начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Дело за издръжка от 2004г.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за издръжка от 2004г.

Мнениеот vovatah » 08 Дек 2010, 18:21

Здравейте,
имам следната ситуация:
през 2004 г. се разделих с приятелката ми от която имам дете признато от мен тогава на 6 г.
Тя ми поиска декларация зада може да изведе детето в чужбина и аз и подписах.
Там тя се е омъжила,и от тогава живее в чужбина с мъжът си и детето,нямам никакъв контакт с нея или детето (никакъв адрес или тел.)
Август 2009 г. ми се обади по телефона и ми поиска пъномощно за подновяване на документ за самоличност на детето,аз го направих и го пратих на посочения от нея адрес.
Октомври 2010 г. ми звъннаха от полицията и ми казаха,че има срещу мен жалба (преписка) за неплащане на издръжка на детето.
Когато отидох да проверя за какво иде реч разбирам,че през 2004 г. има заведено дело за издръжка и съм осъден да изплащам издръжка.
Призовка не съм получавал а в решението на съда пише,че нямам постоянен адрес и ме приканили на делото чрез държавен вестник.
В един момент аз ставам длъжник за 6 г. вноски и разходи по делото или 3700 лв.
Все още съм шок и незнам как да реагирам. Ходих при адвокат но единсвеното което ми каза е че трябва да платя парите зада не ме съди държавата и от тук нататък всеки месец да плащам издръжката.
Незнам къде да плащам тази издръжка ,след проверка на посочения от нея адрес когато и пратих пълномощното в чужбина излезна някаква фирма и няма такова лице. И да пратя нотарялна покана тя по ЛК се води у нас.
Моля за съвет как да постъпя и от тук нататък как да деиствам.
vovatah
Нов потребител

Re: Дело за издръжка от 2004г.

Мнениеот donna » 08 Дек 2010, 18:32

Вижте какъв адрес е дала по тъжбата ,и ако се каже ,че там няма кои да получи парите направете банкова сметка на детето и там ги внасяите ,но уведомете за това дознателя .
donna
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 08 Дек 2010, 23:06

Аз мисля, че във Вашия случай можете да пробвате производството по ОТМЯНА НА ВЛЯЗЛОТО В СИЛА РЕШЕНИЕ за присъждане на издръжка. Уредбата му е в ГПК - вижте подробно тези текстове и следващите и потърсете консултация СПЕШНО с друг адвокат. Молбата за отмяна се подава в определен от закона срок. Пропуснете ли го - край! Все пак, обаче, не забравяйте, че сте баща на това дете и както по силата на закона, така и на морала, Вие дължите издръжка на това дете. И то ежемесечно. Мисля, че няма родител, който не знае това. Друг е въпросът какъв да бъде размера на издръжката и по какъв начин ще я плащате, след като са в чужбина. Но, ако сте искал, и на това се намира решение. Сега, дори и да се отмени това решение, единственият смисъл ще бъде да се определи съответен на нуждите на детето и на Вашите възможности размер на издръжката. Но не таете надежди, че въобще няма да дължите издръжка. И то заедно с лихвите и разноските ще я дължите. Така че, САМ СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКА ДАЛИ СИ СТРУВА ДА ВОДИТЕ ДЕЛО ЗА ОТМЯНА НА РЕШЕНИЕТО И ВРЪЩАНЕ ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ИСКА, но този път с Ваше участие. Дори и да се намали малко сумата, към нея ще натрупате доста още разходи...

Чл. 303. (1) Заинтересованата страна може да поиска отмяна на влязло в сила решение, когато:
1. се открият нови обстоятелства или нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които не са могли да бъдат известни при решаването му или с които страната не е могла да се снабди своевременно;
5. страната вследствие на нарушаване на съответните правила е била лишена от възможност да участва в делото или не е била надлежно представлявана, или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее;
6. страната при нарушаване на съответните правила е била или съответно не е била представлявана от лице по чл. 29;
3) Не може да се иска отмяна на влязло в сила неприсъствено решение по причина, по която е могло да се иска или е искана отмяната му по чл. 240, ал. 1, или е могло да се предяви или е предявен иск по чл. 240, ал. 2.
Срок за отмяна
Чл. 305. (1) (Предишен текст на чл. 305 - ДВ, бр. 42 от 2009 г.) Молбата за отмяна се подава в тримесечен срок, считано от деня:
1. в който на молителя е станало известно новото обстоятелство, или от деня, в който молителят е могъл да се снабди с новото писмено доказателство - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 1;
2. на влизане в сила на решението или узнаване на присъдата, но не по-късно от една година от влизането й в сила - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 2;
3. на узнаване на акта за отмяна, но не по-късно от една година от влизането му в сила - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 3;
4. на влизане в сила на последното решение - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 4;
5. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) на узнаване на решението - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 5 и 6 и чл. 304.
jiji2
Потребител

Мнениеот donna » 08 Дек 2010, 23:19

Колега ,честно не мисля, че ще излезе нещо , това съм го опитвала ,жалко ,че сайта на ВКС не работи , но като проработи потърси това решение:

