начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Прехвърляне на част от жилище.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на част от жилище.

Мнениеот valboss » 27 Апр 2011, 17:43

Здравейте.
Питането ми е следното:
Живея в апартамента на родителите си/със съпругата и синът/ от 18 години.
Баща ми почина преди две години. След неговата кончина, майка ми се премести от тяхна друга наследствена къща, да живее с нас. Имам и брат, който живее в отделно жилище.
Разпределението на апартамента, за който имам въпрос, е следното:
Четири дяла на майка ми.
Един дял на брат ми.
Един дял за мен.
Наскоро, майка ми изяви желание, да прехвърли четирите си дяла от апартамента, в който живеем съвместно, на мое име - а на брат ми да прехвърли равностойни дялове от други имоти.
Конкретният ми въпрос е - как е икономически по-изгодно - майка ми, да ми дари своите части от апартамента или да ми ги "продаде"?
Какви такси/като сума - за нотариус и/или адвокат?/се събират в единият и другият случай и какви документи са нужни - в единият и другият вариант?

Данъчната оценка на апартамента е 26 400 лв, строен е през 1965 година, тухлен, на втори етаж. Ако има значение - майка ми е на 74 години, с 95% инвалидност/с ТЕЛК/, аз съм на 43 години, а брат ми - на 50.
valboss
Нов потребител

Re: Прехвърляне на част от жилище.

Мнениеот nk7702n » 27 Апр 2011, 18:35

Финансово по - изгодният за Вас вариант е дарение, а по - сигурният продажба. За таксите, ако някой реши, че му се изчисляват... Но мисля, че по - важното за Вас е да посетите колега адвокат, който да Ви подготви документите за сделката, той може да Ви изчисли и таксите.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот vili » 27 Апр 2011, 23:30

Има и трети вариант!
vili
Потребител

Мнениеот Гост. » 28 Апр 2011, 00:05

vili написа:Има и трети вариант!

Точно и уместно.
А, дарението, макар и икономически изгодно сега, в бъдеще е възможно да отвори проблеми.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот namakak » 28 Апр 2011, 00:38

Защо майка ви реши така,като и след смъртта й ще се поделите равностойно?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот valboss » 29 Апр 2011, 10:12

Аз живея в цитираното жилище и е естественно да се прехвърлят дяловете на мен.
Брат ми живее в другото жилище/като ползва и прилежащата земя/ и е естествено дяловете от другото жилище и земята, да бъдат прехвърлени на него.
...............
А какъв е третият вариант?
valboss
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 30 Апр 2011, 07:17

valboss написа:А какъв е третият вариант?

Доброволна делба, или дарение-делба от майка ви
Станаха 4 варианта :wink:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Гост. » 30 Апр 2011, 14:49

:roll: Визирах ДГИ( което разбира се се приравнява на покупка, но все пак ако майката живее там, презумирам, че на тази възраст се обгрижва от сина и снахата).
Вариации има- важно е да се знае каква цел се преследва.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 30 Апр 2011, 19:12

poli_g написа:Визирах ДГИ

И с кого от двамата сина ще е ДГИ, или със снахата :roll:
След като човека казва:
valboss написа:Наскоро, майка ми изяви желание, да прехвърли четирите си дяла от апартамента, в който живеем съвместно, на мое име - а на брат ми да прехвърли равностойни дялове от други имоти

И се пита в задачката - кое е икономически най-изгодно. ДГИ ли :?: :shock:
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Гост. » 30 Апр 2011, 20:59

:roll: Заядливо е, но все пак- сметни нот. такси и ще установиш, че ДГИ е приемлив вариант. Отделно след време, имотът няма да влезе в наследствената маса. Наясно си, че няма значение дали е само на името на сина или на сина и снахата( с които живее), ид. части предмет на ДГИ ще са придобити в режим на СИО...
Разбира се- усложнения са възможни( чл. 87 ЗЗД), но такива не са изключени и при дарението...най-вече при него.

Не ми се развиват трактати, но пулещото се ме провокира да напиша нещо, които знам, че знаеш.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 01 Май 2011, 13:05

poli_g написа:ДГИ е приемлив вариант. Отделно след време, имотът няма да влезе в наследствената маса.
В чия наследствена маса :?:
poli_g написа:няма значение дали е само на името на сина или на сина и снахата( с които живее), ид. части предмет на ДГИ ще са придобити в режим на СИО...

valboss написа: майка ми изяви желание, да прехвърли четирите си дяла от апартамента, в който живеем съвместно, на мое име - а на брат ми да прехвърли равностойни дялове от други имоти.
Това е основният въпрос :!:
И аз като теб ще заявя категорично - дарение-делба приживе от майката - с това се решават от нея приживе (към настоящия момент) бъдещите наслествени имуществени въпроси - естествено само за това имущество, което притежава към момента на извършването на дарението-делба, Ако придобие друго имущество след датата на такъв догово, то ще бъде предмет на допълнително уреждане при откриване на наследството.
Разбира се, че майката може и да си запази правото на ползване на един или друг имот, или дори и върху всичките докато е жива.
Оделно и това дарение-делба (както и обикновеното дарение, и ДГИ, и продажбата) може да бъде развалено по съдебен ред - изцяло или само за някой от наследниците.

За икономическата изгода
valboss написа:Конкретният ми въпрос е - как е икономически по-изгодно - майка ми, да ми дари своите части от апартамента или да ми ги "продаде"?
Какви такси/като сума - за нотариус и/или адвокат?/се събират в единият и другият случай и какви документи са нужни - в единият и другият вариант?

Онлайн калкулатор за нотариални такси
НАРЕДБА № 1 от 9 юли 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения
ТАРИФА за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот valboss » 02 Май 2011, 19:43

Благодаря на всички за разясненията, коментарите и съветите.
valboss
Нов потребител

Назад към Семейни казуси