начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

лични данни

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лични данни

Мнениеот мери » 09 Окт 2003, 16:51

Колеги, може ли някой да ми каже нещо повече по Закона за защита на личните данни. Чета закона и изобщо нищо не ми става ясно. Длъжни ли са отделните институции да имат администратори за лични данни и изобщо да обработват такива, при условие, че в чл. 15, ал. 1 от закона пише: "Всяко лице, което иска да обработва лични данни и да създаде регистър за тях, уведомява предварително комисията, като подава за това заявление и документи по образец, утвърден от комисията". Моля, ако някой има яснота по въпроса, нека я сподели. Предварително благодаря.
мери

Re: лични данни

Мнениеот ka » 10 Окт 2003, 11:04

мери,
всеки, /не само институции, но физически и юридически лица/, който работи или съхранява лични данни /виж легалното понятие в закона чл.2/ е администратор на лични данни.
администраторът на лични данни назначава оператор на лични данни и обработващ лични данни, който да поддържа и съхранява информацията, като това не е нужно да бъде непременно нов служител. може да делегира права на някой от служител, който към момента работи с тази данни. заповедта с която се дават права на оператора и /или обработващия + заявлението, съдържащо данни на администратора на личнии данни се изпраща за регистрация в комисията.
намери формуляра на заявлението в търсачката на апис, като зададеш: търсене, фраза - лични данни и всичко ще ти се избистри.
ka
Младши потребител

Мнениеот мери » 13 Окт 2003, 09:52

Благодаря за отговора, но аз пак питам. Как да се разбира тогава чл. 15, ал. 1 от закона, където се казва "всяко лице,което иска". Не мога да разбера смисъла му, т.е. разбирам го като изрично желание за обработване на данни, а не като императивна разпоредба. И друго! Вярно е, че чл . 2 дава дефиниция на понятието "Лични данни", но те са много общи, а например в една държавна институция единствено данни за семейното полежение се съхраняват. Честно казано изобщо не ги виждам нещата. Нека и някой друг, който има становище по въпроса го изложи.
мери

Адвокати, регистрирахте ли се в КЗЛД

Мнениеот LG » 22 Окт 2003, 12:56

включвам се след двуседмично закъснение - дано интересът към темата не е съвсем отпаднал.

Наскоро се сблъсках с този проблем. От авторитетен източник - КЗЛД - узнах, че всичко е лични данни - име, адрес, ЕГН, банкова сметка, здравословно състояние, семейно положение и т.н. Дори само един вид от данните на ФЛ да се съхраняват - съхраняващия ги е администратор. Всеки, който има мобилен телефон или прост тефтер, визитник и т.н. е лице, което съхранява лични данни (в това число и аз - хубавото е, че няма как да ме контролират за това). Всяко лице - ЕТ, ТД, Община, учреждение, адвокат, нотариус, което най-малкото има архив с трудови досиета, води счетоводство или води друг архив, регистър, база данни е администратор по смисъла на закона. За лицата, които са заварени от закона администратори, тече срок за регистрация в КЗЛД. Срока изтече на 01.09, но го удължиха (не зная с какъв акт) до декември. Със заявлението заварените лица само оповестяват, че са администратори, както и какви данни администрират, как ги защитават. Ако КЗЛД прецени, че защитата на личните данни не отговаря на законовите изисквания - може да извърши задължителни предписания на администратора.

"Всяко лице, което иска да обработва лични данни и да създаде регистър за тях, уведомява предварително комисията, като подава за това заявление и документи по образец, утвърден от комисията" - отнася се за лица, които към момента на влизане на закона в сила не са разполагали с лични данни, но в по-късен момент им се наложи. Напр. ако наскоро съм се вписал като адвокат - за в бъдеще ще трябва да съхранявам архив на делата си - ще имам най малкото име, адрес, ЕГН и тел. на клиентите си - това означава, че предварително ще трябва да уведомя комисията.

Родина-мать зовет:

АДВОКАТИ, РЕГИСТРИРАХТЕ ЛИ СЕ В КЗЛД?
LG

Мнениеот LG » 22 Окт 2003, 13:06

А..., и друго....
Разбрах също, че в тази безсмислена комисия ще кипи щура дейност. наскоро са назначили около 90 нови служители... Ще щъкат и ще праскат глобици. Нови метастази в програмата за заетост на социалното министерство... И пак на наш гръб - бъхти се за клиента, вземай жълти стотинки, плащай наеми, разходи, данъци и осигуровки, пък накрая за теб нищо - всичко е излапано от новопоявила се администрация с фантастичен бюджет и компютри от НАСА. А мен даже ме водят и без здравни осигуровки - иди доказвай, че съм изряден платец.

Гласувайте със ЗЕЛЕНА КАРТА ЗА САЩ или за където и да е! Не им вЕрвайте на ония с бюлетините.
Ех, че се ядосах...
LG

Назад към Административно право