начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Системно забавяне на плащане на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Системно забавяне на плащане на издръжка

Мнениеот vicislavova » 30 Май 2011, 16:42

Здравейте! Имам нужда от помощ за следния казус: С бившия ми съпруг сме разведени от 4г. Имам изпълнителен лист и до преди 1г. си получавах издръжката чрез ЧСИ. Причината да прекратя изпълнителното дело е, че ЧСИ бавеше всеки месец получената от бившия ми сума с близо 10 дена след получаването и. За мен това е доста дълъг период. Уж се разбрахме с бившия ми, че няма да имам проблем с получаването на парите (не става въпрос за 50 лв все пак) всеки месец най-късно до 25-то число да имам парите по сметката си. Уви - това се случи по-малко от 6 пъти. Всеки месец е едно и също - нямал пари, бил фалирал, аз не съм го разбирала. След няколко позвънявания от моя страна и поредното закъснение получавам парите в началото на следващия месец. До колкото знам издръжка се плаща в началото на месеца, за който се отнася. При мен обаче се плаща с 1 месец закъснение. Само като информация да спомена, че за това с фалита не му вярвам, съдружник е в няколко фирми, а не виждам второто му дете да е лишено от нещо. Чака и трето. Въпроса ми е имам ли основание да подам някаква жалба и мога ли да го принудя по някакъв законен начин да си плаща парите в срок? Благодаря Ви предварително за отговорите. Оставам в очакване..... Виктория
vicislavova
Нов потребител

Re: Системно забавяне на плащане на издръжка

Мнениеот boiko_62 » 30 Май 2011, 16:50

издръжката се изплаща на числото упоменато в споразумението или съдебното решение, а не когато вие искате.
вижте си документите от съда за развод и ако закъснява може да искате лихви
boiko_62
Потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Май 2011, 16:54

Можете да си подадете жалба и в Прокуратурата. :P
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Pause » 30 Май 2011, 20:38

Правилото е императивно и не подлежи ,на дерогиране по договорен път за всеки просрочен ден вкл. деня на плащането се дължи законна лихва.Чл146 ал1СК.Все пак е с алиментен характер. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот vicislavova » 31 Май 2011, 12:47

boiko_62 написа:издръжката се изплаща на числото упоменато в споразумението или съдебното решение, а не когато вие искате.
вижте си документите от съда за развод и ако закъснява може да искате лихви

Току що си гледах решението за развода - дата няма посочена. В този случай до коя дата ми ги дължи? И къде да подам жалба? В прокуратурата съм подавала чрез адвокат за забавяне повече от 2 месеца - 2 пъти. И двата пъти като го извикат в РПУ-то си плаща парите. Тогава жалбата я писа адвоката. Вече не ползвам услугите му. Мога ли сама да я напища и има ли някакъв примерен текст?
vicislavova
Нов потребител

Мнениеот vicislavova » 31 Май 2011, 12:49

Pause написа:Правилото е императивно и не подлежи ,на дерогиране по договорен път за всеки просрочен ден вкл. деня на плащането се дължи законна лихва.Чл146 ал1СК.Все пак е с алиментен характер. :D

Моля да ми обясниш какво ще рече това, че съм малко на "Вие" с правните термини.... Благодаря
vicislavova
Нов потребител

Мнениеот Pause » 31 Май 2011, 14:12

vicislavova написа:
Pause написа:Правилото е императивно и не подлежи ,на дерогиране по договорен път за всеки просрочен ден вкл. деня на плащането се дължи законна лихва.Чл146 ал1СК.Все пак е с алиментен характер. :D

Моля да ми обясниш какво ще рече това, че съм малко на "Вие" с правните термини :?: .... Благодаря

Нещата са ,като плочките в банята най - просто казано.Законодателят е предвидил че правоимащото лице се нуждае от един екзистенц минимум, от средства .Без който лицето имащо право да получи издръжка сериозно биха му се застрашили интересите от увреждане/увредили ,а и неговото съществуване.
Сега узнавам за ,пропуска в СР.В такъв случай според мен въпреки ,че се обръщате към Бойко.Можете да предявите нов иск по бързото производство ,пак да си претендирате и закъснителните лихви.Понеже срокът е преклузивен и отдавна е изтекъл за допълване на СР, а те се следят служебно.Може и да греша някъде. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 31 Май 2011, 14:26

Аз пък нищо не разбрах от предния пост. Ако не е посочена дата ,може да плаща до последния ден на месеца.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vicislavova » 31 Май 2011, 14:49

sunrise написа:Аз пък нищо не разбрах от предния пост. Ако не е посочена дата ,може да плаща до последния ден на месеца.

Това, че бившият ми съпруг ми дължи издръжката за съответния месец в неговото начало ми го каза Държавен съдебен изпълнител.
vicislavova
Нов потребител

Назад към Семейни казуси