начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Наследяване на задължения

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване на задължения

Мнениеот miro7874 » 05 Сеп 2010, 19:04

Баща ми е осъден през 2004 да плати 3100 лв на лицето Х. Той почина преди 20 дни . Минала седмица аз и майка ми получихме "Покана за доброволно изпълнение" в която се казва че трябва да внесем по 1593 лв в срок от 14 дни. Имам и сестра, но тя няма такава покана.
Правомерно ли е това? Какво ще стане ако не внесем сумата?
miro7874
Нов потребител

Re: Наследяване на задължения

Мнениеот miro7874 » 05 Сеп 2010, 19:44

Семейният ни апартамент след смъртта на дядо ми се раздели на : баба ми, баща ми и леля ми. Баща ми се отказа от своя дял и го прехвърли на мен през 2009г чрез покупко-продажба, но в момента апартамента се води на баба ми и след смъртта и аз наследявам нейния дял, а 1/3 остава на леля ми. При смъртта си баща ми нямаше никакво имущество
miro7874
Нов потребител

Мнениеот miro7874 » 05 Сеп 2010, 19:53

обърках се прихвърлянето на апартамента е през 2002г и тогава той е нямал задължения нито е бил съден
miro7874
Нов потребител

Мнениеот Pause » 05 Сеп 2010, 20:09

Много омотан ,ми изглежда въпроса събери си мислите. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Pause » 05 Сеп 2010, 20:48

А може ли да ми подскажеш ,какви са заплахите.Дали и кредиторът няма да предяви Павлов иск? :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот vetre » 05 Сеп 2010, 22:29

за отказ от наследство ли говорим?
vetre
Потребител

Мнениеот Pause » 06 Сеп 2010, 09:44

Здравейте :D
Добре ,ако приема че така е станало вземането на кредитора като страничен въпрос не се ли погасява с 5 давност най общо казано и могат да откажат да изпълнят без неблагоприятни последици?И наследниците могат ,да предприемат предохранителна мярка т.е. да го приемат по опис.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 06 Сеп 2010, 13:10

miro7874 положението според мен е следното- наследството включва в себе си не само имуществените права на наследодателя, но и задълженията които е имал към момента на смъртта си. За това, когато наследявате някого вие получавате съответно имущество но и бивате обременен от въпросните задължения т.е те вече се дължат от вас. Вие имате като цяло два основни въпроса. Първо интересувате се дали е допустимо да искат от вас изпълнение на задължения, които са били поети приживе от покойния ви баща. Отговорът е да именно, защото сте негови законни наследници заедно с майка си. Втория ви въпрос е какво ще се случи ако не изпълните доброволно задължението за което сте получили ПДИ- в такъв случай ще изпълните принудително по реда на ГПК. Имайте предвид, че ЗН предвижда възможност за отказ от наследство. Най-просто това означава че вие няма да получите нищо от имуществото на баща си но пък и няма да плащате сумата по съдебното решение. За вас това е изгодно още повече че баща ви няма никакво имущество така че от една страна няма да плащате въпросната сума а от друга нищо няма да загубите просто защото баща ви нищо не е притежавал. Консултирайте се обаче с адвокат който да ви обясни как точно се извършва отказа. Това е моят съвет. Не съм практикувал все още и не претендирам че съвета ми е възможно най-добрият, но тук има и други колеги които се надявам да предложат нещо по-добро
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот Pause » 06 Сеп 2010, 13:28

Нещо ,не го вдянах значи ако приеме наследството по опис наследникът ще получи остатъка от осребряването на наследствената маса ако има тъкъв и ще отговаря до получения дял,а ако се откаже държавата ще си прибере остатъка ако е един или както е казано в Чл11от ЗН пак ако има,а в случая частта на отреклия уголемява дела на останалите наследници Чл53 от ЗН ако го приеме не по опис може и да загуби ако не стигне да удоволетвори взискателя по ИД.Моля поправете ме ако греша. И аз се оплетох. :D
Последна промяна Pause на 06 Сеп 2010, 16:52, променена общо 1 път
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 06 Сеп 2010, 13:47

има логика защото отказа изисква заинтересования да поиска от районния съдия да му определи срок в който да заяви приема ли наследството или не. така че да има логика в позицията на poli.
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 06 Сеп 2010, 14:02

напълно вярно. предложението е добро
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 06 Сеп 2010, 16:54

Благодаря на мен също ми беше приятно poli_g . Надявам се поне малко да съм бил полезен на питащия, защото много отдавна вече се откъснах от частноправните дисциплини. Наистина срещата с адвокат за него е просто задължителна макар да мисля, че ти предложи възможно най-доброто и едва ли ще го посъветват нещо различно. За мен беше удоволствие да дискутираме.
bobi_vasilev
Потребител

Назад към Семейни казуси