начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Издрьжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издрьжка

Мнениеот stefka007 » 21 Сеп 2010, 15:44

Със съпруга ми сме разведени от 18 години. Синът ми е на навършени 19 години и е приет студент. Имам ли законно право да искам издръжка от мъжа ми.
stefka007
Нов потребител

Re: Издрьжка

Мнениеот sunrise » 21 Сеп 2010, 15:58

Вие точно-никакво, а за сина Ви -зависи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 21 Сеп 2010, 20:06

stefka007 написа:Със съпруга ми сме разведени от 18 години. Синът ми е на навършени 19 години и е приет студент. Имам ли законно право да искам издръжка от мъжа ми.

...Имате предвид - от бившият Ви съпруг, с когото сте разведени?!
ОТГОВОР: НЕ!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 21 Сеп 2010, 20:28

georgiev_sfbg написа:
stefka007 написа:Със съпруга ми сме разведени от 18 години. Синът ми е на навършени 19 години и е приет студент. Имам ли законно право да искам издръжка от мъжа ми.

Тя - не. Но синът й /вероятно за него пита :wink: / - да - по преценка на съда.
чл. 144 СК
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 22 Сеп 2010, 10:29

kalahan2008 написа:
georgiev_sfbg написа:

Тя - не. Но синът й /вероятно за него пита :wink: / - да - по преценка на съда.
чл. 144 СК

...При тази хипотеза, съм съгласен, но следват редица условности! 8)
...В крайна сметка, Съдът, ще реши!

П.П.
Но първо, е желателно, синът й, внимателно да се запознае - с нормата на Чл.144 - СК (и не само!) и ако има нещо неясно - по-добре първо да се поинтересува! :wink:

СК - Чл. 144. РОДИТЕЛИТЕ дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

СК - Чл. 139. Право на издръжка има лице, което е неработоспособно и не може да се издържа от имуществото си.

СК - Чл. 142. (1) Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.

СК - Чл. 150. При изменение на обстоятелствата присъдената издръжка или добавката към нея може да бъде изменена или прекратена.

СК - Чл. 151. (1) Не може да търси издръжка лице, което се е провинило тежко срещу онзи, който дължи издръжката, срещу негов съпруг, низходящ или възходящ.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот plamen__stojanov » 11 Окт 2010, 16:52

Ммм издраъжката ще е в размер на не повече от 60лв за синът ви...ако ви устроийва...
plamen__stojanov
Нов потребител

Назад към Семейни казуси