касационно дело №2234/08г ,ІV г.о на ВКС
donna
Старши потребител

Мнениеот vovatah » 09 Дек 2010, 08:13

Дело за отмяна на присъдата немога да водя защото е влязо в сила 2.2005 пък и е безмислено да се води.
Проблема е ,че нямам 3700 лв да внеса на куп. А съда нему пука ,че разбирам 6 год. по-късно за влязлото в сила решение !
Как да анулирам декларацията за напускане на страната и до къде да я пратя ?
Зада може евентуално да се срещна с бившата.
vovatah
Нов потребител

Мнениеот donna » 09 Дек 2010, 08:51

Не става със заплашване ,обяснетте на дознателя ,че можете да плащате разсрочено и дано имате късмет.
Декларацията се оттегля с писмен акт с нотариална заверка на подписа и се изпраща по всички КПП и летища .
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 09 Дек 2010, 11:44

Имаш два проблема- наказателен и гражданско-правен.
Според мен и двата не са болка...

Това ДП ... ти отваря пътя за посоченото от Джиджи. Според мен това е правилния път. Нещо не е така по ГД, но този въпрос следва да го обсъдиш с адвокатът си. Имало е проблем не само с постоянния, но и настоящия ти адрес. Един ден, рано или късно, всеки установява, че адресната регистрация е от съществена важност!
По ДП с предмет 183- за да си осъществил състава следва съзнателно да не изпълняваш задължението си.
Е, ти откъде да имаш знанието, че и да изпълниш?
Тук заличавам мъничко ( как да се отървеш), така щото съм от отбора на децата, въпреки, че това майче не е от коректните.
Давам ти безплатен съвет- намери си бързо адвокат, за да оправиш кашата.

А ако искаш да платиш, заради детето, не за друг, .... можеш да го сториш и до приключване на съдебното следствие пред РС( ако това ДП влезе в съда). Привилегията е валидна до тогава.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 10 Дек 2010, 00:50

Сроковете по 303 и 304 ГПК са изпуснати ,човека каза ,че решението е влазло в сила 2005 г , жалко ,че сайта на ВКС не работи, делото дето цитират е мое по 303 ГПК , допуснаха го и ни отрязаха , и то при доказано нередовно призоваване , сори.

Чл. 305. (1) (Предишен текст на чл. 305 - ДВ, бр. 42 от 2009 г.) Молбата за отмяна се подава в тримесечен срок, считано от деня:

5. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 1.03.2008 г.) на узнаване на решението - в случаите по чл. 303, ал. 1, т. 5 и 6 и чл. 304 .

303 АЛ.5 5. страната вследствие на нарушаване на съответните правила е била лишена от възможност да участва в делото или не е била надлежно представлявана, или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее;

6. страната при нарушаване на съответните правила е била или съответно не е била представлявана от лице по чл. 29

Пък и съгласно чл.309 ГПК молбата за отмяна не спира изпълнеието ,освен ако не се пресктави гаранция , а дознанието по 183 НК въобще няма да го спрат , тъй като няма основание , сори , дано му разрешат да плати разсрочено ,инък няма смисъл да прави мизерии на бившата и детето , тя законово е права .
donna
Старши потребител

Мнениеот rts » 10 Дек 2010, 17:12

Не пишете дали вече има заведено изпълнително дело срещу Вас. По изпълнителното дело има възможност за разсрочване. Трябва Ви адвокат.
За отмяна на влязлото в сила решение мисля, че нямате шанс.
rts
Активен потребител

Мнениеот donna » 10 Дек 2010, 17:48

Не е задължително да има изпълнително дело , но ако няма финансова възможност сега и веднага, може да го заяви пред дознателя и да поиска там за месец два да си оправи сметките та било то и разсрочено /ама да почне да плаща и да се изплати до края на производството/, разбира се органа на досъдебното п-во ще реши може или не може , но както Поли каза плащането може да стане до завършването на съдебното следствие, а и от написаното разбирам ,че вие не сте знаели ,че имате заведено дело , така както го чета това ще да е било по реда на ГПК стар и тогава се призоваваше с държавен вестник , ама не мога да гаадя вие ли сте си получавали книжата , комшията ли или наистина сте призован с ДВ.
donna
Старши потребител

Мнениеот vovatah » 11 Дек 2010, 08:49

До момента няма заведено досъдебно производство.Но след нова година ще го заведът.Наистина съм призован с ДВ,прочетох го в решението на съда от 2004 г.
Ходих до банката и отворих детски влог на името на сина ми зада почна да внасям пари,но незнам как да намеря 3700лв за 1 -2 мес.
Има ли възможност съда да расрочи за по-дълъг перйод внасянето на тази сума ?
Все пак аз научавам след 6 г. че е имало дело и дължа издръжка !
vovatah
Нов потребител

Мнениеот donna » 11 Дек 2010, 08:56

:wink:А тази преписка ,какво мислите ,че е ! Съда не може да разсрочи, щото е наказателен в случая ,а и иамте влязло в сила решение за издръжка.Май ще се наложи да вземете някакв заем.
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси