начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Втори брак без предбрачен договор

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Втори брак без предбрачен договор

Мнениеот kmihailov » 03 Юни 2011, 11:10

Здравейте,

1999г се разведох и имам син.2001г се ожених за друга жена, която има дъщеря.
Не сключихме предбрачен договор.Втората ми жена има имот придобит преди брака, а аз имам строящ се апартамент на който му предстои акт 16 и също така майка ми има апартамент, който ще стане моя собственост след смъртта и, тъй като имаме договор за гледане.
Така и двата имота ще станат моя собственост по време на брака ми и ще са СИО.
По какъв начин мога да запазя имотите, да останат наследство само на моя син и не на дъщерята на жена ми?Възможно ли е да сключим следбрачен договор или със сина ми да скл някакъв договор?
Питам дали има такава възможност и ако има веднага ще потърся адвокат.

Благодаря предварително!
kmihailov
Нов потребител

Re: Втори брак без предбрачен договор

Мнениеот sunrise » 03 Юни 2011, 11:28

Дъщерята на жена Ви не е Ваш наследник. Ако договорът за издръжка и гледане е сключен по време на брака Ви, то жена Ви вече е съсобственик и няма как да се разпореждате с нейната част. Дори да прехвърлите всичко на сина Ви, то жена Ви ще има право на запазена част
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kmihailov » 03 Юни 2011, 11:50

Договора за издръжка и гледане е сключен преди да се оженя.
kmihailov
Нов потребител

Мнениеот lucius_seneca » 03 Юни 2011, 12:15

Сключете си договор за уреждане на имуществените отношения(така нар. от вас "предбрачен договор") между вас и съпругата ви СЕГА, все още не е късно да се уредят/преуредят имуществените отношения между вас.

Така, че обърнете се към адвокат за съставянето на брачен договор.
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот kmihailov » 03 Юни 2011, 12:43

Значи още не е късно и мога със "следбрачен" договор да действам?
Благодаря много!
kmihailov
Нов потребител

Мнениеот donna » 03 Юни 2011, 13:28

ДГИ преди брака -имота е лично ваш /ако разбира се не е сключен по време на брака с първата жена / , строежа отпреди брака ли е започнал , терена ваш ли е ,ако не е право на строеж учредено ли ви е или направо като завърши строежа ще ви прехвърлят имота-тук според зависи в коя хипотезза сте.
donna
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Юни 2011, 13:29

Въпросът е,може ли този договор да наруши запазената част? Защото отказ от неоткрито наследство е недействителен. И ако един ден, питащият почине преди съпругата, то тя ще го наследи, а след смъртта й-дъщерята. Следбрачният договор няма как да го предотврати.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lucius_seneca » 03 Юни 2011, 14:09

Ако не е налице хипотезата за ДГИ описана от donna, то няма пречка да договор по време на втория брак с който да се уредят имуществените отношения.
За запазената част- може да се обсъдят различни варианти стига имуществото да е само лично, така, че всичко да е собственост само на сина.
Запазената част обаче следва да се обсъжда(предвиди) след изясняване на останалото.Човека визира 2 хипотези:
-наследяване
или
-сключване на някакъв договор между него и сина му( не е ограничил хипотезите само до наследяване), така, че запазената част не е задължително условие.

Най-добре да напише датите на склщчване на 1-вия и втория брак, датата на прекратяване на първия брак и датат на сключване на ДГИ.
Но все пак, тук не е мястото за даване на такава сериозна консултация.Иска да се прочетат и осмислят документите.
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот kmihailov » 03 Юни 2011, 15:41

Благодаря много за мненията, ще се обърна към адвокат направо.
Не бих искал да Ви притеснявам с моя случай.

Просто исках да имам малка представа, какво трябва да се случи и дали изобщо може да се случи:)

С голямо уважение,
КМихайлов
kmihailov
Нов потребител

Назад към Семейни казуси