начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

спор между родители при избор на училище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спор между родители при избор на училище

Мнениеот ivan2 » 11 Апр 2011, 19:16

Колеги, при спор между родителите при избор на училище на детето, същия ще трябва да бъде решен по общия ред по 127 СК. Обаче, ако родителите са разведени, и съда е предоставил упражняването на родителските права на единия родител, това значи ли, че точно този родител ще реши САМ детето в кое училище да учи? Аз мисля че това е изключително сериозен въпрос, за да бъде оставен с лека ръка в правомощията на единия родител. Ами ако този родител реши детето да учи в чужбина?
Порових се в законодателството. Интересното е, че в ЗНП и в Правилника за прилагането на ЗНП е записано, че децата постъпват в училище след подадена от родителите молба. Не се конкретизира и детайлизира дали е задължително от двамата, съответно при разведени родители какво се случва. Съдебна практика НЕ ОТКРИХ в Сиела - нито от ЗНП, нито от ППЗНП.
Аз лично мисля, че според законодателството при разведени родители въпроса ще бъде решен от родителя, който упражнява родителските права. Ако другия не е съгласен, ще трябва да заведе дело. Отделен е въпроса, че всичко е свързано с време, в което детето учи, и ако се наложи да се мести в друго училище, за него това ще бъде тежко. Да не говорим, че остава открит въпроса в кое училище да се измести детето - кой ще реши - вероятно съда?
Моля за важия коментар.
ivan2
Потребител

Re: спор между родители при избор на училище

Мнениеот donna » 11 Апр 2011, 19:26

Аз бях разведена /родителските права мои/, подадох молбата къде да учи детето , въпроса го решавам аз ! Ясно е ,най малко ще е по моето местожителство ,а ако имам възможности нейде по реномирано ...,ако толкова ви се спори водете дела , то и в чужбина не е зле , като не сте съгласни има си съд.
Семейството ми плати всичко ,остана и някакв си донор да ми спори къде да учи :twisted:
Той донора и сега много я обича ,ама не зная защо при вида на банковата и сметка бяга като дявол от тамян ...
donna
Старши потребител

Мнениеот Pause » 12 Апр 2011, 20:29

ivan2 написа:Обаче, ако родителите са разведени, и съда е предоставил упражняването на родителските права на единия родител, това значи ли, че точно този родител ще реши САМ детето в кое училище да учи?

Да :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mama_na_princesi » 12 Апр 2011, 20:48

Aз - родител с родителски права, натоварен със задачата да води и прибира детето до и от училище. Бащата се опита да коментира избора ми на училище.Да не е най-елитното, не е по-по-най..., но пък е най-удобното. Няма желание да помага в тази ситуация-нямал възможност, до късно бил на работа, в друга посока бил... Е, дали има право на глас ? :wink:
mama_na_princesi
Младши потребител

Мнениеот donna » 12 Апр 2011, 21:05

Е като няма възможност и желание да си трае , не е негова работа .
donna
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Апр 2011, 21:24

Няма значение училището, но някаква здрава среда.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Семейни казуси