начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Недействителност на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Недействителност на брак

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 18:30

Ще може ли някой да ми отговори брак, сключен от лице ненавършило 14 години нищожен ли е или унищожаем? Благодаря предварително
magistrat1988
Младши потребител

Re: Недействителност на брак

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 18:48

magistrat1988 написа:Ще може ли някой да ми отговори брак, сключен от лице ненавършило 14 години нищожен ли е или унищожаем? Благодаря предварително

Прощавайте, но.... такъв въпрос, magistrat1988, бива ли? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 18:51

Не бива, :D ,да, но сега го уча, и ми се струва, че има лека несъгласуваност между учебника и преподавателя.
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 18:58

Абе я си отвори закончето. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 18:59

magistrat1988 написа:Ще може ли някой да ми отговори брак, сключен от лице ненавършило 14 години нищожен ли е или унищожаем? Благодаря предварително

Брачната възраст е положителна предпоставка за сключване на брак.
Нищожен!

Какво твърди преподаващият?
Всъщност- няма значение. Прочетете нормата на чл. 46 от СК и ще се убедите сам.
Разбира се следва правилно да осмислите нормата на ал.2 от чл. 6- РС е компетентен да дава съгласие, с което ще се преодолее липсата на възраст, но съгласието се дава само за младите непълнолетни ( 16-18).
Последна промяна poli_g на 16 Окт 2010, 19:06, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:04

Поли, тенкс! А ще може ли, ако не ставам досаден :wink: , да ми обясниш защо не ми е правилна логиката: поставените под пълно запрещение се приравняват на малолетни. Но страдащите от болести, довели до или от естество да доведат до поставяне под пълно запрещение ако сключат брак той ще е само унищожаем. В този ред на мисли и малолетните би трябвало да "сключват" унищожаеми бракове.
Къде бъркам? :D
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 19:07

Да видим- дееспособността дали е основателен аргумент според вас? :)( чл.6, ал.4)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 19:12

Сори, малолетните изобщо не могат да сключват брак. Поли ти го е обяснла, а и е посочила нормата. Причината е в липсата на дееспособност у малолетното дете. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:14

Чл. 46 посочва като основание за унищожаване нарушение на чл. 6 и 7. Не посочва конкретно какво нарушаване, от което ме въвежда в явно заблуждението, че се има впредвид каквото и да е нарушение на възрастовото ограничение. А преподавателят твърди, че е нищожен. :D
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 19:19

:) Живеем в страната на чудесата, което предполага и моженето. :oops: По неведоми пътища някакви е възможна тази хипотеза( нищо не бива да се изключва в този живот)
Но, дори да има съставен акт за сключен ГБ- ако е с лице под 14, то той би бил нищожен. По-точно казано.

Законодателят е преценил и въздигнал в условие за валидността на брачната връзка, че лицата под 18 не могат да дадат правно валидно съгласие за сключване на брак. Направил е една стъпка назад, когато е допуснал едно изключение от правилото, но това изключение е валидно само за лица на 16 и повече години, като със СР се замества съгласието на детето.
Е, да- детето силно казано с тази акселерация.

Съгласи се с преподаващият- наистина е прав. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:23

ОК, Поли. Съгласен съм :D . И благодаря за консултацията.
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 19:27

Но страдащите от болести, довели до или от естество да доведат до поставяне под пълно запрещение ако сключат брак той ще е само унищожаем.

Тази категория лица (при навършено пълнолетие), са правоспособни и дееспособни, но поради други причини от медицински характер законодателят ги е приравнил към недееспособните. В случаите, че съответното заболяване не е опасно за възпроизводството на индивида, тогава изискването е другият брачен партньор да е информиран за това заболяване (предварително се попълват декларации разни) и да е дал съгласието си пред длъжн. лице за сключване на брака. Ако съгласието е дадено без информираност за вида заболяване на партньора, тогава бракът е унищожаем, не и нищожен.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Окт 2010, 19:30

magistrat1988 написа:защо не ми е правилна логиката: поставените под пълно запрещение се приравняват на малолетни. Но страдащите от болести, довели до или от естество да доведат до поставяне под пълно запрещение ако сключат брак той ще е само унищожаем. В този ред на мисли и малолетните би трябвало да "сключват" унищожаеми бракове.

Защото не съществува пряка връзка:
пълна недееспособност-нищожност;
частична (не)дееспособност-унищожаемост
Нищожни са тези правни актове, които са извършени при толкова тежък порок на волята, че техните правни последици не могат да се санират, а унищожаеми са тези актове, които макар и извършени с порок на волята, същите могат да се санират.
Не съществува норма, която приравнява малолетните на поставените под пълно запрещение. Законодателят е преценил, че порокът във волята на поставения под пълно запрещение не е толкова голям, че да обяви брака за нищожен.
Причината най-вероятно се корени в разбирането, че макар и под пълно запрещение, същите са пълнолетни и бракът няма да се отрази толкова негативно на тяхното физическо, интелектуално и социално функциониране така, както на малолетните.
Същото разграничение между двете групи напълно недееспособни лица (малолетни и такива, които не разбират свойството и значението на деянията си) е направено и в чл. 151 НК - санкцията в ал. 1 и ал. 3 е различна по размер за двете групи.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 19:35

magistrat1988 написа:ОК, Поли. Съгласен съм :D . И благодаря за консултацията.

Това не е консултация, защото ти си колега. Бърборим си, но бързо абдикираш.
Подхвърлих аз нещо за акселерацията, очаквайки да се закачиш ( защото условието е било продиктувано не само заради "волята", за която спомена), а и заради чисто физическото съзряване ( недоразвита полова система и прочие пригодност у жената за интимни контакти и даване на живот).
Преценката се е свела и до опазване живота, като най-висше благо, на жената-съпруга- бъдеща майка. Но все пак дете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:43

Е, и на мен ми се лафи, просто не искам да отегчавам хората с безсмислени упорства. :) В такъв случай брак, сключен от, да кажем, 14-годишно дете? Унищожаем ще е, нали така?
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2010, 19:45

magistrat1988 написа:Е, и на мен ми се лафи, просто не искам да отегчавам хората с безсмислени упорства. :) В такъв случай брак, сключен от, да кажем, 14-годишно дете? Унищожаем ще е, нали така?

НИЩОЖЕН! :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2010, 19:48

:) De lege lata :arrow: нищожен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistrat1988 » 16 Окт 2010, 19:55

Така се получава, че напълно недееспособният има възможност да сключи унищожаем брак, а ограничено дееспособният - нищожен. Честно, наистина ми се вижда несъразмерно.
А за половата система на момичетата - хаха :) , мисля, че 14-годишна възраст е ПРЕдостатъчна.
magistrat1988
Младши потребител

Мнениеот Pause » 17 Окт 2010, 13:16

Ако лице от мъжки пол се съвкупи с противоположният но към момента на деянието лицето от женски пол не изглежда ,като малолетно даже например лъже за годините си и се съвкупи .Следва ли лицето от мъжки пол да носи НО по 151от НК? :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Окт 2010, 14:35

Ако се повдигне обвинение по този състав- вероятността да се чете оправдателна е голяма. Има съдебни решения в тази насока от които ще установиш защо.
Не разбирам мястото на този въпрос в раздел "семейно". :roll:
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси