начало

244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища 244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища

Съдебен запор на МПС

Съдебен запор на МПС

Мнениеот vrabeca » 16 Сеп 2010, 22:38

Здравейте. Интересува ме какви проблеми може да имам, ако на човека, на който се води един мотор, му е наложен съдебен запор заради проблеми по погасяването на кредит? Моторът е купен от мен преди 3 години, но не беше прехвърлен на мое име и това лято чак отидохме с човека при нотариус (там всичко беше точно) обаче в КАТ казаха, че е наложен съдебен запор и не могат да издадат новите документи. Възможно ли е да го пуснат за издирване или нещо такова ?

ПС: Варианта да се разбера с продавача да ми върне парите няма как да стане :lol:
vrabeca
Нов потребител

Re: Съдебен запор на МПС

Мнениеот iva_sh » 16 Сеп 2010, 23:14

чл. 143, ал.7 от Закона за движение по пътищата забранява извършване на промени в регистрите на КАТ ако върху МПС има наложени ограничения, например - запор, докато не постъпи съгласие от съответния орган или ограничението не бъде снето. Предишният собственик няма как да не знае за този запор и ако не е уведомил купувача е действал недобросъвестно. Ако няма съгласие между двамата за уреждане на отношенията ще трябва да се води гражданско дело. В МВР вероятно ще откажат издирване на продавача, тъй като в случая няма престъпление.
iva_sh
Потребител

Мнениеот vrabeca » 17 Сеп 2010, 06:02

Това, че се е направил на луд продавача и не си е казал - то е ясно. Номера е, че нотариалния договор е сключен СЛЕД като е наложен запора. Мен не ме притеснява, че продавача ще го пусне за издирване, а примерно като не успее да си върне дълга (което е почти 100% сигурно) и като му пратят съдия изпълнител дали е възможно след като не намерят мотора при него да го пуснат за издирване, защото съм сигурен, че да се укрива имущество от съдия изпълнител е престъпление, но възможно ли е да почнат да си го търсят чрез КАТ и като ме спрат някой път за проверка да има изненада...
vrabeca
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Сеп 2010, 09:38

Спокойно можете да се движите с мотора, защото сте добросъвестен.

Запорът се налага чрез назначавен на пазач, тоест, ако не е назначен пазач, спокойно може да се търгува с мотора.

Не Ви съветвам обаче да продавате мотора, но ако е наложително - отново се включете в тази тема.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vrabeca » 17 Сеп 2010, 20:08

Аз си се движа съвсем спокойно :lol: Идеята е, че не искам да ми го задържат някой път...

При евентуална проверка от служители на КАТ ще има проблеми. :)
В смисъл ?
vrabeca
Нов потребител

Мнениеот pbp_bg » 17 Сеп 2010, 22:52

Поли има право. Ако бъде насрочен опис на движимата вещ и длъжникът не я предостави за извършването му, ЧСИ може да поиска от органите на МВР спирането й от движение за срок до три месеца /чл. 431, ал. 5 ГПК/. Друг е въпросът, че в редица ОД-та на МВР отказват, понеже законодателят си е свършил работата до половината - предвидил е в процесуалния закон правомощие на ЧСИ да иска спиране, а не е променил материалния закон, въз основа на който МВР да наложи принудителната административна мярка.
Иначе - спокойно. По принцип това е крайна мярка, ако длъжникът: 1) не плаща и/или 2) няма никакво друго секвестируемо имущество.
А пък то не може и да стане много страшно - дори да Ви отнемат владението, да го опишат и изнесат на ПП, ще можете, този път грамотно, да си го купите на търга :lol: :lol: :lol:
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот angelinagg » 25 Ное 2010, 10:20

Преди да се завайкаш първо провери кога е образувано изпълнителното дело при съдебния изпълнител наложил запора. Ако си имаш коректен догоров с една молба придружена от заверено копие на договора до съдебния изпълнител, запора ще ти бъде вдигнат/задължен е/.

:!: :!: :!: Само ако си сключил договора преди образуване на изпълнителното дело. :)
angelinagg
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство