начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Малолетни наследници при починал родител, продажба на имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Малолетни наследници при починал родител, продажба на имот

Мнениеот olorerex » 13 Май 2011, 10:47

Здравейте, имам следният малко заплетен казус. Предлага ми се да закупя имот (етаж от къща) - собственикът е починал, има две малолетни деца от две различни жени, с които не е имал брак. Въпросът ми е следният - вие като юристи какъв комплект от документи бихте искали да ви се представи ако дойда при вас с искане за съдействие при сделката?
До тук съм попълнил следният списък:

1.Нотариален акт;
2.Удостоверение за наследници от общинската служба ЕСГРАОН;
3.Кадастрална карта (ако има);
4.Свидетелства за раждане и на двете деца;
5.Разпореждане на съда по место живеене на децата за разпореждане с наследство за всяко едно от децата;
6. Удостоверение за тежести от Службата по вписвания - 10 години назад;
7. Данъчна оценка;
8. Скица на имота;
9. Удостоверение за платени данъци - удостоверение по чл. 87 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за наличие или липса на данъчни и други публични задължения.

Какво пропускам в списъка?
Последна промяна olorerex на 13 Май 2011, 10:59, променена общо 1 път
olorerex
Нов потребител

Re: Малолетни наследници при починал родител, продажба на имот

Мнениеот nk7702n » 13 Май 2011, 10:58

И тези деца нямат ли си настойник, някой, който да се грижи за интересите им?
Какво пише в удостоверението за наследници ?
Последна промяна nk7702n на 13 Май 2011, 11:01, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот olorerex » 13 Май 2011, 11:00

Имат, майките им.
olorerex
Нов потребител

Мнениеот olorerex » 13 Май 2011, 11:07

Аз още не съм виждал документите - след няколко дни имам среща със собствениците/настойници, и в тази връзка искам да им дам списък със задължителни документи, които трябва да подготвят, за да мога да ги представя на юрист в комплект за становище.
olorerex
Нов потребител

Мнениеот rozablue » 13 Май 2011, 19:32

Трябва да има разрешение на съда за извършване на продажбата. Пише се молба от настойника до Районния съд, в която се обясняват причините ,поради които продажбата на имота ще бъде изгодна за децата в този момент: например, имат нужда от средства за обзавеждане на детска стая, за образование, за лечение и др.
Съдът трябва да прецени дали действително продажбата ще бъде изгодна за децата и да излезе с решение. Ако то е положително - прилагате го към изброените документи и извършвате сделката. Успех.
rozablue
Потребител

Назад към Семейни казуси