начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

удостоверение за наследници

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

удостоверение за наследници

Мнениеот doni_il » 28 Май 2011, 11:46

Преди 15 дни почина братовчет ми. Несемеен, без деца, родители също починали, няма братя и сестри, баби и дядовци също. Казусът попада в разпоредбите на чл 8 ал.4 от ЗН и единствена жива наследница от най-ниска сребрена степен е майка ми /пада му се леля/, останалите лели и чичовци са починали преди години. В първия работен ден след погребението пуснахме молба за издаване на удостоверение за наследници, обаче в него фигурират имената на всички починали лели, чичовци и техните живи наследници, както и майка ми. Поискахме от общината да си коригират удостоверението, като им цитирахме този чл.8 ал.4 както и тълкувателното решение на ВС, но ни отказаха, естественно устно. Моля посъветвайте ме как да постъпим, в края на краищата това удостоверение определя кръга от лицата които наследяват имущество и задължения на починалия, а относно задълженията майка ми вече ги е поела в голяма част.
doni_il
Нов потребител

Re: удостоверение за наследници

Мнениеот rozablue » 30 Май 2011, 08:33

Удостоверението за наследници е документ, който се издава от общината ,служба ЕСГРАОН - той не е плод на субективна преценка. Така,че не могат да Ви променят удостоверението за наследници.

С него,такова,каквото е, отивате при адвокат, а дори и при нотариус, и те ще Ви обяснят какво да правите по-нататък.
Последна промяна rozablue на 30 Май 2011, 08:45, променена общо 1 път
rozablue
Потребител

Мнениеот rozablue » 30 Май 2011, 08:45

Интересното е, че никъде не се коментира Закона за наследството - в смисъл,че се нуждае от промяна, а доколкото знам, той е във вида,в който е бил приет още през 40-те години.

Според мен, този закон е в противоречие в Конституцията, тъй като в нея изрично се казва, че частната собственост е неприкосновена.

Това означава,че само собственикът - и никой друг /извън случаите, когато собствеността е резултат на престъпно придобиване/ може да се разпорежда с нея.

Това право е вечно - то не може да зависи от едни или други обстоятелства.
Което означава, че собственикът притежава правото да се разпорежда с личната си собственост по всяко време - т.е. това право над личната му собственост се простира както по време на неговия живот, така и след смъртта му.

Обаче българският Закон за наследството има съвършено друго мнение по въпроса. Той се разпорежда с частната собственост на хората,без да зачита /практически/тяхното мнение и раздава тази собственост на някакви принципи, с които може би собственикът не е съгласен.

Ако собственикът не желае да даде собствеността си на някакви роднини, откъде накъде държавата ще прави това?

Законът за наследството обезценява в най-висока степен правото на собственика да се разпорежда с частната си собственост, лишавайки го от правото да се разпореди с нея след своята смърт КАКТО ТОЙ НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ с абсолютно валидно завещание.

Не е ли крайно време ТОЗИ ЗАКОН да се промени?
rozablue
Потребител

Мнениеот doroteq63 » 31 Май 2011, 13:17

Бих искала да попитам. Мъжът ми почина и остави като наследници мен и двамата му сина от предишен брак. По време на брака имаме придобито имущество, което е изцяло купено от мен с пари от продаден наследствен имот. Имам нужните документи. Имат ли право синовете му на това имущество.Мерси предварително.
doroteq63
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 31 Май 2011, 14:32

Ако успеете да докажете ,че е с тези пари-не.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот doroteq63 » 31 Май 2011, 18:33

sunrise написа:Ако успеете да докажете ,че е с тези пари-не.

Имам документи за продажба на наследствения имот и съответно документи за покупките на новите. Може лесно да се установи моята и на починалия ми съпруг пенсия и съответно липсата на други доходи, освен посочените. Този казус трудно доказуем ли е?
doroteq63
Нов потребител

Назад към Семейни казуси