начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

чл. 14 ал. 4 ЗСПЗЗ правилна ли е квалификацията

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 14 ал. 4 ЗСПЗЗ правилна ли е квалификацията

Мнениеот pitasht » 27 Юли 2010, 15:42

Не искам да ви се стори смешно но много се обърках в този казус.
Назначен съм за защитник по ЗПП и не се занимавам с такива дела но ми стана интересно и реших да прочета повече Накрая окончателно затънах.
КК/ като наследник на ДК/ твърди че е подадено заявление през ОСЗГ и му е възстановено право на собственост над лозе в местност НГ но не могъл да си влезе във владение на имота защото вече има влязъл план за земеразделяне и имота му бил възстановен с плана за земеразделяне на други хора- Ш. Аз съм на един от ответниците. те имат имот Нива в местност Ч Като имена местностите не съвпадат но може и да са еднакви, по делото няма експертиза.
Ищецът съди тези хора -сем-во Ш по чл.14 ал.4 като иска да бъде прието за установено че наследниците на баща му / в това число и той/ са собственици на съвпадащи части с имота на ответниците като е индивидуализирал със скица частите.
Съдът уважи иска му но не както той го е поискал а прие за установено че наследниците на ДК са били собственици на имота / така както е описан в решението на ОСЗГ и преповтори решението/ но и допълни, че този имот попада в имота на моя клиент/ и подробно описа частта на съвпадение/
Бих се радвал ако дадете практика по моя казус защото аз нещо не виждам реда по чл.14 ал.4 да е приложим тук. И съдът квалифицира иска по чл.14 ал.4 ЗСПЗЗ,
на мен ми се струва, че повечето казуси които изчетох по чл.14 касаят спор между наследниците, а не с трети лица които са получили имота с плана за земеразделяне. Планът за земеразделяне е взязъл в сила още през далечната 1993 и не е оспорен от ищеца по това дело.
Питайте зо повече инфо.
pitasht
Активен потребител

Re: чл. 14 ал. 4 ЗСПЗЗ правилна ли е квалификацията

Мнениеот pitasht » 13 Дек 2010, 13:56

окръжен съд ни отговори че не е правилна. Ако някой иска моге да дам части от мотивите, ако има подобен проблем и може да му помогне това. :D
pitasht
Активен потребител

Мнениеот blossom1 » 16 Дек 2010, 12:14

А как квалифицира иска? Установителен за собственост, ревандикация?
blossom1
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 03 Фев 2011, 15:36

ами нещо такова:
съдът е цитирал решение № 742 от 2009 на ВКС където изрично било посочено че не следва да се смесват специалния иск по чл. 14 ал.4 ЗСПЗЗ и чл. 124 ГПК-нов. Тук вероятно съдията е порменил текста с оглед новите разпоредби.
Подчертава, че искът по чл. 14 ЗСПЗЗ касае спор за мат. право към един минал момент, а тук такъв спор няма. защитата следва да стане по пътя на основния установителн иск или ревандикацията.
това е
Ако искате цялото решение пишете на лични ще пратя сканирано копие.
pitasht
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба