпруг наследяваме имущество, придобито по време на брака ни. Синът му се отказва от наследството. Какви документи трябва аз да подготвя за да влезе в сила отказът от наследство. Проучих чрез интернет какво той трябва да направи да се откаже, но не намерих нищо за това какви документи са нужни от моя страна. Ако въобще е нужно някакви документи. Мерси предварително.
doroteq63
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Юли 2011, 12:20

От Ваша страна- да Ви представи удостоверение за съда ,че има отказ.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